Categories: Biznis

Prezentacija internet aplikacije „Ekonomska diplomatija MVP BiH“

Pomoćnica ministrice vanjskih poslova BiH za multilateralne poslove Šejla Đurbuzović i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat obratili su se na konferenciji za novinare u utorak, 19. jula 2022. godine, povodom početka rada internet aplikacije „Ekonomska diplomatija MVP BiH“.

Pomoćnica ministrice Đurbuzović je istaknula kako je cilj ovog projekta unapređenje kvaliteta usluga Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u oblasti ekonomske diplomatije. Dodala je da je u tom smislu kreirana internet aplikacija, koja treba omogućiti privrednicima iz Bosne i Hercegovine brzu uslugu i neposrednu komunikaciju sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH. Iskazala je zahvalnost Razvojnom programu Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) za odličnu saradnju i podršku ovom projektu digitalizacije ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Ocijenila je da se ovom aplikacijom uvode ključne i važne promjene u pogledu procesa digitalizacije i transformacije rada ekonomske diplomatije sjedišta i diplomatske mreže BiH, odnosno transparentnijeg rada ekonomske diplomatije i veće dostupnosti bh kompanijama. Pozvala je privrednike iz Bosne i Hercegovine da se registruju na aplikaciji i koriste usluge Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH je naglasio značaj ovog projekta. Izrazio je zadovoljstvo što je UNDP podržao Ministarstvo vanjskih poslova BiH u nastojanju da unaprijedi i poveća učinkovitost rada u oblasti ekonomske diplomatije i međunarodne trgovine, koja je svakako jedan od najvažnijih stubova svake ekonomije. Izrazio je nadu da će ovaj projekat postaviti osnovu za direktnu podršku međunarodnoj privrednoj saradnji BiH kako bi se smanjile trgovinske barijere, povećalo poslovanje na međunarodnim tržištima te dala podrška diplomatskim misijama BiH u praćenju, izvještavanju i savjetovanju o ekonomskim politikama i prilikama u drugim zemljama.

Potom je aplikaciju „Ekonomska diplomatija MVP BiH“ zvanično predstavila i prezentirala šefica Odsjeka za ekonomsku diplomatiju MVP BiH Tanja Milašinović Martinović.

Za popunjavanje podataka na aplikaciji zadužena je diplomatsko-konzularna mreža BiH (https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba/).

Redakcija

Recent Posts

Ova biljka odbija biljne vaši kod paradajza

Odavno su baštovani u svojim baštama sadili neven pored paradajza. Ovo nisu radili samo zbog…

43 minute ago

Poznata biračka mjesta u Hrvatskoj, više ih je nego 2019.

IlustracijaFoto: Goran Stanzl / Pixsell Za 12 zastupnika koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu, hrvatski…

1 sat ago

Nadal otkrio da li karijeru završava na Rolan Garosu

Rafael Nadal posljednjih nekoliko nedjelja glavna je tema u svijetu tenisa, a mnogo se priča…

1 sat ago

LA Lejkersi se razišli sa trenerom

Ekipa Košarkaškog kluba Los Anđeles Lejkersa ostala je bez trenera.

3 sata ago

Najstariji turistički vodič u BiH čuva ključ kraljevskog grada (VIDEO)

Tvrtko Zrile iz Jajca ima 81 godinu i vjerojatno je najstariji turistički vodič u Bosni…

5 sati ago

Monako u dramatičnoj završnici savladao Fenerbahče

Košarkaši Monaka savladali su večeras u gostima ekipu Fenerbahčea. U dramatičnoj završnici ekipa Monaka slavila…

5 sati ago