in

KAD SU NAM OBEĆAVALI 600 HILJADA RADNIH MJESTA: Najveće bošnjačke laži izgovorili su pripadnici “(mlado) muslimanskog povjesnog kruga” (VIDEO)

KAD SU NAM OBEĆAVALI 600 HILJADA RADNIH MJESTA: Najveće bošnjačke laži izgovorili su pripadnici “(mlado) muslimanskog povjesnog kruga” (VIDEO)
Slatka-Tajna.Eu
KAD SU NAM OBEĆAVALI 600 HILJADA RADNIH MJESTA: Najveće bošnjačke laži izgovorili su pripadnici “(mlado) muslimanskog povjesnog kruga” (VIDEO)
FOTO: Bukvić, Izetbegović (Avaz)

Nesuđeni “Bošnjački Davos”, kako je samohvalisavo Amer Bukvić, bivši direktor BBI banke, nazivao Sarajevo business forum (SBF), je skoro zamro. Iako je održavan u nekoj formi posljednjih godina pod teškim uvjetima zbogpandemije Covida, opći je dojam da su mu to bili posljednji nefesi i de će se, možda već naredne godine, ugasiti. Tim prije jer je Bukvić napustio BIB banku i svoje bankarske ambicije ostvaruje u Saudijskoj Arabiji.

No, na ovom vašaru punom političkog kiča i glamura izgovrene su možda najvećebošnjake laži. Nakon svakog Bukvićevog “business spektakla”, na kojem je sebe poredio sa Valterom jer se forum održava na dan oslobošenja Sarajeva, govorilio se o desetak milijardi koliko se navodno bili vrijedni dogovoreni projekti, ugovori i investicije.

Tako je Amer Bukvić na SBF-u 2014. godine, a u prisustvu Bakira Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije i Harisa Silajdžića izgovorio je jednu od njavećih bošnjačkih laži.

Kako je izvještava Al Jazeera, firma posestrima Bukvićeve BBI banke, tokom prvog dana spomenutog Sarajevo Business Foruma (SBF) potpisan je sporazum o stvaranju poljoprivredne korporacije u okviru koje bi mogle biti otvorene stotine hiljada radnih mjesta u regiji , a strani investitori dobili su i druge konkretne prijedloge gdje mogu investirati.

Potpisnici sporazuma su bili Hassam – Državni program za sigurnost hrane Katara, Islamska razvojna banka, BBI te lanci supermarketa u Saudijskoj Arabiji Al Othaim i Katara Al Meera.

Memorandum, koji je potpisan odmah nakon prve plenarne sesije dvodnevnog foruma, mogao bi donijeti 600.000 novih radnih mjesta u zemljama regije, izvještavala je Al Jazeera.

„Mislim da tu imamo jako dobru šansu, pogotovo ako se uvežemo sa finalnim prodavačima, tj. supermarketima, gdje na neki način otvaramo i tržište. Mislim da je to jedan od modela uspijeha za BiH, ali i za zemlje regije“, ocijenio je Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI).

Haris Silajdžić, koji se pjavljivao u svojstvu osnivačkog partner SBF-a, iznio je i druge prijedloge o mogućim investicijama.

„Investirati se može u softver za prepoznavanje lica na statičnim i video zapisima, kojeg razvija mladi naučnik Emir Kremić. Također, u Sarajevu imamo projekat za razvoj naprednih kompozitnih materijala, koji mogu napraviti razliku u svjetskoj avioindustriji. Razvija ga Sarajlija koji je bio jedan od glavnih inženjera u razvoju Boeinga 787 Dreamliner“, rekao je.

Na forumu su navedene su i generalne prednosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju.

„Investiranje u BiH je investiranje u širu regiju koja se zove Evropska unija, jer smo naposljetku, privilegovana zemlja sa trgovinskim sporazumima, ne samo sa zemljama CEFTA-e, koje obuhvataju 30 miliona ljudi, nego imamo i specijalne sporazume sa zemljama EU-a, što je tržište od 500 miliona ljudi. Dakle, investiranje u ovu zemlju je investiranje u EU“, poručio je Zlatko Lagumdžija, tadašnji ministar vanjskih poslova BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je poručio kako BiH radi na tome da u naredne godine otvori 100.000 novih radnih mjesta. Napomenuo je kako je BiH ujedno država koja se suočava s mnoštvom izazova, zaključivši kako će biti riješeni svi ti problemi, ma koliko teški bili.

Olakšavanje viznog režima

Izetbegović je rekao kako BiH mora olakšati vizni režim prema velikom broju država, a posebno državama Zaljeva, uspostaviti efikasniji pravosudni sustav u procesuiranju ekonomskih sporova i pažnju posvetiti i domaćim ulagačima, jer se i dalje velika sredstva javnih kompanija nalaze neiskorištena na računima komercijalnih banaka.

U svom izvjetaju Al Jazeer je nagalsila kako je Sarajevo Business Forum je platforma za regionalnu suradnju i zajedničko predstavljanje potencijala Jugoistočne Evrope utjecajnim poslovnim i političkim liderima iz cijelog svijeta. Forum će i ove, kao i prethodnih godina, djelovati na osnovu uspješno definiranih parametara konferencije u Davosu.

Tokom prethodne četiri godine, SBF je ugostio najmanje 1.000 investitora iz više od 30 zemalja, a predstavljeno je više od 300 projekata.

Izvještaj u cijelosti pogledajte u prilogu Al Jazeere

https://balkans.aljazeera.net/news/economy/2014/5/14/sbf-u-planu-600000-novih-radnih-mjesta

(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BEBA JE PRIJEVREMENO ROĐENA:  Jelena Pešić otkrila u kakvom je stanju kćerka Mila

BEBA JE PRIJEVREMENO ROĐENA: Jelena Pešić otkrila u kakvom je stanju kćerka Mila

Američki senator Pol podržao Ðokovića – Virus korona

Američki senator Pol podržao Ðokovića – Virus korona