in

RAT UŽIVO: Zelenski odao priznanje Johnsonu – ‘Zahvalni smo na odlučnoj akciji’

RAT UŽIVO: Zelenski odao priznanje Johnsonu – ‘Zahvalni smo na odlučnoj akciji’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Zelenski odao priznanje Johnsonu – ‘Zahvalni smo na odlučnoj akciji’

22:16 Europski parlament podržao je prijedlog koji omogućuje ukrajinskim migrantima da nastave koristiti svoju vozačku dozvolu bez potrebe da je zamijene za europsku vozačku dozvolu.

21:58 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odao je počast britanskom premijeru u odlasku Borisu Johnsonu, koji je morao podnijeti ostavku nakon masovne pobune njegovih ministara. “Ne samo ja, nego i cijelo ukrajinsko društvo jako suosjeća s tobom”, navodno je rekao britanskom političaru u telefonskom razgovoru, zahvalivši mu na “odlučnoj akciji” koju je poduzeo da pomogne Ukrajini. “I ne sumnjamo da će se podrška Velike Britanije nastaviti, ali vaše lično vodstvo i harizma učinili su je posebnom”, rekao je Zelenski.

21:01 Internet je posljednjih dana pun snimki eksplozija na okupiranom ukrajinskom teritoriju. Izgleda da Ukrajinci naveliko koriste novo oružje.

20:24 Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je danas da ako Zapad želi poraziti Rusiju na bojištu, onda “slobodno može pokušati”. 

“Danas čujemo kako nas žele poraziti na bojištu. Što možete reći, neka pokušaju. Puno puta smo čuli da se Zapad želi boriti protiv nas do posljednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ukrajinski narod, ali izgleda da sve ide prema ovome”, rekao je Putin u obraćanju parlamentarnim čelnicima.

19:51 Tri osobe su poginule, a pet ih je ranjeno nakon što su ruske snage ispalile rakete na okrug u sjeveroistočnom ukrajinskom gradu Harkivu, rekao je regionalni guverner Oleg Sinjehubov.

19:06 Rusija kontrolira 22 posto poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, a rat prijeti ovogodišnjoj žetvi, što bi dodatno moglo pogoršati svjetsku prehrambenu krizu.

18:30 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao se sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem na Baliju. Uoči sastanka zemalja G20 razgovarali su o invaziji na Ukrajinu.

Lavrov je govorio o, kako je naveo, provedbi glavne misije specijalne vojne operacije u Ukrajini te potvrdio retoriku kako je ruski cilj “denacifikacija” Ukrajine.

18:00 Ministrica vanjskih poslova Narodne Republike Donjeck Natalija Nikonorova je u intervjuu za ruski TASS izjavila da je njihova ambasada počela s radom u Rusiji.

Predstavljat će ih ambasadorica Olga Makejeva. “Ambasadorica i ostali uposlenici su već u Moskvi, započeli su rad na političkim, konzularnim, administrativnim i drugim pitanjima, a ministarstvo će biti otvoreno 12. jula”, rekla je Nikonorova.

Dodala je kako ministarstvo aktivno jača saradnju s državama koje su priznale Narodnu Republiku Donjeck, referirajući se pritom na Luhansk i Južnu Osetiju.

“Abhazija nas je priznala u februaru 2022., a u martu smo uspostavili diplomatske odnose. Nastavljamo jačati interakciju”, zaključila je Nikonorova za TASS.

17:30 Dobro je živjeti i u susjednim zemljama, ali kod kuće je bolje, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin. Naglasio je i da dio stručnjaka napušta Rusiju te da to ne čudi, ali mnogi se na kraju vraćaju, prenosi ruska državna agencija TASS.

“To što oni odlaze nije ovdje ništa neobično”, rekao je Putin komentirajući primjedbu o odlasku informatičara iz zemlje.

“Neko je bio uplašen, neko je sumnjao da će se ovdje moći učinkovito raditi. Uspjeh posla sastoji se od mnogo faktora”, rekao je.

Među tim faktorima su podrška države i uvjeti života, kaže.

“Dakle, neko je otišao. Ne miješamo se nikome u život. Mnogi su se vratili jer jedno je živjeti u Moskvi, Sankt-Peterburgu ili, ne znam, u Saratovu i Hanti-Mansijsku, a drugo su susjedi koje neću sad imenovati. I ondje je dobro, ali kod kuće je bolje”, naglasio je Putin.

17:00 EU planira biti najveći ulagač u hidroelektranu u Tadžikistanu, izjavili su dužnosnici, a nastojanja da se smanji ovisnost središnje Azije o ruskim energentima trebala bi poduprijeti Europska investicijska banka (EIB).

16:30 Britanski premijer Boris Johnson, koji je danas podnio ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, razgovarao je poslijepodne s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te ponovio da Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje čvrsto podržava Ukrajinu.

Premijer je istaknuo nepokolebljivu međustranačku podršku Ujedinjenog Kraljevstva ukrajinskom narodu te rekao da će Britanija nastaviti sa slanjem ključne odbrambene pomoći koliko god bude potrebno.

15:50 Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Malyar izjavila je da bi Rusija uskoro mogla pokrenuti novi napad na Zaporožje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Malyar je u zajedničkoj emisiji lokalnih televizijskih kanala izjavila da je Rusija ojačala najmanje pet bataljonskih taktičkih grupa u smjeru Zaporožja.

“U smjeru Zaporožja i Novopavlovska, neprijatelj će vjerojatno pokrenuti napad na Zaporožje ili skrenuti u smjeru Velika Novoselovka-Pokrovskoje kako bi okružio naše jedinice”, poručila je Malyar.

15:40 Objavljena je nova britanska ratna karta

15:20 Ukrajina je komentirala ostavku Borisa Johnsona. Britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika.

Mihail Podoljak, ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika, zahvalio je Borisu Johnsonu na podršci Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom.

Podoljak je odao priznanje Johnsonu jer je “shvatio prijetnju (ruskog) čudovišta i uvijek bio na mjestu”, na čelu podrške  Ukrajini”, kazao je Podoljak.

15:00 Nakon bitke za Donbas uslijedit će niži intenzitet rata u kojem će obje strane trošiti resurse, kaže za internetsku stranicu ARD-a Franz-Stefan Gady, vojni analitičar Instituta za međunarodne strateške studije, prenosi Deutsche Welle.

14:40 Ruska raketa danas je pogodila centar Kramatorska, grada u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, objavio je gradonačelnik tog grada.

“Ima žrtava”, naveo je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na svom Telegram kanalu.

“Spasilačke službe su na terenu, provodi se istraga”, dodao je te pozvao građane da ostanu u skloništima jer “opasnost nije prošla”.

14:10 Tanker koji mjesecima pluta u Crnom moru pogođen je ruskim projektilom, objavila je danas ukrajinska vojska.

Dvije rakete tipa KH-31 ispaljene su na tanker “Millenial Spirit”, koji je plovio pod zastavom Moldavije te je prvi put pogođen nedugo nakon početka ruske invazije u moru kod Odese, objavilo je operativno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga. Jedna raketa pogodila je tanker, objavili su Ukrajinci.

Otad je tanker plutao Crnim morem bez posade, a u njemu je bila neutvrđena količina dizela.

13:40 Turci pustili ruski brod, Ukrajinci bijesni: “U njemu je žito koje su nam ukrali”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Turska je pustila ruski brod kojeg je zadržala prije nekoliko dana zbog ukrajinskih optužbi da prevozi ukradeno ukrajinsko žito. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova takav je potez nazvalo “neprihvatljivim”.

Turci su, naime, ignorirali ukrajinski zahtjev za uhićenjem posade broda te je brod pušten jučer, objavili su danas Ukrajinci.

Ukrajina je izrazila “duboko razočarenje” te je pozvala tursku stranu da “hitno provede istragu i pruži detaljne odgovore na zahtjeve ukrajinskih vlasti”.

Ruski teretni brod, Žibek Žoli, prevozio je žito iz okupirane ukrajinske luke Berdjansk u tursku luku Karasu.

“Zbog ove neprihvatljive situacije, turski ambasador u Kijevu pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova”, objavili su Ukrajinci.

12:30 Kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev rekao je danas svojoj vladi da diverzificira opskrbne rute za naftu, dan nakon što je ruski sud naredio kaspijskom naftovodnom konzorciju da obustavi rad na 30 dana.

Zaustavljanje naftovoda, koji prenosi naftu od golemog polja Tengiz u Kazahstanu preko Rusije do Crnog mora, opteretilo bi naftno tržište upravo u trenutku kada se suočava s jednom od najtežih kriza u opskrbi od arapskog naftnog embarga 1970-ih.

12:15 Zastupnici Europskog parlamenta žele da Srbija preispita svoj stav prema Rusiji, prenosi Euro news. Od početka ruske invazije na Ukrajinu službeni Beograd održava bliske odnose s Rusijom usprkos stavu EU.

12:00 Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov danas je komentirao najavu odlaska Johnsona. 

“To nas se ne tiče puno”, rekao je Peskov, pa dodao: “On ne voli nas, ni mi ne volimo njega”

11:25 Rusko ministarstvo odbrane danas je objavilo da je ubilo ukrajinske vojnike koji su podizali ukrajinsku zastavu na Zmijskom otoku, strateški važnom otoku u Crnom moru s kojeg su se nedavno povukle ruske snage.

“U noći sa 6. na 7. jula kijevski režim, opterećen ratnim porazima i velikim povlačenjem ukrajinskih snaga u Donbasu, pokušao simbolički postaviti zastavu na Zmijski otok”, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

10:45 Finski parlament danas je izglasao zakon koji će omogućiti postavljanje barijera na granici s Rusijom.

Reuters javlja da je tzv. “zakon o pripravnosti” izglasan velikom većinom glasova, što dozvoljava Finskoj da taj zakon po hitnom postupku stavi na snagu. Taj potez Finske interpretira se kao mjera predostrožnosti zbog moguće ruske osvete na odluku te nordijske zemlje da uđe u NATO.

10:30 Lavrov stigao na važan sastanak G20: “Bit će drame zbog njega”

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je danas na Bali na samit vodećih diplomata G20, za koji se očekuje da će biti zasjenjen ruskom invazijom na Ukrajinu i prijetećom svjetskom krizom hrane.

10.00 Na strateški važnom ukrajinskom otoku u Crnom moru, s kojeg su se ruske snage povukle prije nekoliko dana, vijori se ukrajinska zastava.

Fotografije ukrajinske zastave na Zmijskom otoku objavila je ukrajinska vojska.

09.00 Ukrajinske topničke jedinice gađaju ruske položaje.

08.00 Rusi su projektilima pogodili Odesu i Zmijski otok, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.30 Ukrajinska militarizirana bespilotna letjelica uspjela je ubaciti improvizirano strjeljivo u otvoreni otvor ruskog tenka T-62.

07.00 Pedagoški fakultet u ukrajinskome sjeveroistočnom gradu Harkivu razoren je u jučerašnjem ruskom napadu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Pogođena je glavna zgrada, predavaonice, sveučilišni muzej i znanstvena knjižnica, rekao je Zelenski u video obraćanju.

“To karakterizira rusku invaziju sa 100-postotnom tačnošću. Kad je riječ o definiciji barbarizma, ovaj udar to najbolje oslikava”, rekao je Zelenski.

06.00 Ukrajinski borci izveli su više “značajnih udara” na ruske logističke mete zahvaljujući novom zapadnom oružju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U svom noćnom videoobraćanju, Zelenski je rekao da udari “utječu na ofanzivni potencijal ruskih snaga”.

“Artiljerija koju nam je Zapad poslao je konačno počela bilježiti moćne udare. Njihova preciznost je tačno ono što nam je potrebno”, rekao je.

Zelenskij se referirao na američke višecijevne bacače raketa tipa HIMARS, izuzetno precizno dalekometno artiljerijsko oružje koje omogućava Ukrajincima da gađaju ruske snage i logističke mete na znatno većoj udaljenosti nego dosad.

“Gubici okupatora samo će se povećati ovaj tjedan, kao i teškoće u njihovoj opskrbi”, rekao je.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SJEĆATE LI SE  “MAJKE ŠESTERO DJECE”: Evo kako danas izgleda

SJEĆATE LI SE “MAJKE ŠESTERO DJECE”: Evo kako danas izgleda

Sedina Delić – Tanović: O priznanju bosanskog jezika u Švicarskoj sanjala sam još kao djevojčica

Sedina Delić – Tanović: O priznanju bosanskog jezika u Švicarskoj sanjala sam još kao djevojčica