in

Petev pronašao novog “Zmaja”? – Sportske.ba

Petev pronašao novog “Zmaja”? – Sportske.ba
Slatka-Tajna.Eu
Petev pronašao novog “Zmaja”? – Sportske.ba

Švedska je postala “regrutni centar” za potencijalne reprezentativce BiH.

Nakon neobjašnjivog propusta od strane NSBiH, kada su selektori i čelnici Saveza ignorisali želju Zlatanovog oca Šefika Ibrahimovića, danas je klima povoljnija. Istina, desi se još poneki propust, jer Savez ne reaguje na vrijeme, ali se opreznije pristupa svakom kvalitetnijem igraču iz Švedske koji izrazi želju da igra za BiH.

U značajnoj mjeri tome su doprinijeli profesionalnim odnosom i odličnim igrama Anel Ahmedhodžić, Adi Nalić i Denis Hadžikadunić.

Svojim su igrama još više skrenuli pažnju na igrače čiji roditelji vode porijeklo iz BiH.

Amel Mujanić izrazito je talentiran nogometaš. U Malmeu je s osamnaest godina debiitirao za prvi tim, a od ovog ljeta je postao novi igrač kiparskog Apoela.

Struka tvrdi da se radi o mladom nogometašu velikih mogućnosti.

Amel je u intervjuu za Sportske.ba govorio o svojim počecima, o reprezentaciji, o Ahmedhodžiću, Naliću, Ibrahimoviću, Hadžikaduniću…

Amele, možeš reći nešto o svom novom klubu?

– Došao sam u veliki klub, koji ima mnogo uspjeha. Najveć je i najuspješniji klub na Kipru. Igra u Ligi prvaka sa mnogo dobrom publikom. Ja se nadam da ćemo nastaviti na ovom putu sa još više uspjeha- kaže na početku razgovora za Sportske.ba Amel.

Kako je došlo do transfera na Kipar?

– Apoel me je vidio kako igram i preko svoje mreže sam došao ovdje, odigrao za Apoel, vidjeli su me u švedskoj reprezentaciji do 21 godine, pa su odatle pokazali svoje interesovanje. Procijenili su moje mogućnosti i angažirali me.

Možeš li reći za one koji te nisu dovoljno pratili kako je tekla tvoja karijera. U kojim si klubovima počeo, trenirao, igrao?

– Počeo sam da igram za Malmo FF već sa 9 godina i stigao sam do A tima. Malme je klub koji me je oblikovao u igrača kakav sam danas i zauvijek ću biti zahvalan na tome. U budućnosti, ako se vratim ili ne, Malme će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu.

S koliko godina si debitirao za prvi tim, za seniore?

– Već kao 18-godišnjak debitirao sam za prvi tim u kupu Švedske. Odigrao sam dobar meč i stekao sam više samopouzdanja.

Da li si imao i drugih ponuda?

– Imao sam ponuda od nekoliko klubova u Švedskoj, ali sam smatrao da moram da razvijam svoju igru ​​u inostranstvu, kako bih stekao još više iskustva i postao još bolji igrač nego što jesam.

Koliko je realno da zaigraš za BiH jednog dana?

– Ja razmišljam i mislim da ja realno da jednog dana zaigram za bh. reprezentaciju. To je san svakog mladog igrača. Imam želju i očekujem jednog dana da ću zaigrati za bh. reprezentaciju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Bosna stvara novi tim

Pratiš li bh.reprezentaciju i kako ti izgleda naš tim?

– Bosna trenutno stvara novi tim i već ima nekoliko bolji igrača. Sa Dennisom, Anelom i Adijom sam dobar prijatelj i svi smo dobri fudbaleri. Ima dobrih fudbalera, koji igraju vani, a prava je stvar što bh. stručni štab prati takođe fudbalere iz Malmo FF.

Anel je postao nezamjenjiv u odbrani? Tvoj komentar?

– Anel je fantastičan igrač i ima pravi razvoj, želim mu sve najbolje u budućnosti. Nadam se da može biti još bolji.

Dobro su se predstavili i Hadžikadunić i Adi Nalić…

– Kao što sam rekao, svi su dobri fudbaleri i nije iznenađenje za mene što igraju za bh. reprezentaciju. Imamo mnogo igrača iz Malmea koji su Bosanci, igramo dobar fudbal koji može jos više pomoći reprezentaciji.

Ko je tvoj igrački uzor, idol?

– Puno pratim englesku ligu, igač koji me najviše fascinira je Kevin De Bruyne, ali naravno kada ste iz Malmea svima je idol Zlatan Ibrahimović.

Da li se neko u tvojoj porodici bavio nogometom?

– Moj stariji brat Arnes Mujanić je uvijek igrao fudbal sa mnom i stalno je bio uz mene. Naučio sam puno od njega i njegovih grešaka. Bio je igrač koji je igrao sa Dennisom od djetinjstva, ali je nazalost prošao tri operacije na istom koljenu. Što je utjecalo na njegovu karijeru. To je jedan od mojih motiva da budem najbolji.

Odakle su tvoji, iz kog dijela Bosne?

– Mama je iz Novog Pazara, a otac iz Prnjavora (Lisnja).

Koje su tvoje želje na sportskom planu?

– Želim da budem što bolji, svaki dan da naučim nešto novo i na terenu i van njega. Moj san je da igram u “ligi petice” jednog lijepog dana.

Zlatanov primjer kao pouka

Da li si upoznao možda Zlatana Ibrahimovića?

– Sreo sam Zlatana nekoliko puta i on je fenomenalan igrač i osoba, sa puno ponosa i dostojanstva. Zlatan je tu gdje jeste zbog svog mentaliteta. Mislim da bi se mnogi trebali ugledati na njega.

Zlatan ima 40 godina i igrač je Milana, što mnogo govori o njemu kao osobi. To je igrač svjetske klase vec 20 godina i to govori samo za sebe-izjavio je na kraju intervjua Amel Mujanić, dosadašnji švedski mladi reprezentativac, a u skorije vrijeme možda i novi “Zmaj”.

S R.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Seminar: Uticaj inflatornih kretanja na poslovanje banaka

Seminar: Uticaj inflatornih kretanja na poslovanje banaka

CRNO-BIJELA KOMBINACIJA: Jelena Rozga na rođendanu Nine Badrić u savršenoj haljini

CRNO-BIJELA KOMBINACIJA: Jelena Rozga na rođendanu Nine Badrić u savršenoj haljini