in

Emocionalna glad: Zašto jedemo kada nismo gladni?

Emocionalna glad: Zašto jedemo kada nismo gladni?
Slatka-Tajna.Eu

Šta je emocionalna glad?

Emocionalna glad lažan je osjećaj gladi koji se može pojaviti u bilo kojem dobu dana, iako smo prije toga imali obilan obrok. Ljudi koji imaju ovaj problem jedu kada su žalosni, sretni, ljuti ili uzrujani, i to je jedan od njihovih načina nošenja s problemima i promjenama raspoloženja. Prema istraživanju objavljenom u nutricionističkom časopisu „Nutration Update“, od emotivne gladi češće pate žene negoli muškarci. Uzroci ove pojave mogu biti brojni, ali u većini slučajeva je riječ o potisnutom i nagomilanom stresu, umoru ili pak prejedanju iz dosade. Naime, kada se nađemo u situacijama koje izazivaju stres, živčanost, nemir ili nam stvaraju problem, hrana može biti privremeni izlaz. To se može dogoditi kad se suočavamo s negativnim osjećajima.

Kako prepoznati emocionalnu glad?

Iako ovu pojavu ponekad nije lako prepoznati, postoje neki znaci koji upućuju na to da je riječ o emocionalnom prejedanju:

Jedete uvijek kada ste pod stresom.

Posežete za hranom kada vas neko iznervira ili se osjećate tužno.

Kada počnete da jedete, ne možete da se zaustavite.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ne uživate u hrani, jer vam jedenje izaziva konstantan osjećaj krivice.

Posljedice prejedanja za zdravlje ovise o tome kako često i koliko jedemo. One mogu biti različite, a najgore su potpun gubitak kontrole i samonadzora, što dovodi do bulimije. No, to nije prvo što nam se događa. Prvo dolazi debljanje, koje može biti opasno i dovesti do metaboličkih i hormonskih promjena te bolesti kao što su dijabetes, visoki holesterol, visok pritisak, neplodnost i višak masnih kiselina.

Kako riješiti problem?

Prvo što trebate učiniti jeste razmisliti o onome što vam se dešava. Razgovarajte sa sobom zašto vam treba određena hrana. Osim toga, korisno će biti da vodite dnevnik ishrane, zapisujte šta ste sve pojeli u toku dana, koje namirnice i najvažnije od svega zapišite kako ste se u tom trenutku osjećali.

Regulirajte stres, to možete učiniti šetnjom, tehnikama disanja ili laganim vježbama.

Odlučite se za raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, bez posebnih zabrana, i strogo se držite mjere, uživajući tek povremeno u hrani koju najviše volite. Pripremite zdrave grickalice, smoki, čips i slatkiše zamijenite porcijom svježeg voća ili kokicama s malo ulja.

The post Emocionalna glad: Zašto jedemo kada nismo gladni? appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Fotografija s treninga Bayerna je riješila sve dileme, Lewandowski ide put Barcelone

Fotografija s treninga Bayerna je riješila sve dileme, Lewandowski ide put Barcelone

OVDJE ŽIVI NERMIN HANDŽIĆ: Jedan detalj iz porodičnog doma predvidio pobjedu u Zvezdama Granda

OVDJE ŽIVI NERMIN HANDŽIĆ: Jedan detalj iz porodičnog doma predvidio pobjedu u Zvezdama Granda