in

Na biciklističkim stazama dozvoljena je vožnja samo u jednom smjeru

Slatka-Tajna.Eu

Saobraćajne propise najčešće krše na biciklističkim stazama u Sarajevu koje su vidno obilježene te upućuju bicikliste u kojem smjeru se smiju kretati na biciklističkoj stazi.

Međutim, ovi propisi se često krše što se može vidjeti svaki dan na biciklističkim stazama.

“Svaka biciklistička staza obilježena je strelicom u kojem pravcu je dozvoljeno kretanje bicikliste. Dakle, tom stazom iz suprotnog pravca zabranjena je vožnja biciklima. Policija sankcioniše vozače bicikla novčanim kaznama ukoliko naprave takav prekršaj”, rekao nam je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, biciklom na javnoj cesti smiju upravljati osobe koje su navršile 12 godina. Vozač bicikla mora se kretati što bliže rubom kolovozne trake, a ako postoji biciklistička staza, mora se kretati tom stazom. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim.

Ako na putu / cesti postoji posebno uređena biciklistička staza, vozači bicikala moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja vozila u saobraćaju. Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj / promet bicikla u oba smjera bicikla se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Vozač bicikla ne smije ometati druge u odvijanju saobraćaja, a naročito ne smije: ispuštati upravljač iz ruku, osim kada najavljuje promjenu smjera kretanja, sklanjati noge sa pedala ili se pridržavati za drugo vozilo.

Vozači bicikla smiju se kretati samo po onim saobraćajnim / prometnim površinama po kojima je kretanje biciklima dozvoljeno.

I biciklista je učesnik u saobraćaju i mora poznavati saobraćajne propise i poštovati ih prilikom vožnje. Najniža kazna za prekršaj iznosi 40 maraka, navodi se u Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HRT: Atentatoru prijeti smrtna kazna

Svi se dive Tysonu, ali njegov najveći rival sa 59 godina izgleda nevjerovatno