in

Poljoprivreda kao i drugi sektori

Poljoprivreda kao i drugi sektori
Slatka-Tajna.Eu
Poljoprivreda kao i drugi sektori

Mladen Jakopović

Foto: Dnevnik / HRT

O natječajima i poticajima u poljoprivrednom sektoru, ali i mogućnostima prijevara te kontrolama u Dnevniku HTV-a govorio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Jakopović: Klasični poljoprivrednici žele raditi

Komentirajući činjenicu da je uhićen bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za malverzacije u poljoprivredi predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je kako to nije dobra reklama za poljoprivredu.

– Međutim potpora je puno, a poljoprivreda je kao i svako gospodarstvo te se u svakom gospodarstvenom sektoru nađe nešto malo bolje, nešto malo lošije. No to ne mogu komentirati jer je istraga još uvijek u tijeku, dodao je.

Govoreći o izdašnim poticajima u poljoprivredi i je li to mnogima i cilj da uđu u taj sektor zbog financijskih pobuda, a ne da se bave poljoprivredom, Jakopović je rekao kako misli da ne.

– Klasičnim poljoprivrednicima, mi ih volimo zvati poljogospodarstvenici. to su oni koji žele raditi, koji su generacijama bave poljoprivredom, od pradjeda, djeca, očeva i prenose iz generaciju u generaciju. Postoje novi i mladi poljoprivrednici, dapače, potrebna nam je smjena generacija u hrvatskoj poljoprivredi kako bi krenuli bolje naprijed, kako bi mogli čim više koristiti moderna znanja i tehnologije i što bolje našu poljoprivrednu proizvodnju učiniti konkurentnijom jer znamo da dosta loše stojimo po pitanju konkurentnosti u prosjeku Europske unije, istaknuo je.

Dokumentacija za poticaje izuzetno komplicirana i kompleksna

Na pitanje koliko je kompleksna dokumentacija kojom se aplicira za poticaje Jakopović je rekao kako je ona izuzetno komplicirana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– No s godinama to naši poljoprivrednici sve bolje, uz pomoć konzultantskih kuća, savladavaju. Koliko je kompleksna govore nam i brojke koje govore da u Hrvatskoj imamo 170.000 poljoprivrednih gospodarstava, a od toga ih 110.000 dobivaju izravne potpore, a one ključne mjere koje su unatrag sedam godina u prvom sedmogodišnjem europskom razdoblju u kojem je Hrvatska uopće mogla koristiti je do sada koristilo mjeru 4 koja mi smatramo investicijskom mjerom u poljoprivredi, a poljoprivrednici znaju o čemu pričam, ukupno oko 2000 poljoprivrednih gospodarstava. Također takozvane mjere šestice koje koriste mladi, mali i oni koji tek kreću s nekakvom dopunskom djelatnošću ili nastavljaju je koristilo oko 10.000 gospodarstava. Kompletne investicije koristilo je 12.000 gospodarstava što čini 10-11%. Premalo je investicija, to je izuzetno kompleksno i treba pomoći u daljnjem rasterećenju administracije i možda smanjiti ukupni broj mjera. Vrlo je to kompleksno za naše poljoprivrednike, a nosioci gospodarstva su relativno stari i dok se to ne pomladi bit će jako kompleksno, smatra Jakopović.

Hrvatskoj poljoprivredi potrebne investicije u nove tehnologije

O činjenici kako Agencija za plaćanje u poljoprivredi raspolaže sa 7-8 milijardi kuna te samo manji dio tog novca može kontrolirati Jakopović je rekao je kako Agenciju treba rasteretiti administrativnog dijela.

– Oni imaju vrlo kompleksan administrativan dio. Mnogi ne prođu za mjere, 2-3 puta je više prijava nego je odobreno mjera. Morali su pogledati 30-ak tisuća prijava i zagušeni su papirima. Također kada su godišnje prijave za potporu od 15.3. do 15.5 oni su toliko zagušeni administracijom koju treba još pojednostavniti, ubrzati te dići ono što se može online kako bi se mogli posvetiti strateškim mjerama jer hrvatskoj poljoprivredi su prije svega su potrebne investicije u nove tehnologije i unaprjeđenje razvoja, naglasio je Jakopović.

Gledajući poticaje u cjelini smatra kako to ide u dobrom smjeru. 

– Ide u dobrom smjeru jer vidimo da se gospodarstva razvijaju. Kod razvoja strateških planova sama Svjetska banka je konstatirala isto što smo i mi u Hrvatskoj – da zapravo veliki dio kolača potpora, koje su se koristile u zadnjem sedmogodišnjem razdoblju je išlo na male poljoprivrednike tzv. mjere 6 i one su urodile dosta velikim plodom jer su se poljoprivrednici okrenuli finalnim proizvodima, visokoj dodanoj vrijednosti i povezivanjem s turizmom i toga nam treba još više. Također i veliki sustavi su dosta dobro koristili mjeru četvorka. Ono što nam svakako nedostaje je usmjeravanje mjera na srednja stabilna poljoprivredna gospodarstva koja se generacijama bave, i koje se veličine od 20-30 SO-a do 100-200 SO-a, te njima treba dodatan poticaj da se bolje osnaže jer to su stvarno ljudi koji se generacijama bave poljoprivredom, rekao je zaključno Jakopović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Ove naborane ruke su promijenile toliko pelena” Težak život Kim Kardashian

“Ove naborane ruke su promijenile toliko pelena” Težak život Kim Kardashian

Engleski klub želi koloniju bh. fudbalera u svojim redovima

Engleski klub želi koloniju bh. fudbalera u svojim redovima