in

Rano buđenje ima mnoge benefite po zdravlje

Rano buđenje ima mnoge benefite po zdravlje
Slatka-Tajna.Eu

Buđenje ranije ujutru, pored dodatnog vremena za obavljanje dnevnih obaveza, donosi i brojne benefite za zdravlje, poput boljeg izgleda kože, povećanja koncentracije, ali i poboljšanje sveukupnog imunološkog sistema.

Ako imate djecu, rano ustajanje moglo bi vam pružiti prijeko potrebno vrijeme za sebe.

Ranim ustajanjem možete dobiti i više vremena za vježbanje, koje pokreće endorfin, zahvaljujući kom se osjećate dobro i koji može poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti stres i anksioznost i povećati nivo energije.

Istraživanje sugeriše da ljudi koji se rano probude uglavnom odlaze ranije u krevet i uživaju u dužem, kvalitetnijem snu.

Dovoljno spavanja donosi i druge prednosti: poboljšano raspoloženje, bolja koncentracija, manje šanse za gojaznost i druge hronične bolesti.

Sa druge strane, nedostatak kvalitetnog sna može: oslabiti vaš imunološki sistem, što znači da ćete se možda češće razboljeti, povećati svoju šansu za visok krvni pritisak, bolesti srca i dijabetes.

Zdravija koža

Neprospavane noći mogu se odraziti na vašoj koži u vidu tankih linija, bora, bljedila i natečenih ili obješenih kapaka. Nedostatak sna takođe može doprinijeti aknama.

Osim toga, odlazak u krevet ranije daje vam više vremena da vježbate dobru njegu kože, poput pranja lica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dobar san pomaže da vaša koža bude zdrava. Tokom spavanja vaše ćelije kože se obnavljaju, dok povećan protok krvi i kolagen pomažu u popravljanju oštećenja kože i UV zraka.

Smanjena vidljivost podočnjaka

Sve dok spajate rano ustajanje s ranijim vremenom spavanja kako ne biste žrtvovali san, možete reći zbogom podočnjacima.

To je zato što podočnjake stvaraju sjenke od natečenosti ispod očiju, a uzrok te natečenosti je nakupljanje tečnosti zbog nedostatka sna.

Pomaže vam da se koncentrišete

Vaš mozak se ne probudi u sekundi kada ustanete, zbog čega se obično osjećamo mrzovoljno i dezorijentisano kad prvi put ustanemo.

Ova inercija spavanja redovan je dio procesa buđenja. Ipak, može trajati oko sat vremena ili više, što otežava koncentraciju i obavljanje stvari ako ste prebrzo ustali i izašli iz vrata.

Ranije buđenje daje vam vrijeme da se potpuno probudite, tako da ćete biti koncentrisaniji.

(alo.rs)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zvanično: Bayernovo najveće pojačanje predstavljeno uz Salihamidžića

Zvanično: Bayernovo najveće pojačanje predstavljeno uz Salihamidžića

Kemal Malovčić ne broji kalorije: Pogledate koliko može pojesti pite i to pred koncert

Kemal Malovčić ne broji kalorije: Pogledate koliko može pojesti pite i to pred koncert