in

Svečano u Tomislavgradu: Trideseta obljetnica utemeljenja brigade “Kralj Tomislav” / Bljesak.info

Svečano u Tomislavgradu: Trideseta obljetnica utemeljenja brigade “Kralj Tomislav” / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Svečano u Tomislavgradu: Trideseta obljetnica utemeljenja brigade “Kralj Tomislav” / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji općine Tomislavgrad i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata u subotu, 2. srpnja, svečano je obilježena trideseta obljetnica utemeljenja brigade “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada.

Program obilježavanja započeo je u 11:00 sati Svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje u Spomen bazilici u Tomislavgradu koju je predvodio fra Stipe Rotim uz koncelebraciju svećenika iz tomislavgradskog dekanata.

Svečani mimohod

Od 12:00 sati uslijedio je svečani mimohod od Spomen bazilike, ulicom Mijata Tomića do spomen obilježja hrvatskim braniteljima gdje je bilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Svečanu povorku činili su pripadnici hrvatske povijesne postrojbe Hajdučke družine Mijata Tomića, omladinski pogon HNK Tomislav s ratnim stjegovima, tomislavgradske mažoretkinje, brojni gosti iz BiH i Hrvatske te branitelji i žitelji Tomislavgrada.

Foto: PR / Svečano u Tomislavgradu: Trideseta obljetnica utemeljenja brigade “Kralj Tomislav”

Vijence su položile braniteljske udruge proizišle iz Domovinskog rata iz Tomislavgrada, predstavnici braniteljskih udruga Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije, izaslanstva Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije na čelu s premijerom, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane RH, izaslanstva Općine Kupres, udruge “Heroji ne umiru” Srednjobosanske i Sisačko-moslavačke županije, predstavnici Oružanih snaga BiH, općinski predstavnici vlasti, ratni zapovjednici brigade “Kralj Tomislav” te izaslanstvo Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije.

Molitvu ispred spomen obilježja za sve pokojne hrvatske branitelje održao je fra Sreten Ćurčić nakon čega je u velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad upriličena svečana akademija u povodu 30. obljetnice osnutka Brigade kralja Tomislava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










117 poginulih 

Podsjetimo, kroz brigadu “Kralj Tomislav” je, prema službenim evidencijama, od 1992. do 1995. godine prošlo više od 7.000 bojovnika i kako je rečeno na akademiji brigada je bila kralježnica obrane sjeverozapadne hercegovine a o težini njezinog ratnog puta govori i podatak od 117 poginulih.

Tijekom Svečane akademije pred okupljenim uzvanicima govorili su, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić,
državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop , ravnatelj HMDCDR Ante Nzor, ratni ministar obrane HR HB Vlado Šoljić, predsjednik HVO Tomislavgrad Mijo Tokić i na
kraju u vrlo emotivnom govoru Jozo Ćavar brat hrvatskoga viteza Marka Ćavara.

Pročitana je i čestitka generala Željka Glasnovića, zapovjednika Brigade kralja Tomislava, koji se u dopisu ispričao kako neće moći nazočiti proslavi obljetnice zbog otkazanog leta.

Umjetnički dio akademije nadahnuto su upotpunili mladi tomislavgradski glazbenici Mile i Karla Radoš izvedbama, Lijepa naša, Bijeli križ i Heroji ne plaču Nakon akademije priređeno je druženje branitelja u hotelu Tomislav.

Program Dan brigade “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada, održava se u sklopu duhovno- kulturne manifestacije “Dani sv.Nikole Tavelića” koja ove godine traje od 1. srpnja do 10. srpnja.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ALEKSANDRA PRIJOVIĆ PUKLA BOGASTVO NA NOVI ALBUM: Otkriveno koja cifra je u pitanju

ALEKSANDRA PRIJOVIĆ PUKLA BOGASTVO NA NOVI ALBUM: Otkriveno koja cifra je u pitanju

Gnabry na raskrsnici: Žele ga dva gradska rivala, šta će odlučiti?

Gnabry na raskrsnici: Žele ga dva gradska rivala, šta će odlučiti?