in

RAT UŽIVO: Rusi uoči sastanka Putina i Erdogana o ukrajinskom žitu objavili saopćenje – ‘Raskrinkavamo mitove’

RAT UŽIVO: Rusi uoči sastanka Putina i Erdogana o ukrajinskom žitu objavili saopćenje – ‘Raskrinkavamo mitove’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi uoči sastanka Putina i Erdogana o ukrajinskom žitu objavili saopćenje – ‘Raskrinkavamo mitove’

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/dron.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/dron.jpg”,”caption”:””,”bg”:”3d5159″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyazlqdwqae34hy.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyazlqdwqae34hy.jpg”,”caption”:””,”bg”:”363637″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fx_wnmlxeaovdyg.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fx_wnmlxeaovdyg.png”,”caption”:””,”bg”:”191a15″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/epeaep.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/epeaep.jpg”,”caption”:””,”bg”:”e6ca85″}]

11:10 Ruska ambasada u Washingtonu oštro je odgovorila na nedavne komentare američke administracije o izoliranosti Rusije od ostatka svijeta ekonomski, politički, kulturalno i diplomatski. 

“Takve su riječi ništa više nego puste želje. Rusko vodstvo aktivno je uključeno u međunarodne procese i u stalnom je kontaktu s čelnicima većine zemalja svijeta. Što se tiče izjava o izolaciji naše delegacije na sastanku ministara vanjskih poslova G20 u Indoneziji, to je čista fikcija. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je niz produktivnih sastanaka s kolegama iz drugih zemalja”; kažu iz ruske ambasade. 

10:45 TV Dožd (Kiša), posljednji ruski neovisni kanal, ponovno je u eteru, više od četiri mjeseca nakon što je bio prisiljen na zatvaranje zbog načina na koji je izvještavao ratu u Ukrajini.

Televizija Dožd nastavila je emitirati iz Latvije programe vijesti na svojem YouTube kanalu, prenosi BBC. Vlasti su Dožd blokirale početkom marta, samo nekoliko dana nakon što je Moskva napala Ukrajinu. Mnogi zaposlenici tada su napustili Rusiju te kasnije počeli raditi na obnovi kanala u inozemstvu.

10.25 Uoči sastanka u Iranu na kojem bi Putin i Erdogan trebali razgovarati o izvozu ukrajinskog žita, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo saopćenje u kojem tvrdi da “raskrinkava mitove” o ukrajinskom žitu.

Ovako to izgleda: 

“Mit: Predsjednik Putin namjerno blokira opskrbu svijeta pšenicom. 

Činjenica: Prema statistikama UN-a, u svijetu se godišnje proizvede 800 miliona tona žitarica. Dakle, procijenjenih 20 miliona tona ukrajinskog žita ne može po definiciji radikalno riješiti problem. 

Rusija nikada nije blokirala izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka. Naprotiv, dajemo sve od sebe da osiguramo dva humanitarna pomorska koridora u Crnom i Azovskom moru. Problem je velika opasnost od mina i prijetnje Kijeva da će pucati na brodove. To onemogućuje sigurnu plovidbu njezinim teritorijalnim vodama”, tvrde Rusi. 

10.00 Ruske snage i dalje bombardiraju gradove širom Ukrajine, intenzivno su granatirale Sumi na sjeveru, kasetnim bombama ciljale Mikolajiv i napadale projektilima Odesu na jugu, objavile su vlasti u utorak.

Nakon što nije uspjela zauzeti Kijev na početku invazije 24. februarae, Rusija se usmjerila na kampanju razornog bombardiranja kako bi učvrstila i proširila kontrolu na jugu i istoku Ukrajine. Ukrajina je saopćila da su ruske snage pojačale udare s velike udaljenosti na mete daleko od ratišta te ubile velik broj civila. Moskva kaže da gađa vojne ciljeve. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je Rusija u pet mjeseci sukoba ispalila više od 3000 krstarećih projektila i nebrojeno mnogo topničkih granata.

09.40 Bespilotne letjelice EOS C-VTOL koje su donirali Litvanci navode vatru ukrajinskog topništva gađajući ruska borbena vozila u rafineriji nafte Lisičansk, Luganska oblast.

09.00 Takozvana Narodna Republika Donjeck,koju kao legitimnu vlast priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja, objavila je da je u granatiranju ukrajinskih snaga “jedan stanovnik Verhnotoretska ubijen, a tri osobe ranjene. Oštećena su, navode, 22 stambena objekta i sedam objekata civilne infrastrukture.

08.30 Rusija se bori da održi učinkovitu ofanzivnu borbenu moć i problem vjerojatno postaje sve akutniji, navodi britansko Ministarstvo odbrane u svom novom obavještajnom izvještaju. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Navodi se i kako se, osim što se suočavaju s ozbiljnim nedostatkom ljudstva,, Rusi suočavaju i s dilemom između raspoređivanja rezervi u Donbas ili odbrane od ukrajinskih protunapada u jugozapadnom sektoru Herson.

08.00 Rusija se sada fokusira na zauzimanje Siverska i Bakhmuta, javlja Institut za rat.

07.30 Regija Lugansk: Rusi napali u 4 smjera, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da će se Sjedinjene Države pobrinuti za “oštre posljedice onim zemljama koje zlorabe ili krše međunarodni ekonomski poredak”. 

“Rusija je uvela oružje u ekonomsku integraciju”, rekla je, prenosi Reuters. 

Yellen je pozvala sve odgovorne zemlje da se ujedine u suprotstavljanju ruskom ratu u Ukrajini. Također je rekla da su je ohrabrili razgovori s korejskim kolegama o predloženom ograničenju ruske cijene nafte tijekom posjeta Južnoj Koreji, posljednjeg dijela njezinog 11-dnevnog posjeta indo-pacifičkoj regiji.

06.00 Vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik Valerij Zalužnij kao važan faktor za držanje odbrambene linije istaknuo je “pravovremeni dolazak M142 Himars”, naprednih raketnih sustava dugog dometa koje su isporučile Sjedinjene Države. 

Zalužnij je poručio da je moćno oružje omogućilo njegovim snagama da “stabiliziraju situaciju kroz velike udare na neprijateljske zapovjedne tačke, skladišta strjeljiva i goriva”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RAZIŠLI SE PROŠLE GODINE: Bajaga i Emilija ni prijateljima nisu otkrili detalje

RAZIŠLI SE PROŠLE GODINE: Bajaga i Emilija ni prijateljima nisu otkrili detalje

Slušaju li stranci nas?

Slušaju li stranci nas?