in

HRT: Vučković u Dnevniku HTV-a: Pomoći ćemo našim ratarima

HRT: Vučković u Dnevniku HTV-a: Pomoći ćemo našim ratarima
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Vučković u Dnevniku HTV-a: Pomoći ćemo našim ratarima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Foto: Dnevnik / HRT

Milijun tona pšenice, više nego dovoljno za hrvatske potrebe i za izvoz, međutim proizvođači su nezadovoljni cijenom otkupa. Nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je država spremna pomoći ako teret proizvođačima bude prevelik. U središnjem Dnevniku HTV-a resorna ministrica naglasila je kako uvijek treba poći od kalkulacija. Dodala je da Vlada pomaže proizvođačima, kada im je teško, odnosno kada imaju negativne kalkulacije. 

Vučković: Pomoći ćemo našim ratarima

Ministarstvo također radi i svoje kalkulacije, koje su za sada još uvijek pozitivne.

– Ako se to promijeni, mi ćemo našim ratarima pomoći. Svakako, nakon što isplatimo sve programe pomoći, koji su u tijeku. Mi, ovaj tjedan završavamo umjetna gnojiva. Imamo za isplatiti program pomoći za Sisačko-moslavačku županiju. Nedavno je Komisija odobrila pomoć za sjemenske kulture. Pripremili smo za Vladu jedan program pomoći namijenjen za hrvatske stočare. Nakon što sve to isplatimo, mi ćemo pripremiti dodatni program pomoći, koju smo ishodili na Vijeću u travnju. Dobili smo odgovarajući prijedlog Europske komisije. On će biti financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a odnosit će se i na proizvođače u biljnoj proizvodnji, poručila je Vučković.  

Jesu li skladišni kapaciteti dovoljno u rukama proizvođača?

Vučković je rekla kako ne bi komentirala ukupne skladišne kapacitete u Hrvatskoj. Oni vjerojatno nisu mali.

– Po meni je pitanje jesu li ti skladišni kapaciteti dovoljno u rukama proizvođača, kazala je.

Dodala je kako je natječaj u tijeku, odnosnu u obradi. Za njega je rezervirano 250 milijuna kuna i on će biti završen ove godine. 

“Ne očekujemo probleme”

Hrvatska ima dovoljno žitarica i uljarica za svoje potrebe. No, međutim u aktualnom kontekstu krize, kada se velika većina zemalja sprema za posebne situacije, i pita se hoće li hrane biti dovoljno, u javnosti se raspravlja – treba li povećati robne rezerve pšenice.

Resorna ministrica naglasila je kako je donijeta žurna odluka u nabavi određenih roba u vrijednosti od 594 milijuna kuna. Vanjsko-trgovinska razmjena se odvija normalno. Žetve su prošle dobro, no prinosi su nešto slabiji.

– Uglavnom zbog suša u rano proljeće. Mi ne očekujemo probleme, očekujemo urod, kad govorimo o pšenici, blizu milijun tona, pri čemu su hrvatske potrebe između 400 i 450 tisuća tona. Pravi put, kako bismo svi biti otporniji na krize, a i bez kriza takav put je zacrtala hrvatska Vlada i ministarstvo poljoprivrede – osigurati potrebne investicije, osigurati povezivanje ratarstva i stočarstva i takav smo sustav pripremili u Izmjenama zakona o poljoprivrednom zemljištu. Modernizirati naše poljoprivrednike i udružiti ih, kako bi imali veću pregovaračku snagu, istaknula je. 

“Organizirat ćemo još jedan krug rasprave”

Na sjednici saborskog odbora za poljoprivredu ovoga tjedna ponovno se raspravljalo o tzv. povijesnim pravima plaćanja u stočarstvu, oko kojih se već dosta dugo negoduje, isplaćuju se potpore stočarima koji nemaju stoku. Zašto se ta prava ne ukinu ili promijene s novom omotnicom?

Vučković je rekla da se ne isplaćuje potpora stočarima, već se isplaćuje potpora poljoprivrednicima koji obavljaju poljoprivrednu aktivnost.

Dodala je kako je istina da različita prava postoje, zbog toga što se prilikom ulaska u Europsku uniju trebalo, na neki način, stočarima, koji su uvijek posebno osjetljivi, a nisu imali zelju, osigurati im dovoljan prihod od potpora.

– Mi bismo ukidanjem povijesnih prava u ovom trenutku, utjecali negativno na najosjetljiviji dio gospodarstva. To je govedarstvo, i to treba pošteno reći – bili bismo pravedniji, jer bi svi imali jednaka prava po hektaru, te bi to olakšalo rad i administracije. U ovom trenutku mi smo se odlučili za srednje rješenje – ubrzati proces izjednačavanja i dovesti sva prava na sto posto prosjeka do 2026. godine. No, organizirat ćemo još jedan krug rasprave samo na ovu temu, poručila je ministrica poljoprivrede.    

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Aračić: Dinamika punjenja skladišta je zadovoljavajuća

Ratari stalno upozoravaju na povećane troškove. Zbog enormnih poskupljenja plavog dizela i mineralnih gnojiva očekivali su da će otkupna cijena pšenice biti od dvije i pol do tri kune.

Nedjelja je popodne, traktori i prikolice dolaze, pune se skladišta. Otkupljivač pšenice i predsjednik Uprave društva “Agronom” iz Požege Darko Aračić rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je dinamika punjenja skladišta zadovoljavajuća. Idući tjedan žetva će već biti pri kraju, te ona traje sve kraće i kraće.

Procjena je da je urod nešto manji nego prošle godine. Aračić je naglasio kako je urod prošle godine bio rekordan, te nije realno očekivati svake godine rekordne urode.

Ova godina, bot će prosječna. Veći otkupljivači izašli su s cijenom od dvije kune, do 2.20. Aračić je istaknuo kako je to burzovna cijena. 

“Ovo mi je jedna od luđih žetvi, nisam optimista”

Proizvođači nisu zadovoljni, govore da im je jako poskupio repromaterijal i gorivo. Je li cijena mogla biti i viša?

Otkupljivač pšenice i predsjednik Uprave društva “Agronom” rekao je kako troškovi i cijene nisu uvijek u koloraciji. Dodao je kako je tržište vrlo ograničeno, kupaca ima malo, no, proizvođači uvijek žele više.

– Prošla godina je bila ekstremno dobra, troškovi su bili niski, a izvoz je bio veliki. Ove godine – visoki su troškovi, ali ova je cijena rekordna u žetvi. Tako da sigurno ostavlja prostor za zaradu, poručio je.

Nitko ne zna što će se događati u Ukrajini. S ovom otkupnom cijenom, otkupljivači bi mogli zaraditi, ali i izgubiti. Aračić je kazao kako situacija ovisi u burzama.

– Inflacija je velika, očekuje se recesija. Osobno, nisam baš optimista. Ovo mi je jedna od luđih žetvi, bio bih sretan da otkupimo što manje, poručio je Aračić.

Naglasio je da vjeruje kako neće biti problema sa skladišnim prostorom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Vozni park sina Dragane Mirković: Pokazao automobile od 400.000 eura

Vozni park sina Dragane Mirković: Pokazao automobile od 400.000 eura

24 komada sunčanih naočala koje će obilježiti ljeto 2022.

24 komada sunčanih naočala koje će obilježiti ljeto 2022.