in

Prosječna starost vozila u RH gotovo 15 godina

Prosječna starost vozila u RH gotovo 15 godina
Slatka-Tajna.Eu
Prosječna starost vozila u RH gotovo 15 godina

Prosječna starost vozila u Hrvatskoj tijekom prve polovine 2022. iznosila je 14,74 godine, a pritom je gotovo 70 posto vozila staro 10 i više godina, objavio je u srijedu Centar za vozila Hrvatske. 

Po podacima Centra, u prvih šest mjeseci 2022. godine u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 1.244.465 registriranih vozila.

Od ukupno registriranih vozila, navodi se, njih čak 68,14 posto staro je 10 i više godina, dok je 14,73 posto vozila starosti od šest do devet godina. Slijede vozila starosti od dvije do pet godina (12,79 posto), a najmanje su zastupljena ona stara do godinu dana (tek 4,33 posto).

– Prema dosadašnjim statistikama, taj se broj iz godine u godinu povećava pa su tako vozila tijekom 2020. godine bila prosječne starosti 14,18 godina, dok se 2021. godine ta brojka povećala na 14,34 godine, a sada ponovno uočavamo porast na 14,74 godina. Premda se nadamo da će se ta brojka ipak do kraja godine smanjiti, povećanje prosječne starosti voznog parka u Hrvatskoj razlog je zašto ne treba zanemariti važnost redovitog održavanja i tehničkog pregleda vozila, rekao je rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske Tomislav Škreblin. 

Najviše je novoregistriranih vozila M1 kategorije osobnih automobila, njih čak 54.429, od čega je novih vozila 23.777, a rabljenih 30.652. Čak je 50 posto navedenih vozila s dizel motorom, dok je sljedeći najzastupljeniji pogon na benzin (35 posto), a na trećem su se mjestu našla hibridna vozila (9,9 posto), stoji u priopćenju.

Novoregistrirana vozila M1 kategorije koja mogu voziti na benzin i auto plin (LPG), zastupljena su tek sa 2,35 posto, dok su najmanje zastupljena vozila na električnu energiju (1,32 posto), hibridna vozila s vanjskim punjenjem (1,11 posto), vozila koja imaju pogon na benzin i prirodni plin (0,02 posto) i na kraju vozila s pogonom isključivo na prirodni plin (0,0018 posto).

Prema statistikama, pogon na dizelsko gorivo najzastupljeniji je i kod vozila M2, M3, N1, N2 i N3 kategorije (gospodarska vozila). Hibridna su vozila zasad još uvijek nisko na ljestvicama zastupljenosti po kategorijama, te jedino u M1 kategoriji dostižu 9,9 posto, stoji u priopćenju Centra za vozila Hrvatske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ipak, uočen je značajan porast broja novih hibridnih vozila M1 kategorije, pa tako ona čine oko 21 posto novoregistriranih vozila u Hrvatskoj. S druge strane, rabljena hibridna vozila iste kategorije čine tek 2,4 posto novoregistriranih vozila.

U prvom polugodištu zabilježeno je tako 5.419 hibridnih vozila, 605 hibridnih vozila s vanjskim punjenjem i 721 vozilo na električni pogon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“SEDMICE” NA SUNCE: Dara Bubamara na Mikonosu pokazala sve

“SEDMICE” NA SUNCE: Dara Bubamara na Mikonosu pokazala sve

Drama na nastupu: Rada Manojlović pala na bini, stigla hitna pomoć – Ekspanzija.com

Drama na nastupu: Rada Manojlović pala na bini, stigla hitna pomoć – Ekspanzija.com