in

Važnost hidratacije: Ne uskraćujte tijelu vodu!

Važnost hidratacije: Ne uskraćujte tijelu vodu!
Slatka-Tajna.Eu

Naučna istraživanja pokazuju da voda  čini prosječno od 65 do 70% mase odraslog čovjeka. Kada organizmu nedostaje vode, stanice se isušuju te se ubrzava njihovo starenje i odumiranje, stoga je hidratacija organizma u ljetnim danima iznimno važna.

Disanjem, znojenjem, mokrenjem gubimo vodu iz organizma.  Pravilna hidratacija stoga podrazumijeva šest do osam časa vode na dan što može pomoći i u preveniranju mnogih hroničnih bolesti. Pomaže i u uklanjanju glavobolje, niskog pritiska, ali i loše koncentracije. Smatra se da osoba da oko 60 kilograma treba popiti dvije litre vode ili neke druge tekućine na dan. Samo pola litre vode dnevno dobijemo kroz hranu. Preporučen dnevni unos tekućine može se postići unosom izvorske, mineralne, stolne vode, biljnih čajeva, juha, izotoničnih napitaka, prirodnih voćnih sokova te niskokaloričnih negaziranih bezalkoholnih pića.

Alkoholna pića i kafa se u ljetnim danima ne preporučuju jer potiču izlučivanje vode iz organizma.

KADA JE NAŠ ORGANIZAM DEHIDRIRAN?

Kada izgubimo previše vode naše tijelo je dehidrirano. Znakovi na koje trebamo obratiti pažnju su glavobolja, suha koža, grčevi u nogama i rukama, suha usta, umor, povećana temperatura, mučnima, povraćanje, te nedostatak koncentracije.

Trebate znati da je prekomjeran gubitak vode poguban za ljudsko zdravlje. . Treba imati na umu da se pri gubitku od oko 4% vode iz organizma javljaju glavobolja i mišićni umor. Pri gubitku od oko 5% vode može doći do nesvjestice i jakih mišićnih grčeva. Gubitak od oko 10 do 15% volumena vode u organizmu može završiti kobno.

Stoga kada ste u ljetnim mjesecima izloženi direktnom suncu uz sebe trebate ponijeti flašicu vode kako bi mogli pijuckati vodu i predahnite u hladu.

NAMIRNICE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA OSTANETE HIDRIRANI

Gubitak od tek dva posto tekućine našeg tijela dovodi do osjećaja konfuzije i problema sa pamćenjem i zato je tekućina toliko važna.

Krastavci – Povrće koje ima više od 90 posto vode idealno je za hidrataciju čitavog organizma. Šoljica narezanog krastavca osigurava 100 mililitara vode. Pored toga krastavac je također bogat vitaminom C pa ga što češće konzumirajte.

Lubenica – 93 posto lubenice čini voda i ona je nešto poput kraljice svog ljetnog voća. Pored svog neodoljivog slatkog ukusa, lubenica je bogat izvor kalija, vitamina A, B6 i vitamina C. Lubenica sadrži više likopena od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Likopen je moćni antioksidans koji tijelo štiti od oksidativnih oštećenja.

Tikvice – Šoljica kuhanih tikvica sadrži čak 211 mililitar vode, a osim što je bogata vodom, tikvica je veoma bogata vlaknima. Najbolje je da se koriste svježe i sirove, jer kuhanjem gube dosta vode. Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala tikvice pružaju višestruke zdravstvene beneficije.

Citrusno voće – Velika narandža sadrži 160 mililitara vode, dok polovina grejpa sadrži 151 mililitara. Pored vode s citrusnim voćem unosimo i veoma važan vitamin C. Grejp se sastoji od 90 poszo vode i sadrži samo 75 kalorija. Jedno je istraživanje pokazalo da konzumiranje pola grejpa prije svakog obroka za tri mjeseca dovodi do gubitka 1,5 kg.

ZAŠTO JE VODA BITNA?

Pomaže kod gubitka kilograma – Voda ne sadrži kalorije. Možete je piti koliko god želite. Time ćete smanjiti osjećaj gladi i lakše kontrolirati svoj apetit. Osim toga, što više vode pijete, manje će se zadržavati u organizmu.

 Pomaže kod glavobolje – Dehidracija je najčešći uzrok glavobolje. Spriječite je na vrijeme, a ukoliko vas glava već počinje boljeti, pokušajte popiti veliku čašu vode.

Sprečava rano starenje kože – Suha koža izgleda starije nego što zaista je. Kad je koža suha i dehidrirana, bore su dublje i vidljivije. Pravilno hidratizirana koža će biti elastičnija, čišća, svježija, sjajnija, a samim time zdravija i ljepša.

Povećava produktivnost – Redovnim unosom vode, omogućit ćete moždanim stanicama dovoljnu hidraciju zbog čega će moći nesmetano obavljati svoje funkcije. Samim time, i vi sami ćete biti koncentrisaniji i fokusiraniji što će rezultirati boljom produktivnošću.

Održava mišićnu masu  -Dovoljnim unosom vode, moći ćete duže i kvalitetnije vježbati jer ćete imati više energije. Voda također djeluje kao mazivo za zglobove i mišiće te sprječava grčenje.

Jača imunitet – Voda pomaže u zaštiti od bolesti kao što je gripa i prehlada. Također, može pomoći u zaštititi od respiratornih bolesti, crijevnih problema, reume, artiritisa, bubrežnih kamenaca i srčanog udara.

Voda sprječava bubrežne kamence – Voda razrjeđuje sol i minerale  u urinu koji se oblikuju u bubrežni kamenac. Također, ispire bubrege i time smanjuje rizik od nakupljanja kamenca i bubrežnog pijeska.

Voda potiče rad metabolizma i ubrzava ga. Što je vrlo važno za probavljanje hrane u želucu.

The post Važnost hidratacije: Ne uskraćujte tijelu vodu! appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Tuzla City je po dva parametra za sada ubjedljivo najbolji tim Konferencijske lige

Tuzla City je po dva parametra za sada ubjedljivo najbolji tim Konferencijske lige

Goca Lazarević pjevala na maloj maturi: Odazvala se na molbu unuke

Goca Lazarević pjevala na maloj maturi: Odazvala se na molbu unuke