in

SEJO PITIĆ: Rijetka “ptica” koja sevdalinku čuva na najbolji način

SEJO PITIĆ: Rijetka “ptica” koja sevdalinku čuva na najbolji način
Slatka-Tajna.Eu

U dvorani sarajevske Muzičke akademije odvijao se vrlo zanimljiv događaj. U prisustvu brojnih izvođača, ali i ljubitelja narodne muzike, doajen sevdalinke Sejo Pitić promovisao je svoj album “Kraj izvora”. Organizator je bila međunarodna asocijacija ICTM, njen Nacionalni komitet u BiH, a promotor Prof.dr. Tamara Karača Beljak.

Promovirajući ovaj projekat sa 16 izvornih i većinom do sad nesnimljenih pjesama iz bh. Muzičke tradicije, uputila je niz pohvala ideji i realizaciji, u vremenu u kome je sevdalinka u medijskom prostoru sve više zapostavljena.

-Sejo Pitić je „rijetka ptica“ koja sevdalinku čuva na najbolji način. Čest je učesnik i naš saradnik kao izvođač i takoreći prefavač praktične nastave na časovima etnomuzikologije na Muzičkoj akademiji – istakla je prof.dr. Karača Beljak.

Veliki doprinos očuvanju sevdalinke Pitić daje i konkretnim djelovanjem na educiranju mladih izvođača, takođe svršenika ili studenata sarajevske Muzičke akademije, pa su u programu nastupili sjajni mladi vokalni interpretatori Latif Moćević, Mensura Bajraktarević, Zanin Berbić, Alma Subašić i Safet Bučo, te Damir Galijašević s harmonikom, vrsni predstavnici nove generacije izvođača sevdalinke.

-To je moja najveća radost, jer oni su garancija da će se sevdalinka, najljepša pjesma na svijetu, pjevati i u vremenu koje dolazi. Na mladima ostaje svijet, pa i sevdah, naravno. A koliko me je hvalila profesorica Tamara, osjećao sam se kao da sam akademik! Ustvari, puno sam ja vremena provodio u ovoj akademiji. Nekad sam se i upisao na studije, dane sam provodio u druženju s pokojnim profesorom Vinkom Krajtmajerom,što u učionici, što u bifeu, pamtim i ta lijepa druženja sa studentima. Zato, kada se mnogi koji su se samo “očešali o zid” nekih naučnih institucija sad nazivaju akademicima, uzet ću za pravo da i ja sebe tretiram kao važnu akademsku ličnost – obradovan uspjehom ove manifestacije samo za “Express” kazuje Sejo Pitić, koji do kraja godine namjerava prirediti još brojne promocije CD „Kraj izvora“ i obilježiti svoj 60-godišnji jubilej širom BiH.

Piše: Dž. H. M.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BALKANAC ŠIŠA NA CRNO

BALKANAC ŠIŠA NA CRNO

Odlikovanja za ‘sapiranje’ odgovornosti u Hrvatskoj, Srbiji i BiH

Odlikovanja za ‘sapiranje’ odgovornosti u Hrvatskoj, Srbiji i BiH