in

RAT UŽIVO: Zelenski otpustio ambasadore u Njemačkoj i još nekoliko zemalja

RAT UŽIVO: Zelenski otpustio ambasadore u Njemačkoj i još nekoliko zemalja
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Zelenski otpustio ambasadore u Njemačkoj i još nekoliko zemalja

22:05 Glavni štab Ukrajine u Kijevu ranije je izvijestio o rasprostranjenim ruskim napadima. Okupatori su vodili akcije od Lisičanska prema zapadu, kazao je ukrajinski guverner Luhanska Serhij Hajdaj.

“Trudimo se najviše što možemo da zaustavimo naoružane grupe Rusa širom ratišta.” No, prema Hajdaju, napadaju s nekoliko strana, pokušavajući prodrijeti duboko u ukrajinski teritorij.

Hajdaj je rekao da stvaraju “pravi pakao” raketnim napadima i topničkom paljbom, ali da se ukrajinske snage hrabro odupiru.

21:25 Rusija je ponovno uništila zapadno oružje zbog intenzivnih borbi na istoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo dobrane, uslijed pojačanih napora Moskve da osvoji ostatak Donbasa.

Hangar u kojemu se nalaze američke haubice M777 uništen je kod sela Časiv Jar u regiji Donjecku, kazao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.

Moskva pokušava zauzeti Donbas, koji se sastoji od Donjecka i Luhanska. Ruski su vojnici zasad zauzeli Luhansk i bore se za Donjeck.

Konašenkov je rekao da su desetine ukrajinskih vojnika ubijene u topničkim i raketnim napadima i uništena skladišta municije i vojne opreme u raznim regijama.

20:50 Ukrajinske vlasti pozvale su građane u južnim krajevima da se evakuiraju “svim mogućim sredstvima” prije nego što počne vojna ofanziva Kijeva, upozoravajući da ruske snage stvaraju “pravi pakao” u istočnim industrijskim krajevima Ukrajine.

20:25 Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea, saopćio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinskoj agenciji TASS.

” Putin ne. Ostalo zavisi od pravila protokola”, kazao je on, odgovarajući na pitanje o učešću ruskih predstavnika na sahrani.

19:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je otpustio nekoliko visokih kijevskih izaslanika u inozemstvu, među kojima i poznatog ambasadora u Njemačkoj, prema web stranici predsjednika.

U proglasu u kojemu nije naveden razlog otkazima, Zelenski je objavio da su otpušteni ukrajinski ambasadori u  Njemačkoj, Indiji, Češkoj, Norveškoj i Mađarskoj.

Zasad nije jasno hoće li im dodijeliti neke nove pozicije. 

19:10 Bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone izvinio se u subotu jer je izazvao uzrujanost komentarima o ratu u Ukrajini i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ecclestone, 91-godišnji Britanac koji više nema nikakvu ulogu u Formuli 1, navukao je osude prošlog mjeseca kada je u televizijskom intervjuu branio Putina kao “osobu prve klase” za koju bi “primio metak”.

Također je rekao ITV-ovoj emisiji Good Morning Britain da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao okončati rusku invaziju razgovarajući s Putinom. U videu objavljenom medijima u subotu, Ecclestone je rekao da mu je žao Ukrajinaca koji pate u sukobu.

18:25 Prva grupa ukrajinskih vojnika započela je novi program usavršavanja u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se mogli boriti protiv ruske vojske te će do deset hiljada vojnika proći vježbe Ministarstva odbrane na lokacijama diljem zemlje tokom idućih nekoliko mjeseci.

Program će novacima dobrovoljcima pružiti potrebne vještine za borbu na prvoj liniji bojišnice, kazalo je Ministarstvo.

Ministar odbrane Ben Wallace kazao je da je to “iduća faza” podrške Ujedinjenog kraljevstva ukrajinskim oružanim snagama.

Oko 1050 vojnika bit će raspoređeno po lokacijama na kojima će se program odvijati u Ujedinjenom Kraljevstvu, više od hiljade kilometara udaljenima od bojišnica Donbasa u istočnoj Ukrajini.

17:55 Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da ruske snage pogodile dvije “baze stranih plaćenika raspoređene blizu Harkiva”.

Ministarstvo tvrdi da su ruske snage pogodile hangar s uskladištenim američkim topničkim sustavom M777 howitzer blizu sela Časiv Yar u Donjeckoj regiji, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

17:20 Jedno od glavnih Putinovih opravdanja za agresiju i okupaciju Ukrajine bila je tvrdnja da je to umjetna država i dio povijesne Rusije.

17:00 Ujedinjeni narodi kažu da ukrajinske oružane snage snose veliki, a možda i podjednak dio krivnje za napad koji se dogodio u staračkom domu u Luhansku dvije sedmice nakon početka rata.

16:34 Direktor Centralne banke Irana Ali Salihabadi izjavio je da su zapadnim sankcijama pogođeni Iran i Rusija postigli niz potrebnih sporazuma iz oblasti bankarstva, finansija i ekonomije i da na bazi toga planiraju bilateralnu trgovinu voditi nacionalnim valutama, umjesto upotrebe američkog dolara.

14:45 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas je sudionicima Dubrovnik foruma rekao da se Ukrajina, na udaru “brutalne ruske agresije”, ne bori samo sa sebe već i za cijelu Evropu.

12:53 Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner istočne regije Luhansk, koja je nedavno potpuno pala u ruke ruskih snaga, rekao je da Rusi pretvaraju regiju Donjeck u pakao.

“Okupatori provode ofanzivne operacije zapadno od Lisičanska. Naši branitelji pokušavaju ih zaustaviti duž cijele bojišnice”, napisao je Hajdaj na svom Telegram kanalu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ne prestaju s pokušajima upada u susjednu regiju (Donjeck, op.a.) uzduž administrativne granice. Napadaju iz više smjerova. Ondje gdje ne mogu ići naprijed, stvaraju pravi pakao granatiranjem svih teritorija na horizontu. Zbog toga opasnost prijeti odasvud – od Kreminaje do Popasnaje”, rekao je guverner Luhanska.

Objavio je da su ruske snage tokom noći izvele osam artiljerijskih, tri minobacačka i devet raketnih napada.

12:11 Ruskom invazijom na Ukrajinu su bitno izmijenjene globalne okolnosti, s pogubnim posljedicama ne samo za Ukrajinu već i za sve nas u Evropi, rekao je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković.

11:26 Rusija je danas žestoko granatirala istočnu ukrajinsku regiju Donjeck, objavio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Prema preliminarnim informacijama, rekao je, Rusi su izveli raketni napad na grad Družkivku. Pogođeni su bolnica, palača kulture, rezidencijalne zgrade i igrališta, naveo je Kirilenko dodavši kako čeka informacije o žrtvama.

U Slovjansku su Rusi pogodili obiteljsku kuću, čiji je vlasnik ostao zakopan pod ruševinama. Kirilenko kaže da su spasioci na licu mjesta.

Rusi su pucali i na željezničku postaju u Časovom Jaru, rekao je guverner dodavši da je u napadu ozlijeđeno više ljudi. Tijekom noći napadnut je i grad Hirnik. U napadu je grad ostao bez struje, dvoje civila je ranjeno, a oštećene su stambene zgrade i infrastruktura. Guverner kaže da su i dijelovi grada Svitlodara pod ruskom vatrom.

“Jedini ispravan put je evakuacija”, ističe Kirilenko.

10.00 Moskva premješta rusku vojsku i gomila je kod granica s Ukrajinom za buduće ofenzivne operacije, objavilo je danas britansko ministarstvo odbrane u novom izvještaju svojih obavještajaca.

U izvještaju se navodi kako se radi o novim pješaštvu koje koriste oklopna vozila tipa MT-LB, koja su uzeta iz dugoročnih skladišta.

Britanski obavještajci navode kako je Rusija dugo vremena smatrala takva vozila neprikladnima za operacije potpore pješaštvu.

Usprkos nedavnim tvrdnjama ruskog predsjednika Putina, koji je rekao da ruska vojska “nije ni počela” u Ukrajini, većina pojačanja je prikupljena ad hoc te opremljena zastarjelom ili neprikladnom opremom, tvrde britanski obavještajci.

08.20 Prije i poslije – ukrajinska protubaterijska vatra uništila je rusku haubicu na istočnom frontu.

08.00 Rusi ubili 5 civila Donjecke oblasti u jednom danu, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 U dijelovima regija Herson i Zaporižja na jugu pod ruskom okupacijom, zamjenica ukrajinskog premijera pozvala je stanovnike da se evakuiraju prije nego što ukrajinske snage pokrenu protuofenzivu.

“Molim vas, otiđite – naša će vojska početi osvajati ova područja. Naša je odlučnost čvrsta kao kamen. I bit će vrlo teško kasnije otvoriti humanitarne koridore kada su u pitanju djeca”, izjavila je Irina Vereščuk.

06.00 Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o teškom ruskom granatiranju gradova i sela na prvim linijama u istočnoj regiji Donbas uoči očekivanog prodora radi osvajanja teritorija.

Ukrajinska pješačka jedinica na cesti prema gradu Siversku, čiji su pripadnici razgovarali s Reutersom, razmještena je uz rub dubokog zemljanog rova prekrivenog balvanima i vrećama pijeska i branjenog tek mitraljezima.

U dijelovima regija Herson i Zaporižja na jugu pod ruskom okupacijom, zamjenica ukrajinskog premijera pozvao je stanovnike da se evakuiraju prije nego što ukrajinske snage pokrenu protuofenzivu.

“Molim vas, otiđite – naša će vojska početi osvajati ova područja. Naša je odlučnost čvrsta kao kamen. I bit će vrlo teško kasnije otvoriti humanitarne koridore kada su u pitanju djeca”, izjavila je Irina Vereščuk.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Šporet će da blista uz ovaj trik

Šporet će da blista uz ovaj trik

Smijeh bebe