in

RAT UŽIVO: Rusija u problemu, iz Amerike stiže još moćnih bacača raketa

RAT UŽIVO: Rusija u problemu, iz Amerike stiže još moćnih bacača raketa
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusija u problemu, iz Amerike stiže još moćnih bacača raketa

23:00 Sjedinjene Države će u narednim danima najaviti novi paket oružja za Ukrajinu, potvrdio je večeras vladin zvaničnik. Očekuje se da će paket uključivati mobilne višecijevne bacače raketa tipa HIMARS te razne vrste artiljerijskog streljiva, javlja Reuters.

Ova informacija objavljena je tokom poslijepodnevnog brifinga za novinare u Bijeloj kući, na kojem je glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao i kako SAD smatra da Rusija postavlja temelje za aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija. Rusi planiraju postaviti nelegitimne proruske zvaničnike u područjima pod svojom kontrolom, rekao je Kirby.

Kirby je, govoreći o informacijama kojima raspolažu američki obavještajci, rekao da Rusija planira na okupiranim teritorijima uvesti rubalj kao službenu valutu i prisiliti stanovnike da se prijave za rusko državljanstvo.

22:30 Američki predsjednik Joe Biden, s cvijećem u ruci, i prva dama Jill Biden dočekali su danas u Bijeloj kući prvu damu Ukrajine Olenu Zelensku.

22:10 Ukrajina ne želi da rat potraje do zime, rekao je danas šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Rekao je da bi to Rusima dalo dovoljno vremena da utvrde svoje položaje i otežalo ukrajinski protunapad.

Andrij Jerman je u razgovoru za ukrajinski časopis NV izrazio nadu da će oružje koje su im poslali Amerika, Velika Britanija i drugi zapadni saveznici omogućiti ukrajinskoj vojsci da ostvare pobjedu prije zime.

“Za nas je vrlo važno da rat ne uđe u zimske mjesece. Nakon zime, kad će se Rusi imati vremena za ukopavanje, situacija će sigurno biti puno teža”, rekao je Jerman.

21:40 Ukrajinski guverner Mikolajiva, regije na jugu zemlje koja je pod neprestanom ruskom raketnom vatrom, danas je ponudio nagradu u iznosu od 100 američkih dolara za svakoga ko može identificirati osobe koje surađuju s ruskim snagama.

Guverner Vitalij Kim novac nudi kao kompenzaciju za informacije o “onima koji okupatorima otkrivaju položaje ukrajinskih snaga” ili im pomažu da utvrde koordinate potencijalnih meta, javlja AFP.

Kim je također sugerirao da planira “zatvoriti” grad Mikolajiv na par dana kako bi neutralizirao “izdajice i kolaboracioniste”.

“Razmatramo mjere policijskog sata. Imamo veliku bazu podataka. Zatvorit ćemo grad na par dana”, rekao je Kim.

21:12 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u Teheranu da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na “posredovanju” u tom pitanju, javljaju agencije.

20:32 Smijenjena glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova dala je intervju za CNN nakon što je parlament danas potvrdio njezinu smjenu. Prihvaća smjenu, ali tvrdi da u njezinom uredu nije bilo kolaboracionista.

“Ovdje u mom uredu ne možemo imati kolaboracioniste. Takvi ljudi su samo oni koji rade na okupiranim teritorijima. Moj ured nije okupirani teritorij”, rekla je Venediktova za CNN.

Dodala je kako je glavni prioritet njezina ureda bio rad na problemima s kaznenim djelima izdaje i kolaboracionista, rekavši kako je njezin ured bio vrlo otvoren oko toga.

Na pitanje koji je stvarni razlog njezine smjene, rekla je: “Znate da je moja pozicija politička. Bila sam 16. glavna tužiteljica u 30 godina povijesti Ukrajine. To je realpolitika u Ukrajini. To je moj odgovor.”

Nakon što je novinar CNN-a inzistirao na odgovoru na pitanje zbog čega ju je Zelenskij odlučio smijeniti, rekla je da ne želi o tome javno debatirati jer će Rusija to u protivnom iskoristiti.

“Predsjednik je trenutno glavni. To je njegova strategija i taktika. Donosi odluke u skladu sa svojim stavovima”, diplomatski je zaključila Venediktova.

19:44 Gradonačelnik ukrajinskog grada Mikolajiva, Oleksandr Sienkijevič, rekao je da broj raketa koje Rusi svakodnevno ispaljuju na grad “uvelike premašuje” kapacitete tamošnje proturaketne odbrane.

Na danas održanoj press-konferenciji Sienkijevič je rekao da “već tjednima Rusi svakog jutra granatiraju grad”.

“Zbog toga je civilima bolje da napuste grad kako bi spasili živote”, dodao je gradonačelnik. 

Rusija je odnedavno za napade na Mikolajiv počela koristiti rakete tipa S-300, čija je izvorna namjena gađanje meta u zraku, rekao je. Gradonačelnik tvrdi da je u Mikolajivu ostalo oko 230.000 civila, što je upola manje od predratne populacije Mikolajiva. Većina onih koji su ostali su stariji, dodao je.

18:35 Ukrajina se priprema napasti crnomorski poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine i gdje se nalazi ruska Crnomorska flota, prema riječima vladinog dužnosnika.

17:53 Transport ruskog plina kroz Sjeverni tok 1 mogao bi se nastaviti prekosutra nakon završetka remonta, rekla su dva upućena izvora.

Plinovod, kojim stiže više od trećine ruskog plina u Evropsku uniju, bio je zatvoren zbog godišnjeg održavanja koje je počelo 11. jula. Pozivajući se na evropskog povjerenika za budžet Johannesa Hana, list “Wall Street Journal” je ranije danas objavio da Europska komisija ne očekuje ponovno otvaranje plinovoda nakon održavanja.

Neimenovani izvori su Reutersu rekli kako očekuju da transport plina krene na vrijeme, ali sa smanjenim kapacitetom od 160 miliona prostornih metara dnevno.

Ruski energetski div Gazprom je prošli mjesec smanjio isporuke na 40 posto uz obrazloženje da kasni povratak Siemensove turbine s popravka u Kanadi. 

17:24 Dmitri Medvedev, bivši predsjednik Rusije i zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da će do mira u Ukrajini doći samo pod uvjetima koje će diktirati Moskva. Njegova izjava stiže u trenutku kad ukrajinske snage precizno pogađaju ruske vojne mete diljem zemlje zahvaljujući naprednom oružju koje su dobili od zapadnih zemalja. U isto vrijeme, čini se da ruska kopnena ofanziva zastajkuje.

Prošlo je, naime, više od dvije sedmice otkako je Rusija ostvarila značajan teritorijalni napredak u ratu, odnosno od osvajanja ukrajinskog grada Lisičanska. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga danas je objavio da ruske snage utvrđuju svoje položaje u nedavno zauzetom teritoriju te pokreću niz ograničenih i u konačnici neuspješnih kopnenih napada u nizu različitih smjerova. 

Medvedev je danas sugerirao da je Moskva spremna napraviti sve što je potrebno kako bi pobijedila, javlja Reuters.

“Rusija će ostvariti sve svoje ciljeve. Bit će mira, ali mi ćemo diktirati uvjete”, rekao je Medvedev.

16:39 Glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova, koju je nedavno smijenio ukrajinski predsjednik, po posljednji se put obratila ukrajinskom parlamentu.

“Je li predsjednik imao pravo donijeti takvu odluku? Da, predsjednik ima pravo na to. Vjerujem da vojnik u rovu ne bi trebao preispitivati odluke nadređenih. Moramo biti ujedinjeniji nego ikad”, rekla je Venediktova parlamentu koju je danas potvrdio njezinu smjenu.

“Podsjećam vam još jednom. Naše ljude ubijaju, kako vojnike tako i civile, baš kao i djecu. Imamo šansu za buduće generacije. Naš zajednički zadatak je da ne prokockamo tu šansu. Pobjeda mora doći što je prije moguće”, rekla je smijenjena tužiteljica.

Sada već bivša glavna tužiteljica rekla je kako je “ponosna” na posao koji je odradila te pozvala svog nasljednika da nastavi njezinim stopama, naročito u pogledu istraživanja i podizanja optužnica zbog ratnih zločina koje je počinila Rusija tokom invazije na Ukrajinu.

“Trebao bi pozorno gledati i pratiti sve te nitkove koji su silovali, ubijali djecu, pucali po civilnim zgradama, i privesti ih licu pravde. Napravili smo sve u našoj moći da to napravimo. Imamo mobilne timove na terenu, u njima je niz stručnjaka iz raznih područja, imamo dokazanu metodologiju. Važno je da nastavimo u tom smjeru

15.30 Ako Rusija potpuno prekine opskrbu Europe plinom, BDP će u zemljama najovisnijima o ruskom plinu pasti za do 6%, zbog čega će pasti u recesiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

Špekulira se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin zadržati Sjeverni Tok 1 zatvorenim nakon što istekne rok za rutinsko održavanje. MMF u svojoj analizi navodi kako Europa “i dalje nema sveobuhvatan plan” kako bi se nosila s nestašicom plina, što znači da će cijene energije i dalje rasti, a to će pak imati značajan efekt na gospodarski rast.

15.00 Europska komisija je predložila izdvajanje 500 miliona eura iz budžeta EU-a u sljedeće dvije godine za poticanje zajedničke nabavke oružja kako bi Europa popunila svoje zalihe nakon što je dio svoga naoružanja dala Ukrajini.

“Države članice poduzele su odvažne korake slanjem hitno potrebne opreme za odbranu Ukrajini. U istom duhu solidarnosti EU će im pomoći u obnovi tih zaliha poticanjem zajedničke javne nabavke, čime će se europskoj odbrambenoj industriji omogućiti da bolje odgovori na te hitne potrebe”, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

14.40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensk u utorak je smijenio još nekoliko visokorangiranih časnika obavještajne agencije u sklopu opsežnog procesa ‘čišćenja’ sigurnosnih i tužiteljskih službi u državi, a nakon brojnih prebjega na rusku stranu.

Ukazom objavljenim u utorak Volodimir Horbenko smijenjen je s dosadašnje funkcije zamjenika šefa Službe sigurnosti Ukrajine (SBU).

14.15 Očekuje se da će američki državni sekretar Antony Blinken istaknuti rusku invaziju na Ukrajinu kao hitan razlog za tješnju saradnju svjetskih vlada u međunarodnom opskrbnom lancu, izvijestio je u utorak Wall Street Journal, pozivajući se na dužnosnike State Departmenta.

Na virtuelnom sastanku zakazanom za srijedu, Blinken će također naglasiti potrebu za smanjenjem ovisnosti o nafti i prirodnom plinu iz nepouzdanih zemalja te reći da bi se trebalo usredotočiti na trgovinu čistim energetskim proizvodima, navodi se još. 

13.50 Najmanje jedna osoba poginula je u utorak u ruskom raketnom napadu na središte grada Kramatorsk na istoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. 

Kirilenko, guvarner Donjecka, rekao je da je napad izazvao glasne eksplozije i požar u stambenoj zgradi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Rusi su pogodili središnji dio grada… Trenutno se zna za najmanje jednog mrtvog civila”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

13.15 Pojavljuju se i prve snimke ukrajinskog udara na važan most u Hersonu.

12.55 Europska Unija namjerava dodati najveću rusku banku Sberbank i lidera divovske kompanije za proizvodnju cinka i bakra UMMC na svoju crnu listu pojedinaca i kompanija optuženih za podršku invaziji Moskve na Ukrajinu, prema nacrtu dokumenta u koji je Reuters imao uvid.

Na novom popisu je 48 dužnosnika i devet poslovnih subjekata koji će biti stavljeni na crnu listu. Na popisu koji je pripremila služba za vanjske poslove EU nalaze se i čelnici motorističkog kluba Noćni vukovi, glumci, političari, zamjenik šefa ruske sigurnosne službe, članovi porodica sankcioniranih oligarha i vojna lica.

12.40 Pojavljuju se informacije o eksplozijama u okupiranom Hersonu. 

Jedna od još uvijek neprovjerenih slika navodno prikazuje ukrajinski udar jutros na ključnom mostu u okupiranoj regiji Herson.

12.35 U Kanadi je pokrenuta kampanja prikupljanja sredstava za kupovinu turske borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2, koja će biti donirana Ukrajini.

Kampanja, nazvana Canadian Bayraktar Crowdfund, koju organizuje neprofitna organizacija UHelpUkraine, planira da ostvari cilj najkasnije do Dana nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta.

12.30 Guverner ruske regije Brjansk Aleksandar Bogomaz rekao je da je selo Novje Jurkoviči granatirano s ukrajinskog teritorija.

Izvijestio je da nema žrtava i objavio sliku oštećenja na cesti. Selo se nalazi na sjeveru ukrajinske regije Černihiv, blizu mjesta gdje se spajaju granice Ukrajine, Rusije i Bjelorusije.

12.15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je svoje pozive da se Rusiju proglasi “terorističkom državom” i da se oni koji počine ratne zločine suoče s međunarodnim sudom. 

“Stotine hiljada naših ratnika svaki dan i svaku noć zaustavljaju ruski juriš. Ukrajinci daju jedan od najznačajnijih doprinosa u historiji borbi protiv terorizma. I zahvalni smo svima koji nam pomognu. Ali došlo je vrijeme da demokratski svijet sve to ugradi u odgovarajuće pravne instrumente. Status terorističke države za Rusiju. Specijalni sud za rusku agresiju. Poseban mehanizam obeštećenja i, naravno, nove sankcije za terorizam”, poručio je Zelenski na aplikaciji Telegram. 

12.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu kartu ruske invazije. 

11.40 Njemačke energetske kompanije Uniper i RWE potvrdile su da ih je ruski Gazprom pismom izvijestio da je smanjio isporuke plina “zbog više sile”, pojačavši neizvjesnost oko otvaranja plinske pipe Europi krajem sedmice.

11:10 Ruska ambasada u Washingtonu oštro je odgovorila na nedavne komentare američke administracije o izoliranosti Rusije od ostatka svijeta ekonomski, politički, kulturalno i diplomatski. 

“Takve su riječi ništa više nego puste želje. Rusko vodstvo aktivno je uključeno u međunarodne procese i u stalnom je kontaktu s čelnicima većine zemalja svijeta. Što se tiče izjava o izolaciji naše delegacije na sastanku ministara vanjskih poslova G20 u Indoneziji, to je čista fikcija. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je niz produktivnih sastanaka s kolegama iz drugih zemalja”; kažu iz ruske ambasade. 

10:45 TV Dožd (Kiša), posljednji ruski neovisni kanal, ponovno je u eteru, više od četiri mjeseca nakon što je bio prisiljen na zatvaranje zbog načina na koji je izvještavao ratu u Ukrajini.

Televizija Dožd nastavila je emitirati iz Latvije programe vijesti na svom YouTube kanalu, prenosi BBC. Vlasti su Dožd blokirale početkom marta, samo nekoliko dana nakon što je Moskva napala Ukrajinu. Mnogi zaposlenici tada su napustili Rusiju te kasnije počeli raditi na obnovi kanala u inozemstvu.

10.25 Uoči sastanka u Iranu na kojem bi Putin i Erdogan trebali razgovarati o izvozu ukrajinskog žita, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo saopćenje u kojem tvrdi da “raskrinkava mitove” o ukrajinskom žitu.

Ovako to izgleda: 

“Mit: Predsjednik Putin namjerno blokira opskrbu svijeta pšenicom. 

Činjenica: Prema statistikama UN-a, u svijetu se godišnje proizvede 800 miliona tona žitarica. Dakle, procijenjenih 20 miliona tona ukrajinskog žita ne može po definiciji radikalno riješiti problem. 

Rusija nikada nije blokirala izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka. Naprotiv, dajemo sve od sebe da osiguramo dva humanitarna pomorska koridora u Crnom i Azovskom moru. Problem je velika opasnost od mina i prijetnje Kijeva da će pucati na brodove. To onemogućuje sigurnu plovidbu njezinim teritorijalnim vodama”, tvrde Rusi. 

10.00 Ruske snage i dalje bombardiraju gradove širom Ukrajine, intenzivno su granatirale Sumi na sjeveru, kasetnim bombama ciljale Mikolajiv i napadale projektilima Odesu na jugu, objavile su vlasti u utorak.

Nakon što nije uspjela zauzeti Kijev na početku invazije 24. februara, Rusija se usmjerila na kampanju razornog bombardiranja kako bi učvrstila i proširila kontrolu na jugu i istoku Ukrajine. Ukrajina je saopćila da su ruske snage pojačale udare s velike udaljenosti na mete daleko od ratišta te ubile velik broj civila. Moskva kaže da gađa vojne ciljeve. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je Rusija u pet mjeseci sukoba ispalila više od 3000 krstarećih projektila i nebrojeno mnogo topničkih granata.

09.40 Bespilotne letjelice EOS C-VTOL koje su donirali Litvanci navode vatru ukrajinskog topništva gađajući ruska borbena vozila u rafineriji nafte Lisičansk, Luganska oblast.

09.00 Takozvana Narodna Republika Donjeck,koju kao legitimnu vlast priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja, objavila je da je u granatiranju ukrajinskih snaga “jedan stanovnik Verhnotoretska ubijen, a tri osobe ranjene. Oštećena su, navode, 22 stambena objekta i sedam objekata civilne infrastrukture.

08.30 Rusija se bori da održi učinkovitu ofanzivnu borbenu moć i problem vjerojatno postaje sve akutniji, navodi britansko Ministarstvo odbrane u svom novom obavještajnom izvještaju. 

Navodi se i kako se, osim što se suočavaju s ozbiljnim nedostatkom ljudstva,, Rusi suočavaju i s dilemom između raspoređivanja rezervi u Donbas ili odbrane od ukrajinskih protunapada u jugozapadnom sektoru Herson.

08.00 Rusija se sada fokusira na zauzimanje Siverska i Bakhmuta, javlja Institut za rat.

07.30 Regija Lugansk: Rusi napali u 4 smjera, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da će se Sjedinjene Države pobrinuti za “oštre posljedice onim zemljama koje zlorabe ili krše međunarodni ekonomski poredak”. 

“Rusija je uvela oružje u ekonomsku integraciju”, rekla je, prenosi Reuters. 

Yellen je pozvala sve odgovorne zemlje da se ujedine u suprotstavljanju ruskom ratu u Ukrajini. Također je rekla da su je ohrabrili razgovori s korejskim kolegama o predloženom ograničenju ruske cijene nafte tijekom posjeta Južnoj Koreji, posljednjeg dijela njezinog 11-dnevnog posjeta indo-pacifičkoj regiji.

06.00 Vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik Valerij Zalužnij kao važan faktor za držanje odbrambene linije istaknuo je “pravovremeni dolazak M142 Himars”, naprednih raketnih sustava dugog dometa koje su isporučile Sjedinjene Države. 

Zalužnij je poručio da je moćno oružje omogućilo njegovim snagama da “stabiliziraju situaciju kroz velike udare na neprijateljske zapovjedne tačke, skladišta strjeljiva i goriva”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

M.T. Abraham Grupa postala sponzor Lane Pudar / Bljesak.info

M.T. Abraham Grupa postala sponzor Lane Pudar / Bljesak.info

Zrinjski slavio u Tirani golom Nemanje Bilbije iz penala

Zrinjski slavio u Tirani golom Nemanje Bilbije iz penala