in

Jedna od rijetkih bh. slatkih priča / Bljesak.info

Jedna od rijetkih bh. slatkih priča / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Jedna od rijetkih bh. slatkih priča / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Mak Zara“ prva je manufaktura za proizvodnju i prodaju čokoladnih pralina i ostalih proizvoda u BiH po uzoru na belgijske. Njihovi proizvodi spadaju u kategoriju delicija, tzv. premium proizvoda, i osim po sjajnom okusu, od ostalih se razlikuju i neobičnim dizajnom. Armin Hodžić, direktor tvrtke,  u intervjuu za Bljesak.info, povodom Svjetskog dana čokolade govori o „Maki Zari“, njenim proizvodima, razvoju i perspektivama ovog bh. brenda.

Mak Zara, jedna je od rijetkih bh. slatkih priča. Tvornica za proizvodnju čokoladnih pralina, po uzoru na one belgijske, osnovana 2008. godine, uz različite uspone i padove, danas je postala jedan od sinonima uspješnosti u poslovanju, ali i prepoznatljiv bh. brend.

  / Armin Hodžić

Njihove su čokoladne praline, kao i drugi proizvodi od vrhunskih čokolada koje pristužu iz Belgije, prisutne na 300 prodajnih mjesta u BiH, a moguće ih je kupiti i u Sloveniji, Crnoj Gori, Makedenoji, Nizozemskoj, Švedskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Mak Zara – prva bh. manufaktura za proizvodnju i prodaju čokoladnih pralina

Čokolada u Vogošću kod Sarajeva, gdje se nalazi tvornica „Mak Zara“ dolazi izravno iz Belgije, u blokovima ili dugmićima.

“Proces proizvodnje započinje topljenjem i temperiranjem čokolade. Ako se radi o pravljenju pralina, čokolada se izlijeva u kalupe i dodajemo filove različitih okusa, kao što su šumsko voće, kafa, lješnjak, orasi i ostale vrste. Kada je čokolada dovoljno ohlađena, spremna je za pakovanje. Težimo tome da kupcima ponudimo konstantu u kvaliteti naših premium proizvoda, tako da je čitav proces proizvodnje strogo kontrolisan i svaki proizvod odgovara propisanim standardima“, rekao je Armin Hodžić, direktor „Mak Zare“ za Bljesak.info.

Više od 25 vrsta proizvoda u ponudi

U ponudi imaju, ističe Hodžić, 25 gotovih proizvoda namijenjenih domaćem i stranom tržištu: čokolade, praline i suho voće u čokoladi.

“S obzirom na to da nam je cilj ostati u samom vrhu premium čokolaterija, koristimo pet vrsta čokolade, mliječnu, tamnu, ruby, bijelu i gold čokoladu. Čokoladama se u procesu proizvodnje dodaju različiti okusi, filovi i orašasti plodovi, tako da u kategoriji pralina proizvodimo preko 40 različitih pralina, a u kategoriji suhog voća u čokoladi, imamo 12 vrsta proizvoda“, rekao je.

Osim fokusa na kvaliteti čokolade, Mak Zara fokusirana je i na zanimljiva i ekskluzivna pakiranja, a kupci rado traže, njihove, sad već kultne čokolade „za PMS“, „za štelu“.

Eksluzivna pakiranja i zanimljiv dizajn

“Trudimo se naš dobro poznati, bosanski humor prenijeti na pakovanja i ponuditi našim kupcima zanimljive natpise. Trenutno najviše pažnje na domaćem tržištu privlače čokolade ‘za ljubav’, ‘za sreću’, ‘za raju’ i ‘za goste’“, dodaje.

Mak Zara zapošljava dvanaest osoba, ističe Hodžić, imamo vrlo dobar tim izuzetnih radnica i radnika koji svoje zadatke obavljaju besprijekorno i jako dobro funkcionišemo.

“Mak Zara je premium brand i kao takvi smo prepoznati na tržištu, držimo konstantnu kvalitetu i naši vjerni kupci to prepoznaju. Cilj nam je zadržati profinjenost koja stoji iza kvaliteta naših proizvoda, imena i brenda Mak Zara, koji je postao sinonim za vrhunsku čokoladu“, rekao je.

Već nekoliko godina ranije, u planu su imali i pokrenuti liniju proizvoda bez šećera, ali ih je pandemija korona virusa u tome spriječila.

“Morali smo se okrenuti konkretnim mjerama da sačuvamo radna mjesta i nastavimo neometanu proizvodnju, pa smo odlučili da prolongiramo proizvodnju čokolada i pralina bez šećera. Nismo odustali od ideje i nadam se da će se i ti proizvodi uskoro naći na policama širom BiH, kao i inostranstva“, ističe Hodžić.

Poskupljenje sirovina – posljedica inflacije

Sada, kao i brojne druge bh. tvrtke, osjećaju posljedice inflacije koju prati veliko poskupljenje sirovina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Posljednjih nekoliko mjeseci imamo konstantan rast troškova i jako je teško upravljati čitavim asortimanom. Specifičnost naše kompanije je u tome što se svi proizvodi rade ručno, s najkvalitetnijim sirovinama i specifičnom ambalažom, zbog toga imamo visoke troškove proizvodnje, samim tim i visoku cijenu na policama“, objašnjava Hodžić.

Nažalost, kupovna moć naših građana je sve manja, dodaje,  što se osjeti i na potražnji za premium proizvodima kao što su naši.

  / Mak Zara

“Usprkos tome, uspijevamo kompaniju održati stabilnom, imamo dobar izlaz proizvoda na tržištu, spremamo proširenje asortimana i broja kupaca na tržištu Slovenije, što će svakako olakšati rad i poboljšati naše rezultate“, izjavio je.

U svim trgovačkim lancima u BiH možete pronaći Mak Zaru

Mak Zara proizvodi su, sasvim objektivno, već sada u ragu s najboljim čokoladnim delicijama, i to znamo svi koji smo ih kušali, te uspoređivali s nekim ‘razvikanim’ europskim brendovima.

“Ako pogledamo koju infrastrukturu i prodajnu silu posjeduju pojedini međunarodni brendovi, onda nam ne preostaje ništa drugo, nego biti izuzetno ponosni na uspjeh naše kompanije, obzirom da po kvaliteti i poziciji na tržištu apsolutno ne zaostajemo za njima. Našim kupcima nudimo čokolade i praline napravljene s mnogo ljubavi, svi naši proizvodi su nutritivno izbalansirani i u samom procesu pripreme koristimo vrhunske sirovine“, ističe Hodžić.

Brend Mak Zara svakodnevno jača i sve su više prepoznatljivi na policama naših trgovačkih lanaca.

“Imamo jako dobru saradnju sa svim trgovačkim lancima u Bosni i Hercegovini i zahvaljujemo se prvenstveno našim kupcima koji su nam dali povjerenje, a zatim i trgovcima koji su prepoznali naš kvalitet i omogućili nam da naši premium proizvodi budu izloženi na policama“, rekao je Armin Hodžić, direktor Mak Zare, u intervjuu za Bljesak.info.

Proizvodnja ručno rađenih pralina počela je 2008.

Mak Zara je osnovana 2008. godine, kao rezultat ideje da se napravi domaća tvornica čokolade, po uzoru na prepoznatljive belgijske čokolaterije. Naziv je dobila po imenima djece prvobitnog vlasnika i osnivača.

Mak Zara je, u odnosu na druge proizvođače čokolade, u samom vrhu po kvaliteti jer je riječ o premium čokoladama i pralinama, te suhovom voću u čokoladu sa dodatcima orašastih plodova.

Fokus tvrtke je na proizvodnji ručno rađenih pralina, čokolada i ostalih čokoladnih delicija. Prvih deset godina Mak Zara je bila prisutna samo na tržištu naše zemlje, uglavnom na području Sarajeva, a proizvodi su bili slabo zastupljeni u marketima.

AS grupacije je prije pet godina preuzela Mak Zaru i tako postavila temelje za jednu ozbiljnu, tržišno konkurentnu ktvrtku čiji su proizvodi prisutni u svim marketima u BiH.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Otvoreno o Zdravku Mariću i Tomislavu Tolušiću

Otvoreno o Zdravku Mariću i Tomislavu Tolušiću

Zatražene hitne mjere za rješavanje zastoja na graničnim prijelazima sa Hrvatskom

Zatražene hitne mjere za rješavanje zastoja na graničnim prijelazima sa Hrvatskom