in

Proizvođačke cijene industrije u junu porasle rekordnih 24 posto

Slatka-Tajna.Eu

Godišnje stope proizvođačkih cijena, koje su dobar prediktor inflacije, rastu kontinuirano od ožujka lani – tada je njihov rast iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u decembru lani iznosio 16 posto, u januaru ove godine 17,1 posto, u februaru 17,2 posto, u martu 19,5 posto, u aprilu 21,9 posto, a u maju 23,7 posto.

U odnosu na maj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su bile jedan posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u lipnju u usporedbi sa majem one više za 0,7, a u usporedbi s junom 2021. za 9,6 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u lipnju su na mjesečnoj razini više za 1,4 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 15,8 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u lipnju porasle za 0,8 posto u odnosu na maj, dok su prema junu 2021. godine porasle za 30,8 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene energije, za 90 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih proizvoda, za 11,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,9 posto i kapitalnih proizvoda za 4,8 posto.

U odnosu na maj, pak, u junu su na domaćem tržištu proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 1,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto, energije za 0,5 posto, kapitalnih proizvoda za 0,5 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zvezda nam duguje 300.000 evra za Nedovića

KAO DA TE JE IZBACILA POPLAVA: Anu Nikolić napali pratitelji