Categories: Lifestyle

Pokvareno mlijeko – odlična prihrana i zaštita biljaka

Kada primijetimo da je mlijeku u frižideru istekao rok trajanja, momentalno ga bacamo u kantu za smeće. Međutim, to treba posljednje da uradite ako imate biljke u stanu ili dvorištu!

Mlijeko zapravo obiluje aminokiselinama, snzimima, proteinima što podstiče rast korisnih mikroba u bašti. Pored toga, sadrži i kalcijum, vitamin B, ali i druge korisne proteine koje su korisne biljkama. Zato ga možete koristiti kao prirodno i organsko đubrivo.

Međutim, pored toga možete ga koristiti i kao pesticid. Zapravo, mlijeko pomaže u borbi protiv virusa koji napadaju listove, lisnih vaši, gljivičnih oboljenja i slično.

Mlijeko sadrži elemente koji utiču na izgradnju ćelijskih zidova biljaka – na taj način omogućava se lakša apsorpcija hranljivih materija i uravnoteženje pH vrijednosti zemljišta. Kalcijum u mlijeku može pomoći biljkama da brže rastu i štititi ih od truljenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ako ste se pitali kojim vrstama biljaka najviše prija prihrana iz mlijeka, to su engleski bršljan, begonija i afrička ljubičica. Dobar je izbor za zaštitu povrća, poput tikvica i paradajza, posebno ako ga gajite u bašti.

Čak i kada je pokvareno, mlijeko zadržava skoro sva korisna svojstva. Osim kravljeg, možete koristiti i sojino i bademovo mlijeko. Izbjegavajte punomasna mlijeka, aromatizovana ili sa dodatkom šećera.

Budite oprezni: ne pretjerujte sa količinama mlijeka! Previše mlijeka može imati kontraefekte. Najpreporučljivije je mlijeko rastvoriti sa vodom, pri čemu razmjera tečnosti treba biti 50:50. Ubacite rastvor u bočicu sa raspršivačem, pa poprskajte listovi i zemljište. Ako nakon pola sata ostanu tragovi mlijeka na listovima, prebrišite ih krpom.

(Magazin novosti)

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Uz ovaj sastojak vaše staklo će se cakliti kao novo

Borba sa mrljama od vode na staklenim površinama može biti prava muka, ali postoje dva…

35 minuta ago

Drama u Rijeci, Dinamo na pragu nove titule

Fudbaleri Dinama na dobrom su putu da nastave sa dominacijom u Hrvatskoj. Aktuelni šampion je…

44 minute ago

Rubljov poslije preokreta do titule u Madridu

Ruski teniser Andrej Rubljov došao je do svoje druge masters titule u Madridu poslije preokreta…

3 sata ago

Rekordan broj turista za prvomajske i vaskršnje praznike

VIŠEGRAD - Višegrad za prvomjaske i vaskršnje praznike bilježi rekordnu posjetu turista i traži se…

5 sati ago

Nevolje u raju: Raskinuo najpoznatniji teniski par

Pukla je velika teniska ljubav između Stefanosa Cicipasa i Paule Badose. Teniski par, najpoznatniji na…

5 sati ago