in

Hrvatski kanader gasi požar na Blidinju / Bljesak.info

Hrvatski kanader gasi požar na Blidinju / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Hrvatski kanader gasi požar na Blidinju / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanader iz Hrvatske na putu je za Blidinje, potvrdio je iza podneva za Bljesak.info Mario Čutura, zapovjednik Javne vatrogasne službe Posušje rekavši kako je upravo na vezi s posadom.

  / Požar na Čvrsnici

Čutura je potvrdio kako je stanje jako teško, da je situacija vrlo ozbiljna i da se vatra širi.

Hrvatsko Ministarstvo obrane objavilo je kako je kanader iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslan u utorak u Bosnu i Hercegovinu radi gašenja požara na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinju.

Kanader Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva poslan je na temelju naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, dodaje se u priopćenju.

“Protupožarne zračne snage posljednjih su dana iznimno često angažirane u Hrvatskoj, no to nas ne sprječava da pomoć pružimo i susjednim državama kada im je ona najpotrebnija. Nakon gašenja u Republici Sloveniji, gdje je u nedjelju bio angažiran kanader Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, svoju spremnost i umijeće piloti kanadera pokazuju i u Bosni i Hercegovini, gdje su i prošle godine četiri puta pomagali u gašenju požara”, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić uz zahvalu pilotima na nesebičnom trudu.

  / Kanader nad Blidinjem

Nakon angažmana u BiH, zrakoplov HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u Vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

U priopćenju se podsjeća da je člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana ovlast Vlade da, uz suglasnost predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s tim, Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela takvu odluku za 2022. godinu.

Spomenutom odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini te korištenje zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Severina usrećila dječaka: Njegova mama objavila snimak u kome se zahvalila pjevačici

Severina usrećila dječaka: Njegova mama objavila snimak u kome se zahvalila pjevačici

Tri dozvole i dvije tužbe za spornu termoelektranu u Ugljeviku

Tri dozvole i dvije tužbe za spornu termoelektranu u Ugljeviku