in

RAT UŽIVO: Britanski obavještajci objavili novi izvještaj s ratišta, Moskva premješta vojsku i gomila je kod granica s Ukrajinom…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxmgmilwaaewlzw.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxmgmilwaaewlzw.jpg”,”caption”:””,”bg”:”9d7761″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxlrapfxwageprl.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxlrapfxwageprl.jpg”,”caption”:””,”bg”:”919a98″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxl6mpnwyaajgfb.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxl6mpnwyaajgfb.jpg”,”caption”:””,”bg”:”baafa6″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxms8p7xeae8mrg.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fxms8p7xeae8mrg.jpg”,”caption”:””,”bg”:”21211b”}]

10.00 Moskva premješta rusku vojsku i gomila je kod granica s Ukrajinom za buduće ofenzivne operacije, objavilo je danas britansko ministarstvo odbrane u novom izvještaju svojih obavještajaca.

U izvještaju se navodi kako se radi o novim pješaštvu koje koriste oklopna vozila tipa MT-LB, koja su uzeta iz dugoročnih skladišta.

Britanski obavještajci navode kako je Rusija dugo vremena smatrala takva vozila neprikladnima za operacije potpore pješaštvu.

Usprkos nedavnim tvrdnjama ruskog predsjednika Putina, koji je rekao da ruska vojska “nije ni počela” u Ukrajini, većina pojačanja je prikupljena ad hoc te opremljena zastarjelom ili neprikladnom opremom, tvrde britanski obavještajci.

08.20 Prije i poslije – ukrajinska protubaterijska vatra uništila je rusku haubicu na istočnom frontu.

08.00 Rusi ubili 5 civila Donjecke oblasti u jednom danu, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 U dijelovima regija Herson i Zaporižja na jugu pod ruskom okupacijom, zamjenica ukrajinskog premijera pozvala je stanovnike da se evakuiraju prije nego što ukrajinske snage pokrenu protuofenzivu.

“Molim vas, otiđite – naša će vojska početi osvajati ova područja. Naša je odlučnost čvrsta kao kamen. I bit će vrlo teško kasnije otvoriti humanitarne koridore kada su u pitanju djeca”, izjavila je Irina Vereščuk.

06.00 Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o teškom ruskom granatiranju gradova i sela na prvim linijama u istočnoj regiji Donbas uoči očekivanog prodora radi osvajanja teritorija.

Ukrajinska pješačka jedinica na cesti prema gradu Siversku, čiji su pripadnici razgovarali s Reutersom, razmještena je uz rub dubokog zemljanog rova prekrivenog balvanima i vrećama pijeska i branjenog tek mitraljezima.

U dijelovima regija Herson i Zaporižja na jugu pod ruskom okupacijom, zamjenica ukrajinskog premijera pozvao je stanovnike da se evakuiraju prije nego što ukrajinske snage pokrenu protuofenzivu.

“Molim vas, otiđite – naša će vojska početi osvajati ova područja. Naša je odlučnost čvrsta kao kamen. I bit će vrlo teško kasnije otvoriti humanitarne koridore kada su u pitanju djeca”, izjavila je Irina Vereščuk.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO SU BRAĆA JELENE KARLEUŠE: Imaju samo jednu zajedničku sliku

Sedina Delić – Tanović: O priznanju bosanskog jezika u Švicarskoj sanjala sam još kao djevojčica