in

HTIO JE BITI ROKER, ALI JE POSTAO NAJPOPULARNIJI FOLK PJEVAČ: Pogledajte njegovu sliku od prije 40 godina

Slatka-Tajna.Eu

Koliko je rokenrol bio popularan i dominantan muzički pravac za vrijeme Jugoslavije nije potrebno posebno naglašavati. Svi veći gradovi imali su svoje bendove, koji bi obično svirali po igrankama u kulturnim centrima ili sličnim objektima. Brojni takvi bendovi kasnije su stekli status kultnih sa milionskim tiražima prodatih ploča.

Sarajevo je bio jedan od takvih gradova koji je iznjedrio brojne kultne bendove. “Indexi,” “Bijelo dugme,” “Crvena jabuka,” “Plavi orkestar,” “Zabranjeno pušenje,” samo su neki od njih. Jednostavno svi su tada željeli svirati rokenrol.

Zanimljivo, nisu svi u tome i uspjeli, iako su imali ogromnu količinu muzičkog talenta. Mnogi i ne znaju da je jedna od legendi narodne muzike na ovim prostorima svoje prve muzičke korake napravio baš kao roker, da bi kasnije svoju punu afirmaciju stekao kao stari, dobri narodnjak. Riječ je o Halidu Bešliću, o čemu svjedoči i fotografija sa jednog od njegovih nastupa iz Makarske od prije 40 godina.

Iako je harmonika u pozadini, Halidov scenski izražaj u velikoj mjeri podsjeća na Micka Jaggera, jednog od najvećih rokera ikad. Nije zahvalno pričati o tome šta bi bilo kad bi bilo, ali je sigurno da su naši životi bogatiji zbog činjenice da je Halidova folk pjesma sastavni dio njih.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Piše: O.T.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Amar Osim pred evropski meč Veleža: Da ne kreneš k’o sivonja u prvih pet minuta

Zašto je pola sata prije spavanja dobro pojesti bananu?