in

Ponedjeljak sunčan i danju topliji, ali ujutro svježiji, uz gdjegod jaku buru

Ponedjeljak sunčan i danju topliji, ali ujutro svježiji, uz gdjegod jaku buru
Slatka-Tajna.Eu
Ponedjeljak sunčan i danju topliji, ali ujutro svježiji, uz gdjegod jaku buru

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

“U trećem srpanjskom tjednu bit će pretežno suho, sunčano i vruće, uz porast vjerojatnosti za toplinski val koji može utjecati na zdravlje, ali u ponedjeljak i utorak jutra će još ponegdje u kontinentalnom području biti razmjerno svježa. Prema trenutačnim prognozama mogućnost pljuskova postoji samo u četvrtak na sjeveru i sjeverozapadu unutrašnjosti. Vjetar će na Jadranu biti većinom slab jugozapadni i sjeverozapadni, a još će samo početkom tjedna puhati umjerana bura, u prvom dijelu ponedjeljka mjestimice i jaka.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak sunčano i danju toplije, ali ujutro svježije, uz ponegdje jaku buru

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U ponedjeljak će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu koprenastu naoblaku, uglavnom visoku. Jutro svježije nego u nedjelju, a najviša dnevna temperatura oko 30 °C. Od sredine dana povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sjevernjak i sjeveroistočnjak i u središnjoj Hrvatskoj, pa će se vrlo toplo, često i vruće vrijeme lakše podnositi. Prevladavat će sunčano, uz povremeno visoke oblake.

U gorskim krajevima jutro svježe, dok će najniža temperatura zraka na sjevernom Jadranu biti razmjerno visoka, između 21 i 25 °C. Danju u gorju vrlo toplo, a uz more i u unutrašnjosti Istre vruće, uz temperaturu između 32 i 34 °C. Prevladavat će sunčano. Uz obalu će puhati umjerena i jaka bura koja će poslijepodne oslabjeti pa će more biti malo do umjereno valovito.

Sunčano i vruće i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Nakon slabe do umjerene bure, od sredine dana zapuhat će umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Bura, umjerena, ujutro i jaka puhat će i na jugu Hrvatske. Od sredine dana zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak. Uz sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će između 32 i 35 °C, a osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura od 22 do 25 °C.”

U nastavku tjedna većinom suho i sve toplije

Sljedećih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i vruće, do srijede uz svakodnevni porast temperature. Samo će još u utorak jutro ponegdje biti razmjerno svježe. U četvrtak u sjeverozapadnim i sjevernim krajevima moguć je jači razvoj oblaka uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

I na Jadranu će biti sunčano i vruće uz uglavnom slab vjetar – ujutro bura, od sredine dana zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ALEKSANDAR JOSIFOVSKI: Đorđe David me je izvukao iz pakla alkohola

ALEKSANDAR JOSIFOVSKI: Đorđe David me je izvukao iz pakla alkohola

Brena nastupa u državi u kojoj su joj prije 40 godina zabranili da pjeva!

Brena nastupa u državi u kojoj su joj prije 40 godina zabranili da pjeva!