in

HRT: Atentatoru prijeti smrtna kazna

HRT: Atentatoru prijeti smrtna kazna
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Atentatoru prijeti smrtna kazna

Građani odaju počast Abeu

Foto: Issei Kato / REUTERS

Dan nakon atentata u kojem je ubijen bivši premijer Shinzo Abe, u Japanu je nastavljena kampanja uoči izbora za gornji dom parlamenta. Najdugovječnijeg japanskog premijera, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, ubio je 41-godišnji muškarac, kojemu zbog toga prijeti i smrtna kazna.

Kolona s tijelom bivšeg premijera stigla je u njegovu rezidenciju u japanskoj prijestolnici. U zemlji u kojoj su atentati rijetkost, ovakav čin usred držanja predizbornog govora, mnogi nazivaju atentatom na demokraciju.

– Ovakvo nasilje nad slobodom govora tijekom predizborne kampanje je neoprostivo, rekao je Yuki Hashimoto, stanovnik Nara.

– Mislila sam da mu se zdravlje popravilo i da bi se mogao na sljedećim izborima treći put kandidirati za premijera, rekla je Tatsuya Futami, stanovnica Nara.

Uz vrlo stroge zakone o nošenju oružja, kako se ovo moglo dogoditi, pita se javnost. Je li osoba njegova ranga imala primjereno osiguranje? I tko je za to odgovoran?

– Ne mogu poreći da je bilo problema sa sigurnosnim detaljima koji su doveli do ovako teškog ishoda. Policija mora razmotriti konkretne korake kako bi ojačala sigurnosne mjere ili ih barem preispitati, rekao je Onizuka Tomoaki, šef policije.

41-godišnjak je izvršio atentat pištoljem kućne izrade, vjerujući da je bivši premijer povezan s organizacijom čije ime policija nije željela otkriti. Japanski mediji navode da je riječ o vjerskoj skupini koja je financijski uništila njegovu obitelj. Zato je pratio Abea tijekom predizborne kampanje i u drugim mjestima.

– Mogu samo reći da je mirno odgovarao na pitanja. Ništa više i ništa manje, rekao je Kazuhisa Yamamura, šef istražnog odjela.

Kada se saznalo tko je ubojica, umirovljenica iz Nare prepoznala je svojeg susjeda iz zgrade. Srela ga je dva dana uoči atentata pri izlasku iz dizala.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Izgledao je vrlo nervozno, osjetila sam da ne voli susretati druge ljude. Sad kad o tome razmišljam, činilo se kao da ga nešto muči, rekla je Yamanaka, ubojičina susjeda.

Abe je napustio premijersku poziciju iz zdravstvenih razloga, uz kritike zbog, među ostalim, lošeg upravljanja zemljom tijekom pandemije, posrnule ekonomije i nedovršenih ustavnih promjena. Kao najmoćniji političar iz sjene, pomagao je u kampanji vladajućim liberalnim demokratima.

– Kao aktualni japanski premijer imam odgovornost provesti izbore na slobodan, pošten i siguran način. Moramo održati želju bivšeg premijera Abea živom i čuvati demokraciju, rekao je Fumio Kishida, japanski premijer.

Želja da revidira svoje političko nasljeđe, ostat će mu neispunjena. Stranka je pak nastavila s predizbornim aktivnostima jer građane, unatoč svemu, u nedjelju očekuju izbori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Lana Pudar juniorska prvakinja Evrope

Lana Pudar juniorska prvakinja Evrope

Na biciklističkim stazama dozvoljena je vožnja samo u jednom smjeru

Na biciklističkim stazama dozvoljena je vožnja samo u jednom smjeru