in

U nedjelju većinom sunčano, često i vruće, na Jadranu ponegdje jaka bura

U nedjelju većinom sunčano, često i vruće, na Jadranu ponegdje jaka bura
Slatka-Tajna.Eu
U nedjelju većinom sunčano, često i vruće, na Jadranu ponegdje jaka bura

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

Slijede većinom sunčani dani, na Jadranu i vedri, te ponovno topliji i uglavnom vrući. I to koliko!? U drugoj polovini novoga tjedna najviša dnevna temperatura zraka ponegdje će biti i viša od 35 °C pa ćemo se opet morati prilagođavati toplinskom valu koji može utjecati na zdravlje. Osim zbog vrućine, često i sparine, bit će dobro “držati” se hladovine i zbog i dalje vrlo visokog UV indeksa – mjere štetnog sunčevog zračenja.

Valja spomenuti kako će svježine sve više nedostajati i noću, osobito u većim gradovima i na Jadranu, gdje će danju puhati maestral, a noću i ujutro umjerena bura, u nedjelju još gdjekad i jaka, s olujnm udarima, posebice podno Velebita.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima i danima, koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković. Njezine i prognoze ostalih službujućih meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju većinom sunčano, često i vruće, na Jadranu ponegdje jaka bura

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano, no u noći još uz prolazno više oblaka može pasti poneka kap kiše. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a s jutarnjih 15 ili 16 °C temperatura će danju porasti do 28 ili 29 °C.

Podjednake vremenske prilike i u središnjoj Hrvatskoj. U noći će mjestimice biti povećane naoblake, a moguće i malo kiše, no danju pretežno sunčano uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak i popodnevnu temperaturu između 28 i 30 °C.

Malo kiše može pasti u noći i u gorju, a danju na zapadu zemlje sunčano, osobito na sjevernom Jadranu. No, bit će razmjerno vjetrovito, u gorju uz umjeren sjeveroistočnjak, a na sjevernome Jadranu u prvom dijelu dana mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, pa će i more ponegdje biti valovito. Bura će popodne slabjeti i prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji sunčano i vruće, popodne u unutrašnjosti lokalno uz umjerenu naoblaku. Bura samo na sjeveru mjestimice jaka, a od sredine dana okrenut će na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Ponegdje jaka bura na jugu Hrvatske će puhati tek u noći na ponedjeljak, a u nedjelju poslijepodne blago osvježenje na obalu će donositi jugozapadnjak. Prevladavat će sunčano, poslijepodne u zaobalju uz malu vjerojatnost za poneki lokalni pljusak. Jutarnja temperatura između 23 i 25 °C, a popodnevna od 32 do 35 °C.”

Ponovno stabilno i sve toplije

Idućih dana na Jadranu vedro i vruće, u noći i ujutro uz umjerenu, samo još u ponedjeljak mjestimice i jaku buru, a danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. U drugoj polovini tjedna raste pak vjerojatnost za novi toplinski val.

I na kopnu od srijede na snazi upozorenja na vrućinu. Prevladavat će sunčano, početkom tjedna još uz razmjerno svježa jutra i povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za “Plodove zemlje“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SCARY Chucky Monster Funny Prank try not to laugh Junya1gou funny video JUNYA Best TikTok 2022 P2

SCARY Chucky Monster Funny Prank try not to laugh Junya1gou funny video JUNYA Best TikTok 2022 P2

Miloš Gigović je večeras napravio potpuni haos: Edis Mulalić je pojurio prema sudiji na kraju meča

Miloš Gigović je večeras napravio potpuni haos: Edis Mulalić je pojurio prema sudiji na kraju meča