in

On je vrlo teatralan, hodajući skandal

On je vrlo teatralan, hodajući skandal
Slatka-Tajna.Eu
On je vrlo teatralan, hodajući skandal

Goran Bandov

Foto: Dnevnik / HRT

Odlazak Borisa Johnsona i globalne posljedice rata u Ukrajini za Dnevnik HTV-a komentirao je stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov.

Rekao je da je bilo očekivano da će se Boris Johnson odreći premijerske pozicije kad je otišao s mjesta prvog čovjeka konzervativaca.

– No on je odmah izjavio da želi opstati na funkciji premijera do listopada. Vidimo da ima jako puno glasova koje zagovaraju, kako unutar konzervativne stranke, tako i oporbenih stranaka, posebno laburista – da je potreban novi premijer. Vidjet ćemo što će donijeti naredni dani. Ako budu snažni udarci on će se morati povući, ako ne budu tako snažni on će zadržati svoju poziciju. Zli jezici govore da je njegov osnovni interes da zadrži tu poziciju kako bi mogao imati vjenčanje u premijerskoj rezidenciji. Želimo duboko vjerovati da to nije pravi razlog, ističe Bandov.

– On je vrlo teatralan, čovjek koji je na neki način hodajući skandal. Čitav niz skandala i sve ih je uspio preživjeti, vrlo uspješno. Način na koji je dosad funkcionirao, moguće da ima nešto i u ovim zlim jezicima, rekao je.

– Europska unija vrlo vjerojatno želi partnera koji će poštivati ugovor o Brexitu. Mi znamo da Boris Johnson jest potpisao taj ugovor, on je prigovarao tom ugovoru, on je prigovarao upravo prethodnici May na donošenju tog ugovora. To je bio jedan od razloga zašto je uopće išlo na rušenje njegove prethodnice, a onda je on isti taj takav ugovor potpisao. Kad ga je potpisao, doslovno već sutradan je pokušao revidirati ugovorne točke. On je konstantno tijekom cijelog svog mandata pokušavao revidirati određene točke tog ugovora. EU na to nije reagirala pozitivno. EU sigurno želi nekoga tko će se pridržavati tih ugovornih obveza. Nekoga koga će moći na neki način doživjeti kao prijateljskog prema EU, posebno u ovim grubim vremenima u kojima živimo, naglasio je.

Sve mogućnosti su otvorene

Rekao je da je potpuno otvorena solucija u ovom trenutku da zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1 ne bude samo privremeno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ono što je zapravo bitno je da se Njemačka već sad na svim nivoima vlasti priprema za tu mogućnost. Ovo je sad redovno održavanje, uvijek se zatvara na 10-tak dana. Vidjet ćemo hoće li to odugovlačiti. Ako se to zakomplicira, Njemačka je već sad uvela cijeli niz redukcija, kako na najvišoj razini vlasti tako i na lokalnim razinama. Točno se govori građanima što bi sve trebali učiniti kako bi se ovisnost o plinu prvenstveno, ali onda i o drugim energentima smanjila što je moguće niže i kako bi zapravo Njemačka mogla proći ovu zimu bez nekih obustavljanja velikih gospodarskih sustava koji bi onda direktno udarili na cijelo gospodarstvo Njemačke, a onda i EU-a, istaknuo je.

Smatra da je sve otvoreno pa i potpuna obustava ruskog plina.

– Nemojmo zaboraviti da se Europa trenutno nalazi u jednoj ratnoj situaciji. Rat u Ukrajini je rat i Europe i SAD-a, svi smo uključeni. Ovo očigledno pitanje energenata je jedno od sredstava, načina kako Vladimir Putin pokušava izvući određene koristi u ovoj ratnoj situaciji, smatra.

– Čini mi se da je bilo manje više svima jasno da ova ratni sukob neće biti kratkotrajan. Ono što se može dogoditi je da u nekom momentu zapravo dođe do zastoja samog pucanja, ali klasičnog zastoja ratnih operacija, dosta smo udaljeni od mira. Pregovori na samom početku konstantno su zapinjali, danas pregovora više ni nema. Daleko smo od klasične uspostave mira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KAKVO IZDANJE DENIZ DEJM: Evo šta je obukla na finale Zadruge

KAKVO IZDANJE DENIZ DEJM: Evo šta je obukla na finale Zadruge

Djeci je uvijek najteže: Oglasila se Nika Tošić nakon Jeleninog i Duškovog razvoda

Djeci je uvijek najteže: Oglasila se Nika Tošić nakon Jeleninog i Duškovog razvoda