in

Poslije 1.000 godina bizoni ponovo slobodni u Velikoj Britaniji

Poslije 1.000 godina bizoni ponovo slobodni u Velikoj Britaniji
Slatka-Tajna.Eu

​U Velikoj Britanijiji će uskoro, poslije više od hiljadu godina, slobodni u prirodi živjeti divlji bizoni, kao dio eksperimeta u okviru projekta “Wilder Blean” koji ima za cilj obnovu čitavog sistema divljeg života na Ostrvu, prenijeli su britanski mediji.

Bazirajući svoj eksperiment na značaju prirodnog ponašanja životinja u ekosistemu, naučnici su prezentovali program “Wilder Blean”, kojim bi bizoni trebalo da djeluju kao prirodni “inženjeri ekosistema”.

“Ovim eksperimetnom će gusta komercijalna borova šuma biti transformisana u prirodno i zdravo stanište ispunjeno životinjskim i biljnim svijetom”, predviđaju engleski biolozi.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjevrne Irske jedna je od prirodom najviše osiromašenih zemalja na svijetu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Želimo da ovaj projekat označi početak nove ere očuvanja prirode u Velikoj Britaniji. Moramo da promijenimo način na koji obnavljamo prirodne pejzaže, oslanjajući se manje na ljudsku intervenciju, a više na prirodne inženjere, poput bizona, vepra i dabra”, naveli su naučnici.

Evropski bizon je najveća kopnena životinja u Evropi, a njegova težina može dostići i čitavu tonu. U divljini su izumrli prije jednog vijeka, ali je plan da se njihova populacija oporavi kroz projekte ponovnog uvođenja u prirodu širom Evrope.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ronaldo ostaje u Mančester junajtedu, on može sve

Ronaldo ostaje u Mančester junajtedu, on može sve

LJETOVANJE SA STILOM: Janjuš jede suši i šeta psa

LJETOVANJE SA STILOM: Janjuš jede suši i šeta psa