in

RAT UŽIVO: Ukrajinske snage uništile dva ruska komandna mjesta u blizini Hersona

RAT UŽIVO: Ukrajinske snage uništile dva ruska komandna mjesta u blizini Hersona
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinske snage uništile dva ruska komandna mjesta u blizini Hersona

22:30 Ukrajinska vojska je uništila dva ruska komandna mjesta u blizini Hersona, kaže Natalija Humeniuk, glasnogovornica zajedničke južne komande ukrajinskih oružanih snaga.

21:35 Ukrajinski ministar vanjskih poslova kritizirao je Rusiju na summitu G20 na Baliju. Dmitro Kuleba je rekao da Rusija radije slijedi vlastita pravila umjesto multilateralne saradnje s međunarodnom zajednicom.

“Ja sam veliki pobornik multilateralizma. Ali nema alata da se zaštiti od onih koji ne poštuju druge nacije. Koji se radije igraju pravilima umjesto da igraju po pravilima. Takvu zemlju danas imamo za ovim stolom – Rusiju”, rekao je Kuleba.

20:42 Nakon što je u intervjuu koji je dao njemačkom youtuberu Tilu Jungu opet hvalio Stepana Banderu, ukrajinskog nacionalistu i kolaboracionistu nacista u Drugom svjetskom ratu, ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Melnik povučen je s pozicije ambasadora.

20:26 Administracija američkog predsjednika Joea Bidena osigurat će Ukrajini još četiri topnička raketna sustava visoke mobilnosti (HIMARS) u najnovijem paketu sigurnosne pomoći.

Najnoviji paket procijenjen je na 400 miliona dolara, uključuje četiri dodatna HIMARS-a i dodatno streljivo za njih, taktička vozila, 1.000 komada topničkog streljiva 155 mm, rezervne dijelove i drugu opremu, rekao je američki dužnosnik.

1.000 komada topničkog streljiva od 155 mm koje SAD isporučuje Ukrajini u ovom paketu je “nova vrsta streljiva” koje SAD ranije nije isporučio Ukrajini, dodao je dužnosnik.

19:48 Pet civila ubijeno je u ruskim napadima na gradove Bahmut i Siversk na liniji fronta u Donjecku, rekao je ukrajinski glavni tužitelj.

Tri osobe, uključujući 12-godišnjeg dječaka, ozlijeđene su nakon što su ruske snage otvorile “tešku vatru” na Bahmut i Siversk, objavio je ured glavnog tužitelja na Telegramu.

Pet civila umrlo je na odjelu intenzivne njege u bolnici nakon napada, navodi se.

19:15 Ukrajinski dužnosnik optužio je ruske snage za paljenje žitnih polja u okupiranoj jugoistočnoj regiji Zaporižja.

Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, objavio je fotografiju golemog polja žita u plamenu.

“Sjetite se ove slike svaki put kad Rusi kažu da im je stalo do globalne sigurnosti hrane. Milijuni ljudi diljem svijeta će se suočiti s glađu – jer je Rusija pokrenula brutalan rat protiv Ukrajine”, napisao je.

18:34 Kanada je najavila nove sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, usmjerene protiv čelnika Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila i drugih pojedinaca optuženih za širenje dezinformacija.

18:26 Rusija je upozorila Litvu i Europsku uniju da bi mogla usvojiti “oštre mjere” protiv njih ako se ne dopusti tranzit sankcioniranih roba u i iz ruske eksklave Kalinjingrada. “Ako se situacija ne stabilizira u nadolazećim danima, Rusija će poduzeti oštre mjere protiv Litve i EU”, izjavila je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova. “Problem se predugo rješavao”, rekla je. Litva, koja je članica NATO-a, zabranila je tranzit robe koja podliježe sankcijama EU preko svog teritorija u i iz baltičke eksklave.

18:00 Ruske kompanije trebaju biti spremne na naftni embargo u novom paketu sankcija EU, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. “Neki dan, kao što znate, Europska unija uvela je Rusiji još jedan paket sankcija, koji uključuje embargo na naftu. Domaće kompanije trebaju biti spremne za ovu odluku. Govorili smo o izgledima za takva ograničenja na posljednjem sastanku”, rekao je Putin na sastanku s članovima vlade. “Od početka godine proizvodnja nafte premašila je prethodnu godinu za 3.5%. Proizvodnja plina za razdoblje od januara do maja smanjena je, ali neznatno – za samo 2%”, rekao je Putin.

17:36 Ministri vanjskih poslova zemalja G20 postigli su na današnjem sastanku u Indoneziji konsenzus oko zahtjeva da Rusija ukine blokadu ukrajinskog izvoza žitarica.

17:14 Sastanak ministara vanjskih poslova G20 na Baliju pokazao je konsenzus oko zahtjeva da Rusija ukine blokadu ukrajinskog izvoza žitarica, prema zapadnom dužnosniku koji je tada bio prisutan. “Nadamo se da će rezultat ovog sastanka biti da Rusija vidi koliko je raširen konsenzus o potrebi postizanja napretka po pitanju žitarica”, rekao je neimenovani dužnosnik za Reuters. “Ostaje za vidjeti hoće li sastanak donijeti stvarne promjene”, rekao je dužnosnik.

16:34 Njemačka je ratificirala pristupanje Finske i Švedske NATO-u tri dana nakon što je 30 članica potpisalo proširenje. Reuters izvještava da su i Bundestag i Bundesrat odobrili pristupne protokole za obje nordijske zemlje. “Ovo stvara dodatnu sigurnost za sve članice NATO-a i za Europu”, objavio je njemački kancelar Olaf Scholz na Twitteru.

16:12 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi daljnje korištenje sankcija protiv Rusije moglo dovesti do katastrofalnog rasta cijena na energetskim tržištima, što bi pogodilo kućanstva diljem Europe. “Da, znamo da Europljani pokušavaju zamijeniti ruske energetske resurse”, rekao je Putin na sastanku s visokim dužnosnicima, prenosi Reuters. “Međutim, očekujemo da će rezultat takvih akcija biti povećanje cijene plina na tržištu i povećanje cijene energenata za krajnje potrošače”, rekao je.

15:50 Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador kaže da će njegova administracija zadržati neutralan stav prema ratu u Ukrajini.

Upitan kako bi njegova posjeta Washingtonu sljedeće sedmice mogla utjecati na stav Meksika o ratu, López Obrador odgovorio je da će ta zemlja ostati neutralna i da se nada da će doći do prekida vatre, prenosi Reuters.

15:30 Borrell: Lavrov nije bio na većini sjednice G20

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, nije bio na većem dijelu poslijepodnevne sjednice sastanka G20 na Baliju i napustio je prostoriju nakon što je dao svoje primjedbe, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Borrell je za Lavrovljevo ponašanje rekao da je bilo “bez poštovanja” nakon što je ruski ministar rano napustio sastanak G20. Lavrov je svojim kolegama rekao da ruska invazija na Ukrajinu nije odgovorna za globalnu krizu s hranom i da sankcije osmišljene da izoliraju Rusiju predstavljaju objavu rata.

15:25 Bivši zapovjednik NATO-a: Ukrajina jednim potezom može zadati razoran udarac Kremlju

Ukrajina bi mogla zadati razoran udarac Kremlju napadom na most u Kerčkom tjesnacu, koji povezuje kopnenu Rusiju s Krimom, koristeći novoisporučene rakete Harpoon, rekao je bivši zapovjednik NATO-a Philip Breedlove za The Times.

15:20 Ukrajina: Padobranci su jučer uništili 12 ruskih tenkova

Ukrajinski padobranci uništili su jučer dvanaest ruskih tenkova tijekom ofenzive snaga Kremlja na istoku zemlje, objavila je ukrajinska vojska.

Rusi su pokušali probiti ukrajinske linije, ali su branitelji bili spremni za njih, tvrdi Glavni stožer oružanih snaga.

“Tenkovima su krenuli prema položajima ukrajinskih snaga, pokušavajući vatrom probiti našu obranu. Ali za svaku silu postoji protusila”, pišu iz Stožera.

Tijekom dana ruske snage izgubile su 12 tenkova i pet oklopnih transportera, tvrdi ukrajinska vojska. “S takvim gubicima neprijatelj je zaustavio ofenzivu i povukao se”, kažu dužnosnici.

14.20 Kremlj je danas, pokušavajući objasniti najnoviju prijetnju ruskog predsjednika Vladimira Putina, poručio da je Rusija “iskoristila tek mali dio svog vojnog potencijala”.

Jučer je, podsjetimo, Vladimir Putin uputio vjerovatno najjeziviju prijetnju dosad, ustvrdivši da “Rusija nije ni počela u Ukrajini”. Pritom je izazvao Zapad da pokuša pobijediti Rusiju na bojišnici.

13.55 Mihajlo Podoljak, ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odgovorio je na novu prijetnju Vladimira Putina, koji je rekao da “Rusija nije ni počela u Ukrajini”.

“37.000 mrtvih ruskih vojnika. Zajedno sa ranjenima to je 98-117 hiljada ljudi. Eliminirano 10 generala. 1605 tenkova, 405 aviona i helikoptera pretvoreno u otpad. Rusija se još nije ni počela boriti? Zar Kremlj razmatra rat koristeći Staljinovu matematiku – 20 miliona mrtvih?”, zapitao se Podoljak na Twitteru.

13.30 Njemačka je danas potvrdila da je dobila pozitivan signal iz Kanade o povratu turbine koja je potrebna za održavanje plinovoda Sjeverni tok 1, a Rusija je najavila da će nakon povrata povećati isporuke plina u Europu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ruski Gazprom srezao je prošlog mjeseca isporuke plina plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto zbog, kako su naveli, kašnjenja opreme koju su poslali na servis u Siemens.

Njemačka kompanija poslala je turbinu u tvornicu u Kanadi, koja ju je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

13.05 Sud u Moskvi osudio je opozicionog vijećnika na čak sedam godina zatvora jer je kritizirao rusku invaziju Ukrajine. Radi se o prvoj takvoj kazni određenoj pod novim drakonskim zakonom, koji zabranjuje bilo kakvu javnu kritiku Putinovog napada na Ukrajinu.

Aleksej Gorinov, vijećnik u moskovskom okrugu Krasnoselski, ujedno i advokat, uhapšen je u aprilu pod optužbom da je “svjesno širio lažne informacije” o ruskoj vojsci.

Što je tačno napravio Gorinov? Tokom sastanka vijeća se, zajedno s još jednom opozicionom vijećnicom Elenom Kotenočkinom, se usprotivio prijedlogu vijeća da se unatoč ratu u Ukrajini održi takmičenje djece u crtanju i plesni festival. “U Ukrajini djeca umiru”, rekao je Gorinov.

“Vjerujem da bi svi napori ruskog civilnog društva trebali biti usmjereni isključivo na zaustavljanje rata i vraćanja ruske vojske s teritorija Ukrajine”, rekao je Gorinov na sastanku vijeća, koje je snimano. Video je i dalje dostupan na YouTubeu.

12.25 Ruski ambasador u Njemačkoj. Andrej Kelin, rekao je da će Moskva morati poduzeti “ozbiljne mjere” ako zapadno oružje u Ukrajini “ugrozi stratešku situaciju Rusije”

U razgovoru za Reuters Kelin je rekao da će Ukrajina prije ili kasnije morati odlučiti hoće li postići mirovni sporazum s Rusijom ili će “nastaviti tonuti prema propasti”.

Na pitanje kako bi sukob u Ukrajini mogao završiti, Kelin je rekao da će Rusija pobijediti ukrajinske snage u cijeloj istočnoj regiji Donbas. “Oslobodit ćemo cijeli Donbas”, rekao je Kelin. 

12.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas se u obraćanju slovenskim parlamentarcima i državnom vrhu zahvalio na podršci u borbi Ukrajine protiv ruske agresije i upozorio na opasnosti koje prijete europskoj stabilnosti djelovanjem Rusije na različitim područjima.

“Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Europa kao najvažniji cilj, žele slomiti Ukrajinu, ali i europsku stabilnost”, kazao je Zelenskj obraćajući se videolinkom s, kako je sam rekao, lokacije blizu fronta.

On se obratio članovima slovenskog parlamenta na vanrednoj sjednici Državnog zbora na kojoj su bili i predsjednik države Borut Pahor, premijer Robert Golob te svi ministri njegove vlade.

11.20 Rusko ministarstvo odbrane danas je objavilo da su ruske snage preko noći uništile dva sistema protubrodskih projektila Harpoon.

Sistemii koje je Velika Britanija poslala Ukrajini su uništeni u Odesi, tvrde Rusi.

Reuters zasad nije mogao neovisno provjeriti ovu informaciju.

10.45 Linas Linkevicius, bivši ministar šef diplomacije i odbrane Litve, članice NATO-a koja dijeli granicu s Rusijom, danas je komentirao najnovije Putinove prijetnje.

“Putinova izjava da je ‘Rusija tek počela u Ukrajini’ znači samo jedno – da je toliko zapeo da će ići do kraja neovisno o resursima koji su mu na raspolaganju. Tempo pomaganja zapadne vojne Ukrajini mora se udvostručiti ili čak utrostručiti”, napisao je Linkevicius na Twitteru.

10.30 Situacija u okupiranom Sjeverodonjecku u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk je “na rubu humanitarne katastrofe”, a Rusi masovno pljačkaju osvojeni grad, rekao je ukrajinski guverner Luhanska Serhij Hajdaj.

Jutros je na svom Telegram kanalu objavio da je 80 posto stambenih zgrada i kuća u Sjeverodonjecku uništeno ili oštećeno.

“Dio ljudi se pokušava vratiti kako bi uzeo svoje stvari, ali sve češće nalaze potpuno ispražnjene stanove, čak i ako su ostali čitavi. Nakon što su ušli u grad, Rusi su prvo deportirali dio lokalne populacije, uzeli su im ključeve, a onda su počeli pljačkati sve. Dovezu se do nebodera kamionima i uzimaju sve. Ako je namještaj dobar, uzimaju i to. Više ne staju samo na kućanskim aparatima”, napisao je Hajdaj.

“Grad je na rubu humanitarne katastrofe. Nema više centralizirane opskrbe vodom, plinom i strujom”, dodao je guverner Luhanska.

10.00 Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je oštro kritizirao izjave svojih zapadnih kolega na summitu G20 u Indoneziji te ih optužio da su “skrenuli temu s razgovora o globalnoj ekonomiji” i nazvali Ruse “agresorima, okupatorima i osvajačima”.

“Tokom diskusije zapadni partneri izbjegavali su zadatak grupe G20, a to je globalna ekonomija. Razgovor je odmah skrenuo s teme čim su zapadni diplomati počeli govoriti, na suludu kritiku Ruske Federacije vezanu uz situaciju u Ukrajini”, rekao je Lavrov.

09.30 U granatiranju Harkiva poginule tri osobe, pet ih je ranjeno, javljaju ukrajinski mediji.

09.00 Lokalne vlasti upozoravaju stare, nemoćne i djecu da što prije napuste grad, jer Kramatorsk je prema svakoj vojnoj logici sljedeća meta ruske vojske, koja želi osvojiti cijelu regiju Donbas.

Ništa bolja situacija  nije ni u Harkivu, grad je stalna meta ruskog topništva i zrakoplovstva. Granate i bombe padaju neselektivno, jedini je cilj stvoriti što veću materijalnu štetu te izazvati paniku među civilima.

Stanovnici Harkiva tvrde kako uzbuna za opću opasnost nije proglašena na vrijeme, da je mnogo ljudi bilo na ulicama, i da je zato ovaj napad iza sebe ostavio puno više žrtava nego ijedan dosad.

08.15 Branitelji su već uništili gotovo 37.000 okupatora, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.00 Ruski okupatori granatirali Harkiv, eksplozije odjeknule u Mikolajevu, javlja Ukrajinska pravda.

Slika

06.00 Sinoć je u Šaktarsku, gradu u regiji Donjeck, odjeknula golema eksplozija. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, ukrajinska artiljerija je pogodila veliko rusko skladište strjeljiva. Stanovnici su navodno evakuirani.

Društvenim mrežama proširila se snimka koja prikazuje veliki požar, eksplozije i stup dima.

05.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je podizanje ukrajinske zastave na Zmijskom otoku u Crnom moru znak da njegova zemlja neće biti slomljena.

U svom noćnom videoobraćanju naciji, rekao je da je dvomjesečna operacija oslobađanja Zmijskog otoka upozorenje svim ruskim snagama u Ukrajini.

“Neka svaki ruski kapetan, na brodu ili avionu, vidi ukrajinsku zastavu na Zmijskom otoku i neka zna da naša zemlja neće biti slomljena”, poručio je Zelenski.

04.00 Operateri iz Službe sigurnosti Ukrajine izvode napade bespilotnim letjelicama na tri ruska borbena vozila i jedan MBT.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Je li JK nasamarila medije? Niko nije provjerio jesmo li Duško i ja podnijeli zahtjev za razvod! – Senzacija

Je li JK nasamarila medije? Niko nije provjerio jesmo li Duško i ja podnijeli zahtjev za razvod! – Senzacija

Sedina Delić – Tanović: O priznanju bosanskog jezika u Švicarskoj sanjala sam još kao djevojčica

Sedina Delić – Tanović: O priznanju bosanskog jezika u Švicarskoj sanjala sam još kao djevojčica