in

Vidjet ćemo zašto je došlo do korekcije ocjena

Vidjet ćemo zašto je došlo do korekcije ocjena
Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se na obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj. Komentirao je slučaj predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović. Naime, Jutarnji list objavio je članak u kojem se navodi da je prva dama izvršila pritisak na ravnateljicu zagrebačke Klasične gimnazije kako bi se njezinu mlađem sinu, gotovo tjedan dana nakon završetka škole, već zaključene dvije četvorke promijenile u petice. U članku se tvrdi da su ocjene iz matematike i latinskog podignute kako bi ukupan prosjek bio 5,0.

– Problem je u tome što roditelji pritiskom na učitelje stvaraju medvjeđu uslugu vlastitoj djeci. Htio bi poručiti da jedino učitelji, profesori, nastavnici koji poznaju djecu mogu ih i adekvatno ocijeniti. Ne trebaju i ne smiju popustiti nikakvim pritiscima u budućnosti. Je li popustila ravnateljica ili škola to ćemo vidjeti. Poslali smo inspekciju u školu na koji način, zašto i kako i jesu li i u kojem vremenu ocjene eventualno mijenjane, izjavio je ministar Fuchs.

– Treba znati da zaključna ocjena nije niti po pravilniku čisti prosjek ocjena dobivenih tijekom školske godine iz nekog predmeta. Ima i drugih elemenata na osnovu kojih profesor može procijeniti i zaključiti nekom učeniku. Pritisak je nedopustiv, to je postalo pojava i išlo je do te mjere da smo zabranili konzultacije i dolazak roditelja mjesec dana prije završetka škole. Naravno, tehnologije napreduju pa sad imamo i druga sredstva komunikacije koja se mogu koristiti. Ono što je nezgodno dodatno u ovom slučaju je da bi sve javne osobe, kako iz drugog, tako i političkog miljea, morale biti svjesne njihove vlastite odgovornosti i težine kad one rade pritisak. Po meni je potpuno nerazumljivo zašto to rade. Netko će reći da je eto prosjek ocjena isključivo i jedino bitan jer će inače djeca ostati neupisana. To je fama koja se provlači cijelo vrijeme, a koja nije točna. Mi imamo problem s možda nekoliko škola, najčešće su to gimnazije koje slove kao prestižne za upisivanje, a na kraju ćete vidjeti da niti jedno dijete koje je izrazilo želju da želi nastaviti školovanje u nekoj od gimnazija neće ostati neupisano. Imamo kontinuirano pad broja, ove godine bit će 1000 maturanata manje nego lani. To će imati reperkusiju za upise na fakultete i visoke škole. Sličnu situaciju negativnog trenda imamo i u učeničkoj populaciji, istaknuo je Fuchs.

– Dodatno želim reći kako radimo čitav niz reformskih procesa kako bi se i ovaj segment promijenio. Idemo u varijantu predškole, ogroman broj vrtića će biti izgrađen da bi 2027. godine 90% djece bilo u vrtićima, a do 2030. 96% djece. Spuštamo početak obrazovanja na tu nultu godinu, produžujemo vrijeme boravka i to su sve zahvati koji su u tijeku i ne mogu se napraviti preko noći. Radimo na tome da djeca budu dulje vremena u školama, sve škole u jednoj smjeni, sve škole u cjelodnevnoj nastavi. To su sve zahvati koji trebaju doprinijeti tome da sustav obrazovanja bude bolji i učinkovitiji i da se makne taj pritisak koliko je god moguće s nekakvog ganjanja prosjeka koji je medvjeđa usluga samoj djeci. Mislim da je on jako generiran samim roditeljima. Treba ukazivati na nedostatke eventualno nastavnika, škole, međutim za to postoje jasno propisani načini, naglasio je Fuchs.

– U ovom slučaju pritužbu na rad ravnateljice, na rad nekog od učitelja, profesora u konkretnoj gimnaziji nije došao niti prema ministarstvu niti prema prosvjetnoj inspekciji niti prema Agenciji za odgoj i obrazovanje. Mi smo za ovu situaciju čuli iz medija i reagirali smo na način da smo poslali prosvjetnu inspekciju. Zbog zlonamjernih prijava prosvjetnoj inspekciji promijenili smo zakon, kao što znate, prije godinu dana, gdje smo rekli da nećemo prihvaćati anonimne dopise i da inspekcija neće izlaziti na osnovu anonimnih dojava nego na konkretne. Ako imate nešto protiv nečega, neke pojavnosti, nekakvog lošijeg rada od profesora, napišite to, pošaljite, inspekcija će izaći, pogledati, utvrditi stanje i tako bi to trebalo funkcionirati, objasnio je ministar.

Na pitanje novinara misli li da školski sustav nije truo, kao što to misli i premijer, Fuchs je novinara upitao zašto bi školski sustav bio truo.

– Znači li to da ste i Vi završili školu u trulom sustavu pa imate sada nedostatke obrazovanja? upitao je novinara i dodao kako on to ne bi tako generalizirao.

– Školski sustav nije truo, školski sustav je podložan promjenama u skladu s postignućima struke i znanja. Treba ga kontinuirano mijenjati i reformirati. To je upravo postupak u kojem smo sada te sam malo prije naveo nekoliko vrlo konkretnih stvari s kojima idemo u smislu poboljšanja čitavog školskog sustava, od predškole do visokoškolskog sustava, dodao je Fuchs.

Komentirajući slanje maila Sanje Musić Milanović ravnateljici škole Fuchs je rekao kako uopće ne osporava njezino pravo na slanje maila.

– No međutim, za nedostatak na koji se želi ukazati ili ne ukazati, vidjet ćemo zašto je došlo do korekcije ocjena. To je ključ priče. Taj mail, ako se htjelo ukazati na nedostatke samog funkcioniranja, otišao je na krivu adresu. Možda je mogao biti poslan ravnateljici, ali bi bilo puno učinkovitije da je bio poslan Agenciji za odgoj i obrazovanje koje treba utvrditi pedagoške nedostatke ili eventualno neke ozbiljne propuste i ozbiljne povrede samih postupaka. Za to izlazi prosvjetna inspekcija. Agencija za odgoj i obrazovanje je ta koja provodi i obrazovanje samih nastavnika, kontinuirano cjeloživotno obrazovanje, i koja ima ingerenciju izaći u školu i provjeriti je li nešto u pedagoškom funkcioniranju, postupanju nastavnika nije bilo u redu i nije bilo korektno. 

Smatra da je Musić Milanović poslala isti mejl na drugu adresu to po njemu ne bi bio pritisak.

– Po meni to ne bi bio pritisak. Poslala bi mejl u Agenciju gdje bi izrazila svoje sumnje da profesorica eventualno ne radi korektno, rekao je Fuchs.

Na kraju upitan oko sudskog povratka mjere roditelj-odgojitelj u Zagrebu ministar Fuchs je rekao kako je to uvedeno na razini lokalne samouprave u gradu Zagrebu.

– Aktualni gradonačelnik je to ukinuo, a ja osobno nemam ništa protiv te mjere, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

Ana Bekuta ljubomorna na Popovićevu ženu, a evo zbog čega

Ana Bekuta ljubomorna na Popovićevu ženu, a evo zbog čega

“NIJE MOMENAT ZA NAS” Đina Džinović, Harisova kćerka, raskinula s fudbalerom poslije dvije godine

“NIJE MOMENAT ZA NAS” Đina Džinović, Harisova kćerka, raskinula s fudbalerom poslije dvije godine