in

Zvijezde iz sehare – Ekrem Pilić: Pjevač radijskog glasa

Zvijezde iz sehare – Ekrem Pilić: Pjevač radijskog glasa
Slatka-Tajna.Eu

Ekrem Pilić bio je istaknuti pjevač narodne pjesme. Izvođač, prvenstveno sevdalinke. Zapravo, za njega se mirne duše može kazati da je bio sevdalija svim svojim bićem. Premda se koriste njegovi snimci, o njemu i njegovom pjevanju vrlo malo se zna. A Ekrem je svrstan među doajene i velikane ovog muzičkog žanra. Interpretator iz lijepih vremena sevdalinke, dok je još bila najcjenjenija. Njegov baršunasti, mehki glas je tu muzičku magiju „pričao“ na jedan lijepi i sugestivan način.

Član RTVSA

Ekrem Pilić rođen je 1945. godine u Bugojnu. Veći dio života proveo je u Kupresu. Mnogo volio narodnu pjesmu a bio bogato talentiran. Vremenom stavio sevdah iznad svega. On nije patio od diskografskih zabilješki, pa samim tim i snimanja ploča aktuelnog i modernog folka. Ekrem je je postao 1977. godine član RTVSA. Snimao je uz orkestre kojima su rukovodili legende Ismet Alajbegović Šerbo, Slobodan Vidović, Elvedin Krilić…

Nizao je arhivske snimke „Tamo dolje niz mahalu“, „Mehmeda je stara majka karala“, „San zaspala dilber Sajma u majke“, „Zvijezda tjera mjeseca“, „Hvalila se lijepe Mare majka“, „Povela je Jelke, dva konja na vodu“, „Mlad se Ivo oženio“… Obogatio je arhiv radio Sarajeva, a onda 1983. godine na nagovor ljudi iz muzike snimio za Sarajevodisk veliku ploču „Što smo znali o ljubavi“. Lijepe pjesme kojim je proširio djelovanje na muzičkoj sceni jer se na jugoslovenskim top listama  izdvojila na vrhu pjesma „Od, djevojko, jagodo“. Našle su se tu i pjesme „Sretan i nesretan čovjek“, „Pjevaj s’ nama domaćine“, „Mladost prođe, snaga pala“…

U Bosni se desio rat, nakon kojeg je Ekrem odselio u Ameriku. I tamo je predstavljao bh. muzičku baštinu u najboljem svjetlu. Prenosio tu emociju našeg čovjeka, satkanu od radosti, tuge, sjete… Ovaj zdušni pjevač radijskog glasa ostavio je iza sebe više od stotinu arhivskih snimaka sevdalinke. Ekrem Pilić je preminuo 2019. godine u 74. godini života.

40 godina u fioci

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pjesmu „Oj, djevojko, jagodo“ autor Mijat Božović, inače kosmetski sevdalija, je nakon 40 godina držanja u fioci, dao Ekremu da se „zasladi“ jagodom. Nažalost, sve bi kratko jer je lijepa, crvena jagoda zatrpana „korovom“.

Zanesen sevdalinkom

Ekrem Pilić je zanemarivao estradu i diskografiju. Za njega se može mirne duše kazati da je bio zanesen sevdalinkom. I upravo zbog te njegove „zanesenosti“, uvršten je među elitne interpretatore koji su na prelijep način ispjevali život bosanskog čovjeka. 

Piše: J. DURIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kompanije iz EU će dobiti 25 posto veću državnu pomoć zbog posljedica koje su izazvale sankcije Rusiji?

Kompanije iz EU će dobiti 25 posto veću državnu pomoć zbog posljedica koje su izazvale sankcije Rusiji?

Sin je bivšoj sportskoj zvijezdi uzeo mobitel, a onda je nastao skandal

Sin je bivšoj sportskoj zvijezdi uzeo mobitel, a onda je nastao skandal