in

Pet stvari koje su dovele do ostavke Borisa Johnsona

Slatka-Tajna.Eu

Prije manje od tri godine, Boris Johnson je doveo Konzervativnu partiju Velike Britanije do najveće izborne pobjede od 1987. godine, a sada je izgubio podršku svojih poslanika i spreman je da podnese ostavku. Kako piše BBC, postoji niz događaja koji su doprinijeli tome.

Slučaj Chrisa Pinchera

U srijedu, 29. juna, poslanik Chris Pincher, jedan od istaknutijiih članova Johnsonove stranke, posjetio je privatni klub u Londonu, te prema vlastitim riječima “previše popio” i “osramotio se”.

Optužen je da je neumjesno dodirivao dvojicu muškaraca, što je također dovelo do iznošenja optužbi od drugih ljudi, od kojih neke datiraju godinama unazad. To je pokrenulo lanac događaja koji su okončani padom premijera.

Johnsonova vlada je tvrdila da premijer nije bio upoznat sa “konkretnim optužbama” vezanim za Pinchera prije nego što ga je u februaru postavio na funkciju u kabinetu. Ministri su kasnije ponovili ovu tvrdnju, iako se ispostavilo da je netačna.

Prema pisanju BBC-a  4. jula, Johnson je bio upoznat sa zvaničnim optužbama. Sljedećeg dana, bivši državni službenik, Lord McDonald, izjavio je da je premijer lično obaviješten o tome. 

Johnson je nakon toga priznao da mu je to rečeno 2019. godine i izvinio se za imenovanje Pinchera.

“Partygate”

U aprilu ove godine, premijer je kažnjen zbog kršenja pravila izolacije, nakon što je prisustvovao rođendanskom skupu u junu 2020. godine. Također se izvinio što je otišao na zabavu u lokal u Downing Street kompleksu nakon što su prvi put uvedene mjere izolacije. 

Policija je izdala 126 kazni za 83 osobe zbog kršenja pravila zaključavanja u Downing Street-u i Whitehall-u. 

Prošlog decembra je Johnson rekao u Domu komuna da su “sve smjernice u potpunosti poštovane”. Trenutno ovaj dom britanskog parlamenta istražuje da li je Johnson svjesno obmanuo parlament.

Kriza troškova života i povećanje poreza

Inflacija je naglo porasla 2022. godine, te dosegla sadašnju stopu od 9,1%, iz mnogih razloga na koje Johnson sam nije imao uticaja. Ruska invazija na Ukrajinu, na primjer, dovela je do rasta cijena nafte i cijene hrane.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


I dok je vlada preduzela neke korake, na primjer, smanjenjem carine na gorivo za 5 penija po litru, također je nastavila sa povećanjem poreza u aprilu. Nacionalno osiguranje je poraslo za 1,25 penija po funti.

Vlada je rekla da će novac od povećanja poreza biti korišten za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a promjene koje su nastupile ove nedjelje ublažile su udarac, ali svako ko zarađuje više od 34.000 funti godišnje i dalje će plaćati više.

“Usred najgore krize troškova života decenijama, vlada je odlučila da poveća poreze na zaposlene ljude“, rekao je lider laburista Sir Keir Starmer.

Slučaj Owena Patersona

U oktobru 2021, odbor Donjeg doma preporučio je suspenziju tadašnjeg konzervativnog poslanika Owena Patersona na 30 dana. 

Prema navodima Komiteta, Paterson je prekršio pravila lobiranja kako bi pokušao da izdejstvuje korist za kompanije koje su mu platile.

Ali su konzervativci, predvođeni premijerom, glasali za pauziranje njegove suspenzije i formirali novi komitet koji će ispitati kako su sprovedene istrage. Na kraju je Paterson podnio ostavku, Johnson je kasnije priznao da je pogriješio u tome kako je vodio taj slučaj. 

Nedostatak fokusa i ideja

Boris Johnson osvojio je ogromnu većinu na osnovu jasne politike koju je lako pratiti, a cilj je bio da se dovšri proces izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije. 

Ali, u međuvremenu, njegovi kritičari u vladi tvrde da mu nedostaje fokusa i ideja.

Johnsonov bivši savjetnik, koji je postao njegov glavni kritičar, Dominic Cummings, u više navrata ga je optuživao da je van kontrole, te da prelazi sa pozicije na poziciju.

Drugi su dovodili u pitanje razmišljanja premijera. U junu, poslanik konzervativaca i bivši ministar Jeremy Hunt optužio je Johnsona da mu nedostaje „integritet, kompetentnost i vizija“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NISMO TE PREPOZNALI: Mia Negovetić izazvala reakcije novim izgledom

ASTON UNIVERZITET, BIRMINGAM: SELMA BEKTIĆ, SREBRENIČANKA KOJOJ JE UBIJENO VIŠE OD 100 ČLANOVA PORODICE