in

Muškarci mogu da budu depresivni kada se rodi beba

Muškarci mogu da budu depresivni kada se rodi beba
Slatka-Tajna.Eu

Postporođajna depresija može da pogodi oba roditelja u isto vrijeme, prenosi britanski Daily Mail.

Velika studija ustanovila je da jedan u 30 parova pati od poznatog termina “baby blues” ili postporođajne depresije za koju se mislilo da može da se pojavi samo kod novopečenih majki.

Ovo stanje javlja se u prvoj godini bebinog života i potpomognuto je hormonskim promenama koje se dešavaju u tijelu nakon porođaja, ali i sa samim promjenama životnih navika koje sa sobom nosi roditeljstvo.

Psihološki efekti posporođajne depresije su manje poznati kod muškaraca ali to ne znači da ne postoje u njihovom slučaju.

Studija koju je predvodio Univerzitet u Londonu posmatrao je 30.000 parova koji su nedavno dobili bebe i ustanovili da je čak 3,2 odsto parova patilo od postporođajne depresije u isto vrijeme.

Simptomi postporođajne depresije uključuju gubitak interesovanja za bebu, osjećaj beznadežnosti, razdražljivost i nemogućnost uživanja u bilo čemu. Neki pate i od napada panike, anksioznosti i gubitka apetita.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Magazin “JAMA Network Open” objavio je studiju da je rizik da oba roditelja pate od depresije istovremeno povećan nakon rođenja bebe.

Da stvari idu lančanim putem pokazuje i da je rizik da očevi pate od anksioznosti tri puta veći ako je majka depresivna.

Majke koje su ranije bile izložene stresu u većem su riziku da pate od postporođajne depresije, kao i one koje nemaju socijalnu podršku i one koje su imale nasilnog partnera.

S druge strane muškarci su više izloženi riziku ako imaju niži stepen obrazovanja, nemaju posao ili nisu zadovoljni u braku.

(Ona.rs)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Okršaj UFC zvijezda završio teškom povredom borca

Okršaj UFC zvijezda završio teškom povredom borca

Cazinjani Sulejman Velicanstveni i policajac

Cazinjani Sulejman Velicanstveni i policajac