in

RAT UŽIVO: Zaharova i Lavrov prijete Bugarskoj – ‘Sada, nakon ove gluposti…’

RAT UŽIVO: Zaharova i Lavrov prijete Bugarskoj – ‘Sada, nakon ove gluposti…’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Zaharova i Lavrov prijete Bugarskoj – ‘Sada, nakon ove gluposti…’

22:30 Ruska ambasada u Sofiji ne može nastaviti s uobičajenim radom nakon što je Bugarska protjerala 70 diplomata, saopćila je Moskva. “Sada, nakon ove gluposti…, ambasada više ne može normalno funkcionirati”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja novinska agencija Interfax.

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih porodica u nedjelju je napustilo Bugarsku nakon što su protjerani iz te zemlje Europske unije pod sumnjom na špijunažu. Rusija je zauzvrat zaprijetila da će potpuno zatvoriti svoju ambasadu u Sofiji.

“Politizirana odluka Sofije da neopravdano smanji naše diplomatsko osoblje u Bugarskoj sigurno neće ostati bez bilateralnog odgovora”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, a prenosi agencija France Presse.

Kazavši da je bugarsko protjerivanje “daleko nadišlo diplomatsku praksu”, pozvala je Sofiju i EU da razmisle “o načelu reciprociteta” u diplomatskim odnosima.

Europska diplomatija “treba shvatiti da nepromišljena podrška pojedinih država članica proturuskim akcijama nameće cijeloj Europskoj uniji odgovornost za njihove posljedice”, uključujući i što se tiče uzvratnih mjera Rusije, dodala je.

EU sa svoje strane “žali zbog neopravdane prijetnje Ruske Federacije da će prekinuti diplomatske veze s Bugarskom”, opisujući tu mjeru kao “nesrazmjernu”.

Mnoge europske zemlje protjerale su ruske diplomate nakon invazije na Ukrajinu 24. februara, a Moskva je odgovorila sličnim potezima.

21:00 Ljudi u Njemačkoj moraju se ujediniti kako bi se nosili s “povijesnim izazovom” skoka troškova života uzrokovanog ruskom agresijom na Ukrajinu, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka s čelnicima sindikata i udruga poslodavaca.

“Trenutna kriza neće proći za nekoliko mjeseci”, rekao je Scholz novinarima. “Moramo biti spremni da se ova situacija neće promijeniti u doglednoj budućnosti”, dodao je.

“Ruski agresorski rat na Ukrajinu promijenio je sve, a istovremeno su opskrbni lanci još uvijek poremećeni jer pandemija i opća neizvjesnost rastu”, dodao je. “Krizu ćemo prebroditi samo ako zajednički dogovorimo rješenja.”

20:30 Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je u ponedjeljak zračne udare na Siriju, za koje se okrivljuje Izrael, neprihvatljivim te zatražilo bezuvjetan prestanak napada. Sirija je u subotu optužila Izrael za “zračnu agresiju” izvedenu sa Sredozemlja, zapadno od libanonskog drugog najvećeg grada Tripolija.

Prema sirijskim izvorima, Izrael je s nekoliko projektila napao područje južno od Tartusa. Izraelska vojska nije htjela komentirati navode o zračnim udarima. “Snažno osuđujemo takve neodgovorne akcije koje krše suverenost Sirije i temeljne norme međunarodnog prava. Tražimo njihov bezuvjetni prestanak”, saopćilo je rusko ministarstvo.

Sirijska strana tvrdi da je u napadu ozlijeđeno dvoje civila te je nanesena materijalna šteta.

20:10 Britanski državljanin kojeg je ruski sud u istočnoj Ukrajini osudio na smrt pokrenuo je žalbu na presudu. Aidena Aslina, britansko-ukrajinskog bivšeg njegovatelja iz Nottinghamshirea koji je bio ukrajinski marinac, zarobile su ruske snage u opkoljenom gradu Mariupolju u aprilu.

Aslin je zarobljen zajedno s drugim Britancem Shaunom Pinnerom (48), kojeg je Rusija također osudila na smrt zbog “plaćeničkih aktivnosti” i “terorizma”.

19:50 Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da bi troškovi obnove njegove zemlje mogli doseći 750 milijardi dolara – a Rusija bi trebala platiti račun.

“Vjerujemo da bi ključni izvor oporavka trebala biti zaplijenjena imovina Rusije i ruskih oligarha”, rekao je navodeći procjene da je zamrznuta ruska imovina vrijedna 300-500 milijardi dolara. “Ruske vlasti pokrenule su ovaj krvavi rat. Oni su uzrokovali ovo golemo razaranje i za to bi trebali odgovarati.”

19:28 Ruska novinarka i aktivistica premještena je u psihijatrijsku bolnicu nakon što je optužena za objavljivanje “lažnih vijesti o ruskoj vojsci”, objavili su njeni kolege iz medijske kuće RusNews.

18:54 Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da bi troškovi obnove njegove zemlje mogli doseći 750 milijardi dolara – a Rusija bi trebala platiti račun.

“Vjerujemo da bi ključni izvor oporavka trebala biti zaplijenjena imovina Rusije i ruskih oligarha”, rekao je navodeći procjene da je zamrznuta ruska imovina vrijedna 300-500 milijardi dolara. “Ruske vlasti pokrenule su ovaj krvavi rat. Oni su uzrokovali ovo golemo razaranje i za to bi trebali odgovarati.”

17:46 Ranije je objavljeno da je ukrajinska zastava ponovo podignuta na Zmijskom otoku, nakon što su Rusi istjerani uz pomoć francuskih projektila.

Glasnogovornica južnog zapovjedništva ukrajinske vojske Natalia Humeniuk sada je objavila pojašnjenje: “Zastava je dopremljena na otok helikopterom. Čekat će dolazak trupa, a zatim će se postaviti”, rekla je za CNN.

“Niko se još nije iskrcao na otok. Pa ko će to postaviti, podignuti?” rekla je. 

17:21 Velika Britanija će uvesti nove gospodarske, trgovinske i prometne sankcije Bjelorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novi paket uključivat će zabrane uvoza i izvoza robe u vrijednosti od oko 60 milijuna funti, uključujući izvoz robe za rafiniranje nafte, komponenti napredne tehnologije i luksuzne robe.

Sankcije će se također primijeniti na uvoz bjeloruskog željeza i čelika.

16:42 Čelnik ruske političke stranke Pravedna Rusija – Za istinu, Sergej Mironov, predložio je preimenovanje Kalinjingrada u Vladibaltijsk, a Kalinjingradske oblasti u Baltički teritorij.

“Možda je došlo vrijeme da razmislimo o preimenovanju Kalinjingrada u skladu sa suvremenom realnošću i domaćom tradicijom. Na primjer, Vladibaltijsk i, shodno tome, Baltički teritorij”, izjavio je Mironov, a prenose ruski mediji.

Vladibaltijsk je kombinacija imena ruskog predsjednika Vladimira Putina i imena koje je grad trebao nositi nakon 1946. godine.

15.35 Evropska unija uspostavit će platformu obnove i koordinirat će obnovu Ukrajine nakon okončanja rata s Rusijom, izjavila je danas Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

Platforma će biti korištena za mapiranje investicijskih potreba, koordiniranje akcije i kanalisanje resursa, poručila je von der Leyen Konferenciji o ukrajinskom oporavku u švicarskom gradu Luganu.

15.10 Moskovske gradske vlasti objavile su u ponedjeljak da će nazvati do sada neimenovano područje u blizini britanske ambasade po samoproglašenoj “Narodnoj Republici Lugansk” (LNR) u čast proruskih separatista u istočnoj Ukrajini koji se bore s Rusijom protiv snaga koje podržava Kijev.

Grad je saopćio da je taj izbor donesen nakon online glasanja u kojem je učestvovalo više od 100.000 ljudi.

14.45 Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

14:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio svojoj vojsci da nastavi ofanzivu na istoku Ukrajine nakon što je u potpunosti osvojila regiju  Luhansk. 

Ruske snage „moraju nastaviti svoje misije prema već odobrenim planovima“, rekao je Putin tijekom televizijskog razgovora s ministrom obrane Sergejom Šojguom.  „Nadam se da će se u njihovim sektorima sve odviti kao što je to bilo u Luhansku“, rekao je. 

13.30 Turska je zaustavila teretni brod pod ruskom zastavom u Crnom moru u blizini svoje obale i istražuje ukrajinsku tvrdnju da prevozi ukradeno žito, rekao je danas visoki turski dužnosnik.

Ukrajinski veleposlanik u Turskoj rekao je da su turske carinske vlasti zadržale brod Žibek Žoli.

13.05 Ukrajinska zastava opet vijori nad Zmijskim otokom, s kojeg su se ruske snage povukle krajem prošle sedmice, objavila je glasnogovornica ukrajinske vojske.

“Zmijski otok je vraćen pod jurisdikciju Ukrajine”, rekla je glasnogovornica Natalija Humeniuk na press konferenciji.

Podsjetimo, ruske snage su se prošle sedmice povukle s tog strateški važnog otoka u Crnom moru, koji se nalazi jugoistočno od luke Odesa. Rusi su Zmijski otok okupirali početkom rata.

12.45 Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, danas je rekla da je navodni raketni udar ukrajinske vojske na ruski grad Belgorod tokom vikenda za cilj imao “isprovocirati Rusiju”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Cilj režima u Kijevu je napasti nenavođenim oružjima rezidencijalna područja gradova. Te akcije kijevskog režima nisu samo koordinirane sa Zapadom, nego ih je Zapad vjerovatno i potaknuo”, rekla je Zaharova.

“Čine to kako bi nas natjerali da odgovorimo na isti način, kako bi dodatno podgrijali anti-rusku histeriju”, rekla je Zaharova.

“Dosad smo se suzdržavali od takvih koraka, ali pratit ćemo razvoj događaja vrlo pozorno”, dodala je.

12.20 Ruski kosmonauti su na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pozirali sa zastavom samoproglašene proruske separatističke paradržave Narodne Republike Luhansk (LNR), čiju neovisnost priznaju samo Rusija i Sirija.

12.00 Papa Franjo izjavio je da postoje kontakti između vatikanskog državnog sekretara i ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova o papinom mogućem putovanju u Moskvu.

11.40 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas neće čestitati američkom predsjedniku Joeu Bidenu američki Dan neovisnosti zbog “neprijateljskih” poteza SAD-a usmjerenih prema Moskvi, objavio je danas Kremlj.

“Čestitke na današnji dan ne bi bile primjerene. Razlog su neprijateljske politike Sjedinjenih Država”, rekao je danas novinarima glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitri Peskov.

11.25 Ukrajinski vojnici koji su se vratili s ratišta na istoku zemlje opisali su uvjete koji su vladali u borbama za velike gradove u regiji Luhansk, naročito Severodonjeck, koji su Rusi nedavno potpuno okupirali.

Poručnik Volodimir Nazarenko (30), zamjenik zapovjednika bataljona Sloboda ukrajinske nacionalne garde, bio je u Severodonjecku kad je došla zapovijed o povlačenju iz tog grada.

Tokom bitke za Severodonjeck koja je trajala mjesec dana, ruske snage su pretvorile grad u kojem je prije rata živjelo više od 100.000 ljudi u “spaljenu pustinju”, rekao je Nazarenko. 

“Granatirali su nas svakog dana. Ne želim lagati o tome. Nema zgrade koja nije dobila salvo granata”, rekao je ukrajinski poručnik pa dodao: “Grad je metodički sravnjen sa zemljom.”

11.00 Ukrajinski guverner istočne regije Luhansk, Serhij Hajdaj, danas je rekao da će ruske snage sad, nakon što su osvojile Lisičansk, prebaciti fokus na pokušaj okupacije regije Donjeck. 

Hajdaj kaže kako očekuje da će na udar Rusa sada doći gradovi Slovjansk i Bakmut.

“U vojnom smislu loše je napustiti položaje, ali nema ničeg kritičnog u padu Lisičanska. Moramo pobijediti u ratu, a ne u borbi za Lisičansk”, rekao je Hajdaj pa dodao: “Ovo jako boli, ali nismo izgubili rat”.

10.40 Nakon što je Rusija za vikend zauzela istočni ukrajinski grad Lisičansk, ruske snage sada idu na grad Slovjansk, tvrdi danas ukrajinski glavni štab..

“Rusi pokušavaju uspostaviti kontrolu nad selima Bohorodične, Dolina i Mazanivka, u smjeru Slovjanska”, naveo je glavni štab Ukrajine u svom dnevnom saopćenju. Sva tri sela nalaze se manje od 20 kilometara sjeverno i sjeveroistočno od Slovjanska, na južnoj strani rijeke Sjeverni Donjec.

10.25 Ukrajinski mediji objavili su da je u okupiranom mjestu Snjižne u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck uništeno rusko skladište municije. 

Društvenim medijima proširila se i snimka za koju ukrajinski mediji tvrde da prikazuje eksploziju skladišta.

10.00 Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU, predlaže osnivanje instrumenta finansiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Fond EU-Ukraine Gateway (E-U GTF) trebao bi imati početnih 20 milijardi eura kroz doprinose zemalja EU i proračuna EU u obliku bespovratnih sredstava, zajmova i garancija. 

09.40 Oružane snage uništile više od 36.000 ruskih vojnika, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

08.45 Ruske snage sinoć su raketom pogodile zgradu srednje škole u harkivskoj regiji, objavio je guverner Oleh Sinehubov.

Projektil je pogodio školu u okrugu Ševčenkiv u 4 ujutro, a spasioci pretražuju ruševine, objavio je Sinehubov na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski guverner piše da ruske snage napadaju gradove i sela u regiji Harkiv, Izjum i Bogodukiv te granatama uništavaju stambene zgrade, farme, garaže i druge strukture.

07.45 Zračna luka Melitopolj kao vojna baza okupatora više ne postoji, kazao je gradonačelnik Ivan FedorovFedorov kaže da je vojna baza okupatora na melitopoljskom aerodromu u nedjelju uništena zračnim udarima Oružanih snaga Ukrajine.

 

Slika

07.00 Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je da ruske snage šalju velike količine municije s Krima, ukrajinskog poluotoka kojeg je Rusija aneksirala 2014. godine, prema regiji Herson.

Ukrajinska vojska jutros tvrdi da su ruske snage prebacile 17 vagona municije na željezničku stanicu Mirne u regiji Herson, koja je djelomično okupirana. 

Ukrajinci se, naime, spremaju na protuofanzivu u Hersonu, pa je moguće da je slanje municije priprema za novu veliku bitku nakon pada Luhanska u ruske ruke.

06.00 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss iznijet će danas sveobuhvatan dugoročni plan pomoći u obnovi Ukrajine kada se jednom završi rat s Rusijom.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Luganu, u Švicarskoj, Truss će izložiti britanske projekte za kratkoročnu potporu zemlji slanjem humanitarne pomoći, ali i dugoročne kako bi se ukrajinsko gospodarstvo oživilo uz pomoć britanskog znanja na finansijskom i ekonomskom polju, ističe njezino ministarstvo u saopćenju.

London će posebno pomoći u obnovi Kijeva i okolice, kao odgovor na zahtjev predsjednika Zelenskog, ističe Foreign Office. Velika Britanija usto planira 2023. organizirati konferenciju o obnovi Ukrajine i otvoriti ured u Londonu kako bi koordinirala taj posao.

“Oporavak Ukrajine nakon ruske agresije bit će znak moći koju demokracija ima nad autokracijom. To će pokazati Putinu da su njegovi pokušaji uništenja Ukrajine samo doveli do snažnije, razvijenije i jedinstvenije zemlje”, rekla je čelnica britanske diplomacije uoči konferencije u Luganu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

44 naša poziva su bila korisna

44 naša poziva su bila korisna

Povraća mi se od toga, mi ne bismo ni primijetili Miličinu verziju: Vesna Đogani o aferi Provjereno, evo šta je poručila Pavlovićevoj! – Senzacija

Povraća mi se od toga, mi ne bismo ni primijetili Miličinu verziju: Vesna Đogani o aferi Provjereno, evo šta je poručila Pavlovićevoj! – Senzacija