in

Propada li već dogovoreni posao vrijedan 44 milijarde dolara?

Propada li već dogovoreni posao vrijedan 44 milijarde dolara?
Slatka-Tajna.Eu
Propada li već dogovoreni posao vrijedan 44 milijarde dolara?
Elon Musk na Twitteru

Elon Musk na Twitteru

Foto: Dado Ruvic/Ilustracija / Reuters

Propada li već dogovoreni posao vrijedan desetke milijardi dolara? Twitter je podnio tužbu protiv tehnološkog milijardera Ilona Muska u pokušaju da ga prisili da dovrši preuzimanje tvrtke. Naime, povukao se iz ugovora o kupnji pozivajući se na tvrdnje da postoji znatno veći dio lažnih profila od samo 5%, kako mu je Twitter predočio.

Višemjesečna saga o kupnji Twittera dobila je i sudski zaplet. Popularna društvena mreža počela je pravnu bitku protiv najbogatijeg čovjeka na svijetu.

– Upravni odbor Twittera predan je zatvaranju transakcije po cijeni i uvjetima dogovorenim s gospodinom Muskom i pokrećemo pravni postupak za provedbu ugovora o spajanju, tvitao je Bret Taylor.

Tužbu možete pogledati ovdje.

Iako je Musk u travnju pristao kupiti Twitter za vrtoglavih 44 milijarde dolara, ipak je najavio da odustaje od svog plana zbog velike količine lažnih računa, tj. botova. Musk tvrdi da oni čine 20% Twitterovih korisničkih računa.

Jedna od stavki tog ugovora je da u slučaju da Elon Musk odustane od kupovine da mora Twitteru uplatiti odštetu od milijaru dolara. Tako da ova cijela priča oko botova da li postoje ili ne postoje, da li ih je 5% ili 20% je u biti pokušaj pravnog manevra da se izbjegne plaćanje tih milijardu dolara odštete.

Informatički stručnjak Marko Rakar

Dio javnosti zabrinut je zbog ideje da bi platforma od 200 milijuna korisnika mogla doći u ruke poznatog biznismena. Sapunica o kupnji tehnološkog diva odrazila se i na burze. Dionice Twittera koje su u travnju vrijedile 54 $ sada su pale na 36 $.

– Činjenica je da je na cijenu imala utjecaj objava mogućeg preuzimanja i ako bude stvarno odustajanja od strane Muska može biti dodatnog pritiska na kretanje cijena, smatra financijski analitičar Hrvoje Japunčić.

Izgubi li Twitter sudski spor, Elon Musk bi iz cijele priče mogao odštetati plaćajući samo naknadu za raskid ugovora.

– Gospodin Musk želio je napraviti dvije stvari. Iz njegove perspektive povećati segment slobode govora i načina izražavanja na Twitteru, a s druge strane smatrao je da na ukupnom broju korisnika može povećati prihode upravo povećanjem broja onih koji se mogu slobodno izražavati, istaknuo je Japunčić.

Ne postigne li se sporazum, ova sudska parnica mogla bi se protegnuti na nekoliko mjeseci ispunjenih skupim pregovorima uz elitne odvjetnike.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
OBJAVLJEN SNIMAK SA JAHTE: Razotkrivena Maja Marinković

OBJAVLJEN SNIMAK SA JAHTE: Razotkrivena Maja Marinković

20 GODINA MLAĐA: Kako je Jovana osvojila Macu

20 GODINA MLAĐA: Kako je Jovana osvojila Macu