in

Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac

Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac
Slatka-Tajna.Eu
Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac

Milorad Pupovac

Foto: HTV / HRT

Do ovakve situacije i odlučivanja nije smjelo doći. Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjetu Jasenovcu, rekao je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na izvanrednoj konferenciji za novinare.

– Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni način kako bi se moglo osigurati taj dolazak i da prođe u redu. Posebno se nije smjelo zbog toga što je već dvaput do sada u nepunih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele i odgodile. Ova put ta komunikacija je izostala. Ovaj put je moj napor da se takva komunikacija osigura propala, rekao je Pupovac  dodajući da je to ozbiljan problem.

– Ovo nije mala stvar, nije mali povod i nije povod odlaska na ne znam kakvu priliku. To je osjetljivo i traumatično, bolno pitanje u odnosima Hrvata i Srbija. Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije mogu biti dodatno pogoršani. 

– Ovaj slučaj je pokazao da nema ni elementarnih preventivnih mehanizama komunikacije da se izbjegnu krizne okolnosti, a kamoli da se progresivno komunicira o pitanjima koje su od obostranog interesa za obje zemlje. To znači da se zadrži postignuti nivo prava Srba u Hrvatskoj te da unaprijedi nivo ostvarivanja prava Hrvata u Srbiji.

– Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Jasenovac je mjesto gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava i Jasenovac je mjesto na kojem se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih stradanja u ratovima 90-ih. To je naša pozicija. Ovo što se dogodilo nosi u sebi elemente nedovoljne svijesti što je Jasenovac i što bi trebao biti, i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni kad su posrijedi jasenovačke i sve druge žrtve. 

– Nadam se da nakon ovoga sve ono što je do određene mjere bilo posloženo kao progresivan iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije, u pravima manjina, neće biti potrgano. Pozivam sve da spriječe daljnju eskalaciju i da udahnu duboko prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose. Pozivam sve da se u što je moguće kraćem roku posvete komunikaciji i slušanju ljudi dobre vjere i dobre volje. Rat je podijelio Hrvate i Srbe, sad ih je nova svjetska konfrontacija dodatno podijelila. Trebalo bi učiniti sve da nitko ne bude politička žrtva novih podjela i udaljenosti, pogotovo ne pripadnici manjina, obični građani koje poslovno i privatni interesi upućuju jedni na druge. Nadam se da će se stvoriti pretpostavke da se posjeta ostvari i nadam se da će se odnosi između Hrvatske i Srbije nakon ovog iskustva, koje je riskantno i opasno, moći unaprijediti, poručio je Pupovac.

– Naše komemoracije u Jasenovcu su opterećene našim pitanjima. Mi smo u dobroj vjeri bili u Jasenovcu ove godine nakon što smo neke stvari dogovorili. Nadamo se da će se ti dogovori ispoštivati, što prošlih godina nije bilo tako. Što se tiče termina, morao bih prekopati bilješke pa vidjeti koji su to točni datumi bili. Prva posjeta je bila najavljena u kasnu jesen- početkom i rano proljeće ove godine, sve na služben način. Dogovoreno je da se odgode zbog određenih razloga, rekao je Pupovac.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Znam da ću i nakon ovoga biti predmet napada obijesnih ljudi, bilo s ove ili s one strane, ali to je tako s onim koji se kreće između dvije vatre, dodao je.

– Nisam bio ničiji ovlaštenik, ali kad sam bio obaviješten smatrao sam svojom dužnošću znajući u čemu to može završiti, da pokušam spriječiti da se dogodi loše. Dogodilo se loše, a moglo se dogoditi još i gore, rekao je Pupovac rekavši da ne zna zašto je Vučić baš sada htio posjetiti Jasenovac.

Poručio je kako dolazak predsjednika Srbije u Jasenovac ne bio smio biti provokacija.

Podsjetimo, MVEP je u petak poslao prosvjednu notu Srbiji zbog planiranja nenajavljenog posjeta Jasenovcu što je kršenje protokola jer je predsjednik države štićena osoba i dolazak Aleksandra Vučića trebao se pripremiti, rekao je u nedjelju šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Nije želio ni potvrditi ni zanijekati da je saborski zastupnik i predsjednik SDSS Milorad Pupovac osoba koja je izvijestila vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Muay Thai Title Mostar: Ivan Horvat je prvak Europe / Bljesak.info

Muay Thai Title Mostar: Ivan Horvat je prvak Europe / Bljesak.info

MISTERIOZNA KĆERKA DINA MERLINA: Prirodna ljepotica, ima diplomu sa Oksforda

MISTERIOZNA KĆERKA DINA MERLINA: Prirodna ljepotica, ima diplomu sa Oksforda