Categories: Ostalo

Svečano u Tomislavgradu: Trideseta obljetnica utemeljenja brigade “Kralj Tomislav” / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji općine Tomislavgrad i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata u subotu, 2. srpnja, svečano je obilježena trideseta obljetnica utemeljenja brigade “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada.

Program obilježavanja započeo je u 11:00 sati Svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje u Spomen bazilici u Tomislavgradu koju je predvodio fra Stipe Rotim uz koncelebraciju svećenika iz tomislavgradskog dekanata.

Svečani mimohod

Od 12:00 sati uslijedio je svečani mimohod od Spomen bazilike, ulicom Mijata Tomića do spomen obilježja hrvatskim braniteljima gdje je bilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Svečanu povorku činili su pripadnici hrvatske povijesne postrojbe Hajdučke družine Mijata Tomića, omladinski pogon HNK Tomislav s ratnim stjegovima, tomislavgradske mažoretkinje, brojni gosti iz BiH i Hrvatske te branitelji i žitelji Tomislavgrada.

Foto: PR / Svečano u Tomislavgradu: Trideseta obljetnica utemeljenja brigade “Kralj Tomislav”

Vijence su položile braniteljske udruge proizišle iz Domovinskog rata iz Tomislavgrada, predstavnici braniteljskih udruga Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije, izaslanstva Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije na čelu s premijerom, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane RH, izaslanstva Općine Kupres, udruge “Heroji ne umiru” Srednjobosanske i Sisačko-moslavačke županije, predstavnici Oružanih snaga BiH, općinski predstavnici vlasti, ratni zapovjednici brigade “Kralj Tomislav” te izaslanstvo Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Molitvu ispred spomen obilježja za sve pokojne hrvatske branitelje održao je fra Sreten Ćurčić nakon čega je u velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad upriličena svečana akademija u povodu 30. obljetnice osnutka Brigade kralja Tomislava.

117 poginulih

Podsjetimo, kroz brigadu “Kralj Tomislav” je, prema službenim evidencijama, od 1992. do 1995. godine prošlo više od 7.000 bojovnika i kako je rečeno na akademiji brigada je bila kralježnica obrane sjeverozapadne hercegovine a o težini njezinog ratnog puta govori i podatak od 117 poginulih.

Tijekom Svečane akademije pred okupljenim uzvanicima govorili su, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić,
državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop , ravnatelj HMDCDR Ante Nzor, ratni ministar obrane HR HB Vlado Šoljić, predsjednik HVO Tomislavgrad Mijo Tokić i na
kraju u vrlo emotivnom govoru Jozo Ćavar brat hrvatskoga viteza Marka Ćavara.

Pročitana je i čestitka generala Željka Glasnovića, zapovjednika Brigade kralja Tomislava, koji se u dopisu ispričao kako neće moći nazočiti proslavi obljetnice zbog otkazanog leta.

Umjetnički dio akademije nadahnuto su upotpunili mladi tomislavgradski glazbenici Mile i Karla Radoš izvedbama, Lijepa naša, Bijeli križ i Heroji ne plaču Nakon akademije priređeno je druženje branitelja u hotelu Tomislav.

Program Dan brigade “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada, održava se u sklopu duhovno- kulturne manifestacije “Dani sv.Nikole Tavelića” koja ove godine traje od 1. srpnja do 10. srpnja.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Tanja Savić se udala u tajnosti za 11 godina mlađeg Mukija? Izjavom se sama razotkrila: “To je ekskluziva”

Kako je istakla, Muki joj pomaže i u odgajanju sinova Pevačica Tanja Savić prvi put…

9 minuta ago

U RS stupila na snagu Uredba o maržama

Uredba o određivanju marže u prometu u RS objavljena je današnjem broju „Službenog glasnika“, kažu…

1 sat ago

Rusi došli i izdominirali na plivačkom mitingu u Banjaluci

U Banjaluci je večeras završen 15. međunarodni plivački miting koji je okupio neke od najvećih…

1 sat ago

Papa Franjo u posjetu Veneciji

Na prvom putovanju u posljednjih sedam mjeseci, papa Franjo posjetio je Veneciju. Ponovno je govorio…

1 sat ago

Napravite svoje novo omiljeno piće: Tiramisu espreso

​Kada smo ovaj napitak vidjeli na društvenim mrežama odlučili smo potražiti recept i napraviti ga…

3 sata ago

Pari Sen Žermen ponovo prvak Francuske

​Fudbaleri Pari Sen Žermena su novi-stari šampioni Francuske. Tim Luisa Enrikea je trofej osvajača Lige…

3 sata ago