in

Koje napitke treba da izbjegavate na +35

Koje napitke treba da izbjegavate na +35
Slatka-Tajna.Eu

Jedan od mnogih užitaka ljeta je širok izbor ukusnih bezalkoholnih pića – od sokova do ledenog čaja – koji nam prijaju tokom vrelih ljetnjih dana.

Nažalost, loša vijest je da nisu svi ljetnji popularni napici zdravi i neki od njih mogu uticati na vaše zdravlje, prenosi portal “Magično bilje”.

Slatka gazirana pića

Slatka gazirana pića su prave šećerne bombe. Jedna čaša može imati čak 7 kašičica šećera, a ova količina glukoze će uvijek izazvati skokove šećera u krvi, što na kraju može dovesti do dijabetesa i problema sa pankreasom.

Dijetalna soda takođe nije zdrava – često sadrži veoma štetne vještačke zaslađivače (ksilitol sorbitol, manitol, maltitol itd.). Mogu izazvati hronične glavobolje i negativno uticati na hormonsku ravnotežu.

Korisna alternativa: nezaslađeno voćno piće ili sokovi od bobica (trešnje, borovnice, brusnice itd).

Ledeni čaj

Riječ je o pićima iz prodavnice u limenkama ili flašama, maskiranim u prirodni čaj. U stvari, takav “čaj” sadrži i mnoge štetne hemijske aditive.

Zdrava alternativa: pravi zeleni čaj, skuvan i ohlađen.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kombuha

Popularno piće posljednjih godina, koje bi (idealno) trebalo da bude zasnovano na kombuhi, u stvari sadrži i mnogo aditiva i šećera. Većina brendova kombuhi dodaje najmanje 20 grama šećera po porciji, što lako može dovesti do dijabetesa i disfunkcije pankreasa.

Zdrava alternativa: domaća kombuha bez šećera.

Slatki sokovi

Sokovi u tetrapaku su takođe šećerne bombe maskirane kao zdrava hrana. U stvari, sokovi iz prodavnice sadrže često više šećera i konzervansa od gaziranih pića. Svježe cijeđene sokove takođe ne treba zloupotrebljavati zbog velike količine koncentrovane fruktoze koja se uvijek pretvara u mast u jetri, što može dovesti do gojaznosti i razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Zdrava alternativa je nezaslađeno voćno piće, prirodni sokovi od bobica ili povrća.

Limunada

Limunada u flašama i konzervama nije mnogo bolja od obične sode ili ledenog čaja. Takođe sadrži oko 7 kašičica šećera po porciji.

Zdrava alternativa: domaća limunada ili samo voda sa limunovim sokom.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022TM na programima BHRT-a, servisu MY TV i Moja web TV

FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022TM na programima BHRT-a, servisu MY TV i Moja web TV

PRVA KAFICA SA SVERKVOM BILJANOM: Aleksandra i Dejan uživaju u Veterniku

PRVA KAFICA SA SVERKVOM BILJANOM: Aleksandra i Dejan uživaju u Veterniku