in

U četvrtak pretežno sunčano, uz vrućinu koja može utjecati na zdravlje

U četvrtak pretežno sunčano, uz vrućinu koja može utjecati na zdravlje
Slatka-Tajna.Eu
U četvrtak pretežno sunčano, uz vrućinu koja može utjecati na zdravlje

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

“Kako ovaj prevladavajuće sunčani tjedan odmiče, tako raste i opasnost od novog srpanjskog toplinskog vala koji će u unutrašnjosti vrhunac dosegnuti u subotu, a na Jadranu će vrhunac potrajati do ponedjeljka, uz čak crveno upozorenje – najveću opasnost za zdravlje. Temperatura tada ponegdje može biti čak i 40 °C, osobito u kontinentalnom području. Osim vrućine, nastavlja se i suša, pa prijete i neke druge opasnosti.

Prolazno nesatbilnije, i to samo u dijelu kopnenog područja, moglo bi biti potkraj subote i početkom nedjelje.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak pretežno sunčano i vruće, uz toplinski val koji može utjecati na zdravlje

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U četvrtak će u sunčanoj istočnoj Hrvatskoj temperatura biti oko 2 °C viša nego u srijedu. Najniža jutarnja između 14 i 16 °C, a najviša dnevna oko 36 °C, uz umjerenu opasnost od toplinskog vala.

Uz približno jednake temperaturne vrijednosti u središnjoj će Hrvatskoj opasnost od toplinskog vala biti velika. Tako naime kažu rezultati znanstvenog istraživanja na kojima se temelje toplinski valovi koji mogu utjecati na zdravlje. Prevladavat će sunčano.

Većinom sunčano i na zapadu Hrvatske, gdje će također biti velika opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje. Iznadprosječnu toplinu u Gorskome kotaru obilježit će najviša temperatura oko 31 °C, u Lici i do 34 °C, dok će na sjevernom Jadranu biti oko 35 °C, i to nakon tople noći. Ujutro burin, od sredine dana na moru uglavnom slab jugozapadnjak i zapadnjak. More mirno do malo valovito i još će se malo ugrijati.

U prvom dijelu četvrtka vjetra pa ni valova neće biti ni na srednjem Jadranu. Od sredine dana slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak uz malo valovito more. Sunčano, i dalje vedro vrijeme, u Dalmaciji će pratiti vrućina uz najvišu temperatura od 32 °C na obali do 37 °C u zaobalju. To znači umjerenu, odnosno u njezinoj unutrašnjosti Dalmacije veliku opasnost od vrućine.

Kao i drugdje, more će i na jugu Jadrana pružati dobro osvježenje s obzirom na visoku dnevnu temperaturu zraka – između 32 i 36 °C. No u skladu s preporukama, kupanje i izlaganje jakom suncu trebalo bi izbjegavati od 10 do 17 sati. Poslijepodne će, kao i u srijedu, vrućinu ponegdje ublažiti vjetar s mora.”

Do subote još toplije

U nastavku tjedna, osobito tijekom vikenda, na Jadranu će situacija s vrućinom biti još nepovoljnija zbog vrlo velike opasnosti od djelovanja toplinskog vala. Još malo će porasti i jutarnja i dnevna temperatura, a u nedjelju će biti i bure.

Pretežno sunčano bit će i u unutrašnjosti Hrvatske, pri čemu najtoplije u subotu – s najvišom temperaturom zraka oko 38 °C te često toplom noći. Od nedjelje će se vrućina ublažiti. Potkraj subote i u noći na nedjelju nestabilnije, ponajprije na sjeverozapadu, uz malu vjerojatnost pljuskova s grmljavinom.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Stolac: Veče narodne muzike uz Narodni orkestar Mostar – Hayat Production

Stolac: Veče narodne muzike uz Narodni orkestar Mostar – Hayat Production

KAD POMISLITE DA NEMA NADE: Gibonni ima lijek za sva slomljena srca

KAD POMISLITE DA NEMA NADE: Gibonni ima lijek za sva slomljena srca