in

RAT UŽIVO: Raketni napad na Vinicu, ima mrtvih; Procurio novi plan EU za plin

RAT UŽIVO: Raketni napad na Vinicu, ima mrtvih; Procurio novi plan EU za plin
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Raketni napad na Vinicu, ima mrtvih; Procurio novi plan EU za plin

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/municija_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/municija_1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”57624d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxmvy5txeaa1fjr.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxmvy5txeaa1fjr.jpg”,”caption”:””,”bg”:”86824b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxmvexzxwaipohu.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxmvexzxwaipohu.jpg”,”caption”:””,”bg”:”34372f”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxlntwvwiauhqcx.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxlntwvwiauhqcx.jpg”,”caption”:””,”bg”:”978e6c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxmo2-xwqaaulqz.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxmo2-xwqaaulqz.jpg”,”caption”:””,”bg”:”514d51″}]

11:15 Rusija napala UK i SAD zbog obuke ukrajinskih vojnika, nazivajući to hibridnim ratovanjem

Rusko ministarstvo vanjskih poslova napalo je Sjedinjene Države i Britaniju zbog pomoći u obuci ukrajinskih oružanih snaga, nazvavši to “hibridnim ratom” koji zemlje NATO-a vode protiv Rusije. U brifingu za medije glasnogovornica Maria Zaharova rekla je da je Washington opskrbio Ukrajinu instruktorima koji su pomagali kijevskim snagama u korištenju naprednih topničkih raketnih sustava visoke pokretljivosti (HIMARS) američke proizvodnje protiv ruskih položaja.

Istaknula je da se rakete, koje imaju veći domet i preciznije su od ostalih topničkih oružja, koriste “široko” od strane ukrajinskih snaga. Zaharova je također kritizirala odluku Britanije da dovede ukrajinsko vojno osoblje u Ujedinjeno Kraljevstvo na obuku naoružanja.

11:00 Raketni napad na Vinicu, ima mrtvih

Ruske rakete pogodile su središnji ukrajinski grad Vinicu danas ujutro, ubivši najmanje dva civila, priopćila je policija. “Ima mrtvih i ranjenih”, napisao je Serhiy Borzov, guverner regije.

Reuters javlja kako je policija kasnije procijenila da je prvotni bilans dvoje mrtvih i šestero ranjenih te da je oko 50 vozila izgorjelo.

 Raketni napad na Vinicu 10:45 Procurio novi plan EU za plin

EU će poticati zemlje članice da smanje potražnju za plinom poticanjem industrije na manju potrošnju, tako da blok bude spreman za moguća daljnja smanjenja opskrbe, stoji u nacrtu plana u koji je Reuters imao uvid.

Bruxelles se priprema za potencijalna daljnja smanjenja isporuka ruskog plina. Plan Europske komisije, koji bi trebao biti objavljen 20. srpnja, predložit će zemljama pokretanje financijskih poticaja tvrtkama za smanjenje upotrebe plina, promjenu goriva u elektranama i provođenje informativnih kampanja za poticanje potrošača da koriste manje energije za grijanje i hlađenje.

Zalihe plina u EU trenutačno su pune 62%, što je daleko manje od 80% kapaciteta bloka.

10.00 Ukrajinska nacionalna garda bataljona Kulchytsky uspjela je uništiti rusko skladište municije pomoću lakog protutenkovskog oružja AT4 koje je isporučila Švedska.

09.15 Ruske snage nisu postigle nikakav značajan teritorijalni napredak u posljednja 72 sata u Donbasu, objavilo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

“U Donbasu ruske snage nastavljaju izvoditi topničke napade na širokoj fronti nakon čega su u nekim područjima uslijedili probni napadi malih četa i jedinica veličine voda. Međutim, nisu postigli značajan teritorijalni napredak u posljednja 72 sata i u opasnosti su od gubitka bilo kakvog zamaha izgrađenog nakon zauzimanja Lisičanska.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zastarjela vozila, oružje i taktike iz sovjetske ere koje su koristile ruske snage nisu pogodne za brzo vraćanje ili jačanje napada osim ako se ne koriste u ogromnoj masi – što Rusija trenutno nije u stanju podnijeti. Unatoč razgovorima među izaslanstvima Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a 13. srpnja 2022. o izvozu žitarica i nedavno uspješno dogovorenim razmjenama zarobljenika, izgledi za šire razgovore o okončanju sukoba i dalje su mali”, navodi se u saopćenju britanskih obavještajaca.

08.15 Ruski mediji izvijestili su da su ukrajinske oružane snage pokrenule novi raketni napad na strateški važno južno područje Hersona koje drži Rusija i koje se Kijev nada da će ponovno zauzeti. Novinska agencija RIA citirala je rusku upravu regije Herson koja je rekla da je ruska protuzračna obrana srušila pet projektila ispaljenih na grad Nova Kahovka, dok su krhotine dvaju projektila pale u blizini tvornice.

“Prema preliminarnim informacijama, došlo je do još jednog pogotka na rusku tvornicu strjeljiva, u Sokilu”, napisao je na Facebooku Serhij Hlan, savjetnik ukrajinskog načelnika pokrajine Herson.

07.30 U industrijaliziranoj regiji Donbas u istočnoj Ukrajini ruske su rakete pogodile industrijsku zonu Kramatorska, a u nekim dijelovima grada je prekinuta opskrba strujom, napisao je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na Facebooku.

Ruski udar uništio je školu u Donbasu u srijedu. Nema izvještaja o žrtvama.

Rusija negira da je namjerno napala civile.

“Muka mi je od svega ovoga… Čudovišta, jednostavno čudovišta, nema druge riječi. Škola – ako je njima samima u redu da budu glupi, zašto bombardirati naše škole?” rekao je 60-godišnji mještanin Oleksandr. Daria (15) je za Reuters rekao da su se učenici nadali da će rat uskoro završiti i da će se vratiti u školu, ali “sada se više nemaju čemu vraćati”.

06.30 Ruski MRLS BM-27 Uragan uništen je protubaterijom ukrajinske 28. mehanizirane brigade u Hersonskoj oblasti.

06.00 Rusija je navodno još jednom pokušala bombardirati Zmijski otok tijekom noći, prema vojnim dužnosnicima. Ažuriranje ukrajinskog operativnog zapovjedništva jug izvijestilo je 13. srpnja da su dva ruska borbena zrakoplova pokušala napasti strateški otok u Crnom moru, ali nisu uspjela jer su bombe pale u more.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Anton Heraščenko dodao je: “Par lovaca Su-27 pokušao je bombardirati Zmijski otok, bombe su pale u more, u blizini otoka.”


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PODRŠKA MSP ZA ULAGANJE U ENERGETSKU EFIKASNOST I OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

PODRŠKA MSP ZA ULAGANJE U ENERGETSKU EFIKASNOST I OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Humane zvijezde BiH stižu na turneju u Krajinu, u ekipi zvučna imena

Humane zvijezde BiH stižu na turneju u Krajinu, u ekipi zvučna imena