in

ASTON UNIVERZITET, BIRMINGAM: SELMA BEKTIĆ, SREBRENIČANKA KOJOJ JE UBIJENO VIŠE OD 100 ČLANOVA PORODICE

ASTON UNIVERZITET, BIRMINGAM: SELMA BEKTIĆ, SREBRENIČANKA KOJOJ JE UBIJENO VIŠE OD 100 ČLANOVA PORODICE
Slatka-Tajna.Eu
ASTON UNIVERZITET, BIRMINGAM: SELMA BEKTIĆ, SREBRENIČANKA KOJOJ JE UBIJENO VIŠE OD 100 ČLANOVA PORODICE

Dani obilježavanja genocida u Srebrenici su pred nama. Više od pedeset zvanica u popodnevnim satima u prostorijama Aston univerziteta u Birmingamu je prisustvovalo obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

11 jula ove godine, navršavaju se tačno 27 godine od stradanja nevinih žrtava genocida u Srebrenici. Tim povodom Odbor Remembering Srebrenica regije West Midlands, u suradnji sa BH UK Networkom i Aston Univerzitetom je organizovao prigodnu komemoraciju, kako bi se i ove godine odala počast 8,372 brutalno ubijenim muškarcima i dječacima u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995 godine.

Uvodna riječ pripala je Matu Shaer, predsjednik Remembering Srebrenica za regiju West Midlands, koji je istakao važnost održavanja ovakvih događaja. Komemoraciji su pored bosanskohercegovačkih i britanskih građana prisustvovale i mnoge druge zvanice, između ostalih Andy Street CBE , gradonačelnik West Midlands regije i Dr Nasir Awan MBE, kraljičin izaslanik.

Publici se obratila i Selma Bektić, čiji su roditelji i ostali članovi porodice doživjeli strahote tokom genocida u Srebrenici. Selma je rođena u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz genocida u BiH. Pohađala je bh. dopunsku školu u Birmingamu. Ponosni smo na Selmu da je smogla snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice, koja je izgubila više od stotinu svojih članova, za čijim ostacima se i danas traga.

“Naše tegobe su nastavljene iako je rat završio prije 27 godina. Dok naš bol i patnja nisu predstavljeni u našoj zemlji, ovdje u Velikoj Britaniji, zahvaljujući aktivistima i organizacijama poput REMEMBERING SREBRENICA i BH UK NETWORK, svijest o genocidu je itekako prisutna. Kroz ovaj događaj sjećamo se nedužnih ljudi koji su ubijeni, uključujući i moju porodicu i solidarišemo se sa žrtvama. Ovaj čin sjećanja znači više nego što ćete ikada znati.”

Prikazan je kratki dokumentarni film Remembering Srebrenica koji je izazvao jaka osjećanja kod prisutnih.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jelena Obradović-Wochnik, predavač politike i međunarodnih odnosa, direktor istraživanja, na Aston univerzitetu, je Bosanska porijeklom iz Sarajeva. U svojoj prezentaciji se osvrnula na to šta je dosada urađeno po pitanju memorijalizacije i kolektivnog sjećanja genocida u Srebrenici i sama njena važnost.

Izgovorena je i Srebrenička molitva koja će zauvijek ostati uklesana u Srebreničkom kamenu sa jakom porukom: Da se više nikome i nigdje ne desi ono što se desilo u Srebrenici.

Cjelokupan program možete požete pogledati na slijedećem linku:

https://fb.watch/e6r4PJ07Up/

Izvor: BH UK Network


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pet stvari koje su dovele do ostavke Borisa Johnsona

Pet stvari koje su dovele do ostavke Borisa Johnsona

Zdravstvene prednosti paprika

Zdravstvene prednosti paprika