in

Otvoreno o požarima koji bjesne Dalmacijom

Otvoreno o požarima koji bjesne Dalmacijom
Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno o požarima koji bjesne Dalmacijom

Požari bijesne Dalmacijom, trebaju li strože kazne za izazivanje?

Foto: Otvoreno / HRT

Požari bjesne Dalmacijom, velika šteta na području Zatona i Rasline u zaleđu Vodica. Izgorjele kuće, vozila, nasadi. Stotine vatrogasaca iz svih krajeva Hrvatske, uz pomoć zračnih snaga, stavile su vatru pod kontrolu. Kakvo nas ljeto čeka? Zašto svi kanaderi nisu spremni za protupožarnu sezonu? Glavni uzrok požara je ljudski faktor. Trebaju li kazne biti strože? 

O tome u emisiji Otvoreno, urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, govore Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, Darko Kučej, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile, Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, Dino Kozlevac,vatrogasni zapovjednik Istarske županije i Ivan Güttler, klimatolog, Državni hidrometeorološki zavod.

Slavko Tucaković izvijestio je kako je stanje u zaleđu Vodica stabilno i otvorene vatre više nema.

– Cijelu prošlu noć, nadljudskim naporima, su vatrogasci uz pomoć građana borili se da požar ne prijeđe jadransku magistralu i obilaznicu oko Vodica te Jadriju. Trenutno je stanje stabilno, rekao je.

Dodao je kako je cijelog dana 342 vatrogasca i 96 vozila su dežurali.

Tucaković govori kako zabrinjava činjenica da je 30 posto više požara ove godine. Bojazan je da se ne ponovi 2017. godina koja je bila strašna.

– Ove je godine bilo 50714 požara raslinja što je 70 posto više u odnosu na prošlu godinu, naglasio je.

Trut je rekao kako su građani pružili pomoć vatrogascima. 

– Oni su čuvali svoju imovinu, čuvali su svoje kuće i srećom, nikome se ništa nije dogodilo, naglasio je i dodao kako sustav civilne zaštite funkcionira na ovakav način.

Na pitanje koliko je naleta bilo potrebno da se požar stavi pod kontrolu, Kučej je rekao kako su kanaderi učinili 40 sati naleta kanadera i air traktora.

– Izazovi su bili veliki. Mi smo u početku angažirani s 2 kanadera, a kako se požar širio sa zemaljskim snagama smo dali maksimum, naglasio je.

– Posade kanadera polijeću unutar 30 minuta od signala za polijetanje. Mi smo poletjeli u tom periodu i radili smo sa zemaljskim snagama maksimalno taktički, istaknuo je Kučej.

Kozlevac je rekao kako je u Istri suša ekstremna i vegetacija je pogodna za izazivanje požara, što se i pokazuje. Dnevno je 4-5 požara gori na otvorenom području.

– Požari su kompleksni kada ulaze u naselja. Vegetacija ugrožava stambene objekte, ljude i imovinu, rekao je i dodao kako vatrogasci ne mogu utjecati na to koliko će vegetacija utjecati, kako kaže ona može biti smrtonosna klopka za stanovništvo.

Kozlevac je rekao kako je Hrvatska organizirala vatrogasnu službu. Formirala je Hrvatsku vatrogasnu zajednicu kao središnje državno tijelo i to je omogućilo da vatrogasci imaju „škare i platno”. Pojednostavilo je procedure, angažiranje ljudi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Vlada RH je imala razumijevanje za organizaciju sustava, istaknuo je.

– Kolege sinoptičari najavljuju nastavak ovog sušnog razdoblja. Trenutno imamo situaciju u zapadnoj Europi, veliki požari Portugal, Španjolska, Francuska. Za otprilike tjedan dana se u Velikoj Britaniji očekuju temperature iznad 35 neke od prognoza ukazuju na mogućnost i temperatura preko 40 stupnjeva celzijusa. Pratit ćemo razvoj tog toplinskog vala, hoće li on recimo za desetak dana doći u naše krajeve. nekoliko dana niti oborina niti nekih nižih temperatura. Ono što DHMZ prvenstveno radi u slučaju protupožarne obrane svake godine je izrada procjena rizika od požara otvorenog tipa, od požara raslinja. Nekoliko dana unaprijed i nekoliko tjedana unaprijed. Taj sustav funkcionira već nekoliko godina, mi ga razvijamo i nadam se da pomaže ovim stvarno hrabrim ljudima na terenu, rekao je Ivan Güttler.

Tucaković je naglasio kako je u ovom požaru materijalna šteta velika i proces obnove će trajati godinama.

855 protupožarna eskadrila, kao dio HRZ-a, vodi 1. i 2. stupanj održavanja što se svodi na dnevne i tjedne preglede. 3. stupanj održavanja su godišnji pregledi koji se rade u Velikoj Gorici.

– 90 posto aktivnosti kanadera i air traktora su povezani sa slanom vodom, što iziskuje izazove u održavanju, rekao je Kučej.

Na pitanje, jesmo li se dobro pripremili za sezonu, Trut je rekao kako je Dalmatinsko zaleđe zaraslo u različito raslinje. Kako kaže, za to nisu odgovorne samo Hrvatske šume, već tu ima i privatnog zemljišta i zemljišta za koja se ne zna čije je vlasništvo.

– Sve je to potencijalno opasno glede požara i stvara velike probleme vatrogascima u gašenju požara, istaknuo je.

Kozlevac naglašava da što se tiče hidrantske mreže, ona je neusporedivo bolja nego što je bila prije 10 godina. Kako kaže, velika su ulaganja u istu. Ono što može biti problem to je problem održavanja.

– Što se tiče vode, ona je počela biti problem. Mi nismo za sada primijetili problem za snabdijevanje vatrogasnih vozila iz hidrantske mreže, ali to ne znači da ga neće biti. Svi se moramo ponašati domaćinski prema vodi i sačuvati je ne samo zbog životnih potreba, nego i radi požara koji nam se mogu desiti, istaknuo je.

Güttler je rekao kako, što se tiče klimatskih promjena, zadržavamo milijarde tona CO2 koji zadržava toplinu u klimatskom sustavu i imamo sve toplija ljeta i sve manje oborina. To je savršena kombinacija za povećanje rizika od otvorenih požara.

Kučej je rekao kako eskadrila raspolaže sa 6 kanadera i 6 air traktora.

– 26 godina je najstariji kanader. Zrakoplovi nemaju vremenski rok trajanja, oni imaju svoje vremenske resurse pojedinih dijelova, naglasio je.

Nedostatak radne snage u Hrvatskoj pokazao se i kod sezonskih vatrogasaca.

– Sezonski vatrogasci imaju plaću 8 tisuća kuna brutto. 4 tisuće osigurava država, a 4 tisuće lokalna samouprava. Očito je to malo i trebat će se povećati naknada, istaknuo je Kozlevac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nizozemci na bosanskom jeziku poslali poruku FK Tuzla City

Nizozemci na bosanskom jeziku poslali poruku FK Tuzla City

Husićev Valderama igrač za reprezentaciju

Husićev Valderama igrač za reprezentaciju