in

Svako sniženje veseli, ponajprije kada pritišće inflacija

Svako sniženje veseli, ponajprije kada pritišće inflacija
Slatka-Tajna.Eu
Svako sniženje veseli, ponajprije kada pritišće inflacija

Sniženja

Foto: Dnevnik / HRT

Svako sniženje veseli – ponajprije u vrijeme kada nas inflacija pritišće. Počela su ljetna sezonska sniženja koja će trajati do kraja kolovoza. Prijašnjih se godina moglo uštedjeti od 20 do 50%, pri kraju čak i do 70%. Samo da dodatni rast inflacije tu uštedu ne istopi. 

Sezonsko sniženje tek je počelo, popusti se zasad kreću od 30 do 50%, a kupci već znaju da prvi dani ne donose velike uštede.

– Mislim da je to jedna psihološka stvar, da su to nekakvi mamci, kada kupujemo često ono što nam ni ne treba. Zapravo potrebno je imati kontrolu i u tome, smatra Marijana iz Zagreba.

– S obzirom na generalni standard u državi mogli bi biti i bolji, ali bolje išta nego ništa, kaže Ema iz Zagreba.

– Ovdje je definitivno sve jeftinije nego kod nas u Finskoj, istaknula je Ida iz Finske.

– Mislim da ljudi imaju novca, pogotovo mladi, navela je Slavica iz Zagreba.

– U centrima danas nije bilo prevelikih gužvi, bio je sasvim jedan običan dan. Gužvi će ipak biti jer je sezonsko sniženje krenulo tek jučer i trajat će do 29. kolovoza. Zasad su najčešća sniženja od 30%, dok se ozbiljnija sniženja mogu očekivati pred sam kraj kada bi sniženja mogla biti od 50 do 70%, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Mateja Ribičić.

Prethodnih godina potrošači su se žalili da cijene na sezonskim sniženjima zapravo i nisu bile snižene.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Same reakcije potrošača i stanje na terenu je upućivalo da trgovci povećaju cijenu, snize je na realnu stvarnu cijenu i kada dođe do sniženja potrošač plaća realnu cijenu, ne možemo govoriti o sniženju, naglasila je Tanja Popović-Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Stoga je zakonodavac propisao da je trgovac dužan istaknuti, uz punu cijenu, i onu sniženu, i najnižu u proteklih 30 dana, dakle čak tri cijene. Ovo je prvo sezonsko sniženje s takvim pravilima.

– Tako da će građani ustvari imati mogućnost vidjeti kako se cijena kretala zadnjih 30 dana i koliko je u odnosu na tu najnižu cijenu ustvari ona snižena, objasnila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

Na jednom od artikala istaknute su tako čak tri cijene koje se odnose na plaćanje u kunama. Pravi izazov tek nas čeka na zimu. Tada će na snazi biti dvojno iskazivanje cijena, bit će istaknuto čak šest cijena, a robu ćemo plaćati i u kunama i u eurima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ljeto je doba intenzivnog kupanja na bazenima: Saznajte više o koristi, ali i rizicima

Ljeto je doba intenzivnog kupanja na bazenima: Saznajte više o koristi, ali i rizicima

Nada Topčagić prešla sa islama u pravoslavlje, hodža joj jednu stvar nije dozvolio!

Nada Topčagić prešla sa islama u pravoslavlje, hodža joj jednu stvar nije dozvolio!