in

Ukoliko nemate priliku posjetiti polja lavande u Provansi, istu atrakciju otkrijete na Gorancima / Bljesak.info

Ukoliko nemate priliku posjetiti polja lavande u Provansi, istu atrakciju otkrijete na Gorancima / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Ukoliko nemate priliku posjetiti polja lavande u Provansi, istu atrakciju otkrijete na Gorancima / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

”To su bile male sadnice, kad sam ih vidjela pomislila sam: ‘Bože moj u Gorancima nemamo vode, samo čatrnju, kako to zalijevati? Svima nam je poznato da lavanda raste uz obalu, na Mediteranu, pitala sam se kako će to uspijevati ovdje kod nas”, za Bljesak.info priča Helena Talić, koja je prije pet godina sa suprugom Mijom i sinom Ivanom, u goranački kraj donijela dašak francuske Provanse.

Danas, na svom imanju u Gorancima obitelj Talić broji 2000 sadnica Lavande (Lavandula angustifolia), prave francuske lavande koja ovom planinskom hercegovačkom kraju sada daje i nijanse ljubičaste boje.

Foto:Obiteljski album / Dašak francuske Provanse na Gorancima

A njihov proizvod  – Lagoransino lavandino ulje pronalazi svoje mjesto kod brojnih proizvođača kozmetike, aromaterapeuta, spa salonima, u kulinarstvu ali i u kućanstvu kao prirodno sredstvo protiv komaraca ili osvježivač zraka. Nudi se također kao suvenir u Parku Goranci i Resortu Zlatni Dol Goranci kako bi posjetitelji i turisti mogli upravo i taj dašak „Goranačke Provanse“ ponijeti sa sobom. Prikladan je i poklon za goste u svatovima.

Foto:Marija Golemac / Berba lavande počinje rano ujutro 

”Količine koje mi imamo nisu velike da bismo ih mogli ponuditi nekim velikim kozmetičkim tvrtkama. One su sasvim dovoljne kako bismo mi kao obitelj mogli sve uzdržavati i ujedno plasirati na domaćem tržištu bez nekog velikog rizika”, objašnjava za Bljesak.info Mijo Talić.

Radi se o prirodnom, organskom proizvodu, bez dodanih mirisa, bojila i konzervansa nastalom od cvijeta lavande uzgojene na proplancima Goranaca.

”Nismo sigurno jedini proizvođač lavande. Samo treba znati da nije sve ni lavandino ulje što se naziva lavandinim uljem na tržištu. Većinom se susrećemo s uljem od lavandina, odnosno križancem između prave i širokolisne lavande. Glavna razlika između lavandina i prave lavande je u količina i kvaliteti eteričnog ulja koji se dobije. Lavandin na istu količinu sirovine daje mnogo vise ulja od lavande, ali je i drugačijeg kemijskog sastava i kvalitete, te ima posve drugačije djelovanje od ulja prave lavande. To ujedno objašnjenje i razlika u cijeni”.

Obitelj Talić uradila je i kemijsku analizu svog ulja koja je pokazala kako se radi o izuzetno kvalitetnomu ulju lavande.

Foto:Marija Golemac / Berba lavande ne može se rasporediti na više dana

U lipnju lavanda cvjeta, postaje tamnoljubičasta tako da ju je početkom srpnja, kada je najviše u cvatu, potrebno obrati. Obitelj Talić uz pomoć najužih, i najvjernijih članova obitelji u subotu su imali pravi mali ‘festival’ berbe lavande. Berba počinje rano ujutro kada je sunce najslabije i kada je na cvijetu najmanje insekata. Ali ističu, ništa od ovoga ne bi bilo bez pomoći njihove obitelji, koja uskače kad je to najpotrebnije.

”Ništa ovo ne bi uspjelo da nije obitelji. Berbu lavande ne možemo rasporediti na više dana, ona se mora obrati i destilirati ako želiš kvalitetno ulje, lavanda ne smije stajati. Potrebna je pomoć na ovaj dan”, objašnjavaju Talići te dodaju kako je to sada dan u godini koji je postao tradicija u obitelji da se tada sastaju i nakon završene radne akcije ostaju do dugo u noć.

Za sada Lagoransino lavandino ulje i hidrolat su jedini proizvodi ove obitelji koji se nude i mogu naručiti na njihovoj Instagram i Facebook stranici LAGORANSA.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Foto:PR / Lagoransino lavandino ulje pronalazi svoje mjesto kod brojnih proizvođača u Hercegovini

No, priča s lavandom počela je slučajno, prvih petsto sadnica posađeno je ”tek tako kako bi ispred kuće imali nešto ugodno oku”.

”Suprugu je prijatelj koji isto ima sadnice ove lavande pričao o njezinu uzgoju, njemu se to svidjelo i tako smo krenuli. Brinuli smo se hoće li uspjeti na ovoj nadmorskoj visini, ali saznali smo da ona najbolje uspijeva upravo na 750 i više metar nadmorske visine. Iduće godine zasadili smo i ostale sadnice. Danas ih brojimo 2000 i, to je sasvim dovoljno za našu obitelj.  Dalje ćemo vidjeti kako će se ovaj posao razvijati”, složni su Talići.

Foto:Marija Golemac / Sin Ivan Talić rado pomaže kad je berba lavande

Uzgoj lavande za njih je hobi, odmor od poslova koji inače obavljaju – a lavanda, poznato je, ublažavaju umor i pomažu vratiti snagu. Nakon uredskog posla dolaze u Gorance gdje s drugim članovima obitelji stvaraju nevjerojatnu francusku bajku. S lavandom se, kažu, ne može pogriješiti.

”Suprug i ja nismo agronomske struke, nikad prije nismo nešto slično uzgajali. Najzahtjevnije su prve dvije godine, kada su sadnice male, tada ju je potrebno više zalijevati i svaku ručno okopavati. Sad kad su buseni narasli nema toliko posla oko njih. Potrebno je samo nakon berbe dobro ih zaliti, jer su tada najranjivije”, objašnjava Helena.

Foto:Obiteljski album / Ništa ovo ne bi uspjelo da nije obitelji

Ovogodišnji urod najbolji im je do sada. Za razliku od prošle godine, koju su obilježile velike suše, ove godine imat će duplo veću količinu ulja.

”Zadnja kiša koja je pala bila nam je kao sami ‘dar s neba’, ova godina najbolja nam je do sada. S obzirom da su pred ovim sadnicama lavande sada najbolje godine nadamo se da će iduće berbe biti još bolje“, govore za Bljesak.info Helena i Mijo Talić.

Foto:Marija Golemac / U lipnju lavanda cvjeta, postaje tamnoljubičasta

Provansalski stil obožavaju romantičari, a posjetitelji na Gorancima kada vide ovu ljepotu obitelji Talić nerijetko zastanu pred njihovim domom, izlaze iz auta i slikaju se. Cvjetovi njihove lavande česti su i na fotografijama mladenaca koji baš tu žele ovjekovječiti svoj najsretniji dan u životu .

”Kad smo prve godine zasadili ljudi su u prolazu zastajali i gledali, kao da se pitaju: ‘zar je moguće da ovdje uspijeva lavanda?”, govore.

Foto:Rock’n’Raw / Kolačići brenda Rock’n’Raw s okusom lavande

Zahvaljujući naporima obitelji Talić ovaj ljubičasti grm lagano se popularizira i na Gorancima. S toga, ukoliko nemate priliku otići u Francusku i posjetiti polja lavande u Provansi, predlažemo vam da se provozate i istu atrakciju otkrijete u ovom malom hercegovačkom mjestu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Milioni ušteđevine, luksuzne nekretnine i automobili! Ovo je imovina koju će Duško i Jelena dijeliti

Milioni ušteđevine, luksuzne nekretnine i automobili! Ovo je imovina koju će Duško i Jelena dijeliti

TOŠK ozvaničio tri transfera – SportSport.ba

TOŠK ozvaničio tri transfera – SportSport.ba