in

U nedjelju vrućina će se pojačati

U nedjelju vrućina će se pojačati
Slatka-Tajna.Eu
U nedjelju vrućina će se pojačati

Izidor Pelajić, mag. phy. – geophys., DHMZ/HRT

Foto: emisija Vrijeme / HRT

Nakon mjestimične kiše na kopnu je zrak ostao manje topao pa je u subotu danju bilo i manje vruće. Pod stabilnim utjecajem anticiklone vrućina će se pojačati u nedjelju i ponedjeljak. Uz nove prodore hladnijeg zraka sa sjevera, najprije u utorak, zatim još izraženije u četvrtak – bit će promjenjivo – manje stabilno, sve češće uz mjestimičnu kišu ili pljuskove i grmljavinu. U drugom dijelu tjedna uz sjeverni vjetar trebalo bi napokon osvježiti. U drugom dijelu tjedna i na moru bi vrućina trebala popustiti, s prodorom hladnijeg i nestabilnijeg zraka sa sjevera koji će biti praćen burom i za sada vrlo upitnim količinama kiše – možda ponegdje opet izostane i padne samo lokalno, u obliku pljuskova, kojih na sjeveru može biti već u utorak. Do tada sunčano i vrlo vruće.

Sinoćnji i jutarnji pljuskovi donijeli su osvježenje u nizinske predjele unutrašnjosti, a pod Velebitom buru, zbog koje je inače mirno more na Kvarneru danas bilo mjestimice valovito. S valovima ili bez njih, mnogi su na Jadranu u moru tražili osvježenje još jednog podjednako vrućeg dana.

U unutrašnjosti je bilo ugodnije jer je temperatura popodne bila osjetno niža nego jučer, ponegdje i više od 5 °C.

U nedjelju će na vrijeme kod nas utjecati polje malo povišenog tlaka zraka, što će pogodovati dnevnom zagrijavanju. Na pretežno sunčanom istoku većini do ipak koliko-toliko prihvatljiva 32 °C popodne, a i jutro će biti relativno ugodno uz temperaturu između 15 i 18 °C. Vjetar će u Slavoniji i Baranji izostati.

U središnjim predjelima sunčano, vjatar slab, ponegdje do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža temperatura oko 16 °C, najviša između 31 i 33 °C.

U gorju uglavnom sunčano i mirno, većini ugodno uz najviših 30 °C.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na sjevernom Jadranu vruće, od jutra vrlo toplo, a još, osobito pod Velebitom, i relativno vjetrovito – lokalno će biti jake bure. Danju umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, temperatura oko 33 °C.

U Dalmaciji nastavak sunčanih i vrućih dana s visokom opasnosti od vrućine, osobito na obali, gdje će noć biti vrlo topla. Ujutro na sjeveru umjerena bura, danju sjeverozapadnjak, zapadnjak i jugozapadnjak. Vjetar izraženiji sredinom dana u šibenskom i kornatskom akvatoriju. More malo i umjereno valovito. Najviša temperatura od 32 do 36 °C.

Na krajnjem jugu pretežno vedro i vruće, uz nastavak visoke opasnosti od vrućine zbog vrlo tople noći i vrućeg dana, tijekom kojeg temperatura u zaobalju može porasti i do 37 °C.

Ni more, čija je temperatura 28 °C, ni uglavnom slab vjetar s mora neće pružati znatnije osvježenje. Ni sutra, a ni idućih, na Jadranu pretežno vedrih i vrućih dana. U utorak na sjevernom dijelu, osobito popodne u Istri, može biti pljuskova i grmljavine, no oni neće donijeti zamjetnije osvježenje – češće sparinu. U sunčanu srijedu uz buru danju ipak malo manje vruće. Vjetar do tada slab, popodne umjeren – s mora, a na sjeveru i bura.

Na kopnu početkom tjedna sunčano i još toplije, zatim u utorak nestabilno uz lokalne pljuskove. Zapuhat će sjeverni vjetar i bit će malo manje vruće. U srijedu prolazno sunčanije, malo kiše može pasti uglavnom u Slavoniji, danju će biti nekima ugodnije, ali sredinom dana ipak vruće.

Sunce nas, dakle, nastavlja pošteno grijati bar do sredine idućeg tjedna. I dok je opasnost od vrućine manje izražena na kopnu, UV indeks vrlo je visok gotovo posvuda pa je izlaganje suncu sredinom dana najbolje ograničiti – ako je moguće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

FUNNY BABIES COMPILATION (SMIJEH DO SUZA ZAGARANTOVAN)★SMESNE BEBE DO SUZA★2018! #6

FUNNY BABIES COMPILATION (SMIJEH DO SUZA ZAGARANTOVAN)★SMESNE BEBE DO SUZA★2018! #6

KIJA I KARLEUŠA ZAKOPALE RATNE SEKIRE! Kockareva bila u porodičnom domu domu JK, poklonila joj ovo, ovo su svi detalji susreta! – Senzacija

KIJA I KARLEUŠA ZAKOPALE RATNE SEKIRE! Kockareva bila u porodičnom domu domu JK, poklonila joj ovo, ovo su svi detalji susreta! – Senzacija