in

Pet minerala koje trebate unositi svaki dan

Pet minerala koje trebate unositi svaki dan
Slatka-Tajna.Eu
Pet minerala koje trebate unositi svaki dan

Kako bismo bili sigurni da u organizam unosimo dovoljno minerala, najvažnije je jesti puno lisnatog tamnozelenog povrća. Razne žitarice također su bogate važnim mineralima, kao i jaja, alge i drugo morsko povrće.

Ako ne uspijevate prehranom unijeti dovoljno određenih minerala, možete ih pokušati nadoknaditi suplementima. Unošenje dovoljnih količina minerala povezano je s količinom energije koju imamo, a koja nam pomaže da funkcioniramo i budemo aktivni, te sa zdravim kostima i pravilnom funkcijom štitne žlijezde.

Ako svaki dan jedete različito svježe povrće, velika je vjerovatnoća da dobivate dovoljne količine minerala, no ljeti ga je potrebno jesti još više jer se minerali gube znojenjem. Zato je dobro znati kojih je to pet najvažnijih minerala koje trebate unositi svaki dan.

Željezo

Tijelu je potrebno željezo kako bi prenosilo kisik kroz organizam. Kada ne unosite dovoljno željeza, umorni ste i slabi, a taj osjećaj može vam prijeći u naviku ako ne povećate unos tog izuzetno važnog minerala. Željezo uvijek uzimajte uz vitamin C, koji pospješuje njegovu apsorpciju pa ako jedete namirnice koje sadrže oba nutrijenta, poput povrća sličnog brokuli, možete biti sigurni da radite jako dobru stvar.

Kalcij

Znamo da je kalcij neophodan za jake kosti, a naročito je važan za djecu. Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcija u djetinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje vjerojatnost osteoporoze kasnije u životu. Mliječni proizvodi sadrže ovaj važni mineral, kao i biljna hrana poput špinata i grahorica.

Magnezij

Mineral neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezija mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da magnezij pomaže i da bolje spavamo, a dovoljno sna omogućava nam da tokom dana imamo dovoljno energije. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je magnezij povezan sa smanjenim simptomima PMS-a. Pronaći ćete ga u sjemenkama bundeve, s kojima ćete dobiti i dozu cinka, koji također sprečava grčeve.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Cink

Ovaj mineral ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a i pomaže tijelu da proizvodi važan hormon štitne žlijezde T3.

Kalij

Pomaže u regulaciji krvnog pritiska i izuzetno je važan za zdravlje srca, a također igra važnu ulogu u radu živčanog sistema. Banane su izvrstan izvor kalija, ali nisu jedini: zeleno povrće, slatki krompir i losos sadrže i više kalija od banana.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.B.)

The post Pet minerala koje trebate unositi svaki dan appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sedina Delić – Tanović: O priznanju bosanskog jezika u Švicarskoj sanjala sam još kao djevojčica

Sedina Delić – Tanović: O priznanju bosanskog jezika u Švicarskoj sanjala sam još kao djevojčica

Prioritet Mesne industrije Ovako je domaće tržište i zadovoljstvo kupaca / Bljesak.info

Prioritet Mesne industrije Ovako je domaće tržište i zadovoljstvo kupaca / Bljesak.info