in

Želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri

Slatka-Tajna.Eu

Andrej Plenković, sjednica Vlade 7.7.2022.

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na odlazak Zdravka Marića s mjestra ministra financija, a među ostalim, komentirao je i pravorijek u slučaju Mol – Hrvatska te druge teme. 

– Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na radu u našoj Vladi. Zdravko je u našj Vladi skoro šest godina, hvala mu na doprinosu, na svemu što je učinio za ukupno funkcioniranje Vlade, osobito na dio koji se odnosi na javne financije, porezne reforme, na napredak koji smo ostvarili po pitanju smanjivanja javnoga duga, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža, vraćanje Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga. Doprinos oko članstva u europodručju. Želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri.

Poručio je i da će njegov nasljednik biti Marko Primorac, a koji će biti predstavljen u Saboru idućega tjedna.

– On je također stručnjak za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju, nakon što smo prošli sva tijela koja su bitna, mi ćemo idućega tjedna predstaviti Hrvatskom saboru te sljedećega tjedna dobiti potporu za njegov rad, istaknuo je na početku premijer Andrej Plenković. 

– Hvala vam predsjedniče na lijepim riječima i željama. Ja ću također vama zaželjeti i svim članovima Vlade, svako dobro uz puno i dalje uspjeha i rezultata u svome radu, rekao je ministar financija u ostavci, Zdravko Marić. 

“Pratit ćemo stanje na tržištu derivata”

Osvrnuo se i na pravorijek u slučaju Mol – Hrvatska.

– Iznos sredstava koji je Mol tražio je 1,1 milijarda, a dodijeljeno im je 184 milijuna dolara, plus još milijun za troškove postupka i zatezne kamate. Ja ću podsjetiti da je ovo jedan od brojnih naslijeđenih sporova, poručio je dodajući da je sve započelo u Vladi Ivice Račana, a nastavljeno u vladama Ive Sanadera i Zorana Milanovića.

– Većina ovih uspjelih zahtjeva Mola odnosi se na liberalizaciju tržišta plina iz 2014. godine, kaže.

Plenković je zahvalio i ministricama Nataši Tramišak i Mariji Vučković te ministru Davoru Filipoviću zbog rada na važnim projektima koji se tiču suradnje sa županijama.

Spomenuo je i projekt gruntovnice u Zagrebu te zahvalio ministru Ivanu Malenici na tom projektu.

– Ona je bila u ovoj zgradi gdje smo sada u NSB-u. Kada smo ovu zgradu preuredili za presjedanje Vijećem EU-a, zemljišno-knjižni odjel je privremeno bio premješten na drugu lokaciju. Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima državnog proračuna i kroz projekt Svjetske banke, radi se o projektu od 100 milijuna kuna. Na sjajan način je pronađen “novi dom” na Trgu pravde, dodaje predsjednik Vlade.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Imali smo 2004. čak 141 tisuću neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta, a sada ih je, napominje Plenković, tek nešto više od osam tisuća. 

Premijer je rekao kako će Vlada nastaviti pratiti situaciju na tržištu derivata.

– Reagirali smo na cijene na telefonskoj sjednici u ponedjeljak, ograničili cijene, napravili iskorak i prema malim distributerima. Pratit ćemo situaciju te donositi odluke. Važno je u ovoj krizi da svi damo doprinos da građani i gospodarstvo što lakše prođu kroz situacije u kojima se sada nalazimo, dodaje. 

Odbijen prijedlog oporbe za pokretanjem pitanja povjerenja ministru Grliću Radmanu

U očitovanju Hrvatskome saboru Vlada je odbila sve navode iz prijedlog 32 oporbena saborska zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

– Kao obično, dajemo očitovanje i odbijamo sve što je u prijedlogu navedeno, rekao je premijer Andrej Plenković.

O tom prijedlogu će se u Saboru raspravljati idućeg tjedna, kada prođe određeni broj dana nužan sukladno poslovniku Sabora.

Vlada je u Sabor uputila i konačne prijedloge zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske te Švedske NATO-.

Stupanje Protokola na snagu je formalnopravna pretpostavka za upućivanje poziva tim dvjema zemljama da pristupe Sjevernotlantskom ugovoru i postanu članicama NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OSVOJIT ĆEMO SVIJET ZAJEDNO: Edita Aradinović sa dečkom u krevetu

Imamo priliku dva puta da obezbedimo Ligu šampiona