in

RAT UŽIVO: Rusi zasuli Zmijski otok fosfornim bombama

RAT UŽIVO: Rusi zasuli Zmijski otok fosfornim bombama
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi zasuli Zmijski otok fosfornim bombama

23:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij danas je, nakon što su ruske snage raketom pogodile stambenu zgradu kod Odese i ubile 21 osobu, rekao da “Rusija provodi terorističke napade protiv Ukrajine.”

Govoreći o raketnom napadu u naselju Serhijivka kod Odese na jugu Ukrajine, Zelenskij je rekao: “Ovo nije pojedinačni udar ili nesretan slučaj, što ruski mediji ponavljaju svakog dana. Ovo je namjerni ruski raketi napad, ruski terorizam protiv naših gradova i naših ljudi, kako odraslih tako i djece”.

Među poginulima kod Odese je, objavile su ukrajinske vlasti, i jedan 12-godišnji dječak.

“Rusi su gađali običnu stambenu zgradu u Serhijivki nadzvučnim krstarećim protubrodskim projektilom. Takvi projektili tipa X-22 su zamišljeni za napade na nosače aviona i druge velike ratne brodove, a ruska vojska ih koristi protiv stambenih zgrada u kojima su civili”, rekao je Zelenskij.

22:40 Ukrajinska vojska optužila je Rusiju da je večeras napala Zmijski otok, strateški važan otok u Crnom moru s kojeg su se jučer povukle ruske snage, i to zapaljivim fosfornim oružjem..

“Večeras oko 18 sati ruske snage su avionima tipa Su-30 izveli dva napada fosfornim bombama”, objavila je ukrajinska vojska i objavila video za kojeg tvrdi da prikazuje jedan od napada.

Rusko ministarstvo odbrane jučer je, podsjetimo, objavilo da su se njihove snage povukle sa Zmijskog otoka zbog “geste dobre volje”, koja je trebala sugerirati da se Rusija neće miješati u pokušajte UN-a da organizira izvoz žitarica iz Ukrajine.

Ukrajinska vojska večeras je optužila Ruse da “ne mogu čak poštovati ni vlastite deklaracije”.

Fosforna oružja, koja ostavljaju karakteristične bijele tragove u zraku, su zapaljiva oružja kad se koriste protiv civila te su zabranjena međunarodnim konvencijama, ali njihovo korištenje je dozvoljeno na vojnim metama.

Ukrajina je u više navrata optužila Rusiji da koristi fosfornu municiju, pa i na civilna područja, što je Moskva nijekala.

21:55 Norveška je u petak obećala Ukrajini pružiti finansijsku podršku u iznosu od milijardu eura kako bi ojačala njezinu odbranu, te pomogla u obnovi nakon ruske invazije.

Norveški premijer Jonas Gahr Støre rekao je u Kijevu da Norveška želi izraziti svoju solidarnost s ukrajinskom borbom za preživljavanje.

21:45 Evropski sud za ljudska prava naložio je Rusiji da zaštiti prava ukrajinskih ratnih zarobljenika i da im pruži odgovarajuću medicinsku pomoć.

21:35 Dva britanska državljana koje su ruske snage zarobile u istočnoj Ukrajini danas su optuženi za “plaćeničke aktivnosti”, objavila je ruska prorežimska agencija Tass.

Prije nekoliko sedmica je potvrđeno da su Dylan Healy (22) i Andrew Hill (35) u rukama ruskih snaga, navodi Sky News. Healy je zarobljen još u aprilu dok je radio za britansku neprofitnu organizaciju Presidium Network.

Rusi su zarobili Hilla na kontrolnoj tački južno od Zaporižja zajedno s 45-godišnjim Paulom Ureyom, kojeg ruski mediji ne spominju u današnjem izvještaju. 

21:10 SAD je danas i službeno najavio da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći. Radi se o oružju vrijednom 820 miliona dolara.

U novom paketu vojne pomoći naći će se projektili zemlja-zrak te protuartiljerijski radari, koji bi trebali pomoći Ukrajini da se uspješnije nosi s ruskim dalekometnim udarima, koji postaju sve učestaliji u posljednje vrijeme. 

Pentagon je najavio i da će Ukrajini poslati oko 150.000 komada artiljerijske municije. 

Radi se o 14. američkom paketu vojne pomoći Ukrajini od avgusta 2021. godine. Ukupno je Amerika Ukrajini omogućila oružja i obuke u vrijednosti 8.8 milijardi dolara.

U sklopu novog paketa vojne pomoći, SAD će od Norveške kupiti dva sistema tipa NASAMS. Radi se o sistemima  protuzračne odbrane koji se koriste za zaštitu zračnog prostora oko Bijele kuće i zgrade Kongresa u Washingtonu.

20:35 Europska komisija najavila je izradu hitnog plana kojem je cilj pomoći zemljama članicama EU da se snađu bez ruskih energenata, javlja Sky News.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je rekla da se radi o inicijativi koja se nastavlja na plan EU da se riješi ovisnosti o ruskom ugljenu, plinu i nafti te ide ruku pod ruku s ubrzanjem razvoja obnovljivih izvora energije.

“Pripremamo hitne planove za Europu”, rekla je Von der Leyen u češkom gradu Litomislu, gdje je obilježila početak šestomjesečnog češkog predsjedanja EU.

20:05 Američki ministar odbrane Lloyd Austin je danas popodne opisao ruski rat u Ukrajini kao “najveću prijetnju europskoj sigurnosti od kraja Drugog svjetskog rata”.

“Rat kojeg je ničim izazvan pokrenuo Vladimir Putin ne prijeti samo suverenosti Ukrajine”, dodao je američki ministar.

19:50 Prošlog petka britanske vlasti nadopunile su listu sankcija zbog invazije na Rusiju, a među dvije banke, tri kompanije i devet osoba nalazi se i hrvatski građanin Mihajlo Perenčević. Perenčević je hrvatski poduzetnik te predsjednik ruske kompanije Velesstroy koja se bavi gradnjom cjevovoda te posluje u sektoru od strateške važnosti za rusku vladu. Kako piše britansko ministarstvo finansija, direktno ili indirektno kontrolira Velesstroy.

Perenčević je veliki dio svoje karijere proveo u inozemstvu, a u Hrvatskoj slovi za tajanstvenu osobu. Njegova porodica  izbjegava javni život.

19:20 Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba osudio je Rusiju zbog sinoćnjeg raketnog napada na Odesu, grad na jugu Ukrajine, u kojem je ubijena 21 osoba, a deseci su ozlijeđeni.

“Teroristička država Rusija nastavlja svoj rat protiv civila noćnim raketnim udarom na regiju Odesa. Ubili su desetke ljudi, uključujući djecu. Pozivam partnere da pošalju Ukrajini moderne sisteme za odbranu protiv projektila što je prije moguće. Pomozite nam spasiti živote i okončati ovaj rat”, objavio je Kuleba na Twitteru.

18:48 Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, rekao je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da je rat u Europi izvan granica Ukrajine “moguć” te je pozvao zemlje širom svijeta da podrže Kijev. U razgovoru za CNN Haavista su pitali može li Ukrajine pobijediti u ratu protiv Rusije: “Mogu izdržati i u tom smislu, mogu pobijediti. Naravno, mislim da je Ukrajina u ovoj situaciji moralno u pravu. Vrlo su ujedinjeni”, odgovorio je.

18:24 Norveška je danas poslijepodne obećala poslati Ukrajini 1.04 milijarde dolara pomoći tokom sljedeće godine kako bi joj pomogla izdržati rat s Rusijom. Tu informaciju potvrdio je norveški premijer Jonas Gahr Stoere na press konferenciji na kojoj mu se pridružio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

17:58 Najmanje 21 osoba je poginula u ruskom raketnom napadu na južni ukrajinski grad Odesu, koji se dogodio tokom noći. Ruski projektili pogodili su deveterokatnicu u naselju Serhijivka oko 1 u noći. Zgrada je potpuno uništena. Oštećena je i susjedna zgrada Serhij Bratčuk, glasnogovornik regionalne administracije Odese, potvrdio je da je u napadu ubijena 21 osoba. Među njima je i 12-godišni dječak. Vlasti su ranije objavile da je iz zgrade spašena 41 osoba.

17:42 Ukrajina je jučer zatražila od Turske da zadrži teretni brod Žibek Žoli, koji pod ruskom zastavom prevozi ukrajinsko žito oteto iz okupirane luke Berdjansk, i uhapsi njegovu posadu.

16:58 Institut Ifo kaže da će njemački potrošači morati hranu plaćati više jer gotovo svi trgovci planiraju podizati cijenu hrane. I većina ispitanika u drugim maloprodajnim sektorima očekuje više cijene.

16:00 Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da je izvoz žitarica u junu pao za 43 posto na godišnjoj razini, na 1,41 miliona tona, nakon što je pao od početka rata jer su crnomorske luke, ključna ruta za isporuke, zatvorene. Reuters izvještava da je ministarstvo reklo da su poljoprivrednici u južnoj i istočnoj Ukrajini već započeli žetvu 2022., uzevši 293.800 tona žitarica s oko 1% zasijane površine.

15:43 Njemačka je osudila raketne napade u blizini ukrajinskog lučkog grada Odese, rekavši da su napadi na civile ratni zločini. “Ruski predsjednik Putin i oni koji su odgovorni morat će odgovarati”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade na brifingu.

Projektili su danas pali u blizini Odese, pogodivši stambeni blok u selu Serhiivka i obližnje odmaralište, ubivši najmanje 19 ljudi. Rusija negira da je gađala civile.

15:03 Projektili korišteni u sinoćnjim ruskim napadima u regiji Odesi bili su iste vrste kao oni kojima je u ponedjeljak raketiran šoping-centar u Kremenčuku, priopćile su ukrajinske vlasti.

14:08 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jutros na bilateralnom forumu da politički pritisak sa Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije s Rusijom.

“Politički i društveni pritisak bez presedana tzv. kolektivnog Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno minimiziramo štetu od nezakonitih sankcija, da jednostavnije ovladamo proizvodnjom traženih proizvoda, da razvijemo nove kompetencije i proširimo suradnju s prijateljskim zemljama”, rekao je Putin.

12:55 Rusija je počela izvoziti žito iz okupiranih teritorija u Ukrajini, rekao je proruski regionalni dužnosnik.

Brod na kojem se nalazilo 7000 tona žitarica napustio je jučer okupirani ukrajinski lučki grad Berdjansk i krenuo prema “prijateljskim zemljama”, rekao je Jevgenij Balicki.

Kijev je sedmicama optuživao Rusiju i njene saveznike da kradu žito iz južne Ukrajine i blokiraju luke. Moskva je tvrdila da to nije istina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










12:45 Broj mrtvih u Odesi porastao na 19

Najmanje 19 ljudi ubijeno je kada su ruski projektili pogodili stambenu zgradu i rekreacijski centar u regiji Odesi, saopćile su hitne službe.

Državna služba za hitne slučajeve saopćila je da je jedan projektil pogodio zgradu od devet spratova, dok je drugi pogodio rekreacijski centar.

12:30 SAD: Ukrajinski partizani sve su aktivniji, to stvara probleme Kremlju

Američki dužnosnici kažu da nedavni pokušaji atentata na proruske dužnosnike ukazuju na rastući pokret otpora u dijelovima južne Ukrajine, navodi CNN.

U posljednje dvije sedmice su se u okupiranom Hersonu dogodila tri incidenta, a dužnosnici kažu da bi moglo doći do šire protupobunjeničke pobune koja bi Rusiji otežala kontrolu nad zauzetim teritorijem.

Avril Haines, direktorica nacionalne obavještajne službe, kaže da se Kremlj suočava s “rastućim partizanskim aktivnostima u južnoj Ukrajini”.

SAD vjeruje da Rusija nema dovoljno snaga u Hersonu da učinkovito kontrolira regiju, posebno nakon povlačenja vojske iz tog područja i njenog preraspoređivanja u Donbasu.

12:17 Kremlj: Nismo raketirali zgradu, mi ne napadamo civile

Kremlj tvrdi da ruske snage nisu ispalile projektile na stambenu zgradu u Odesi. Podsjetimo, poginulo je najmanje 18 civila, a više od 30 ih je povrijeđeno.

“Želio bih vas podsjetiti na predsjednikove riječi da ruske oružane snage ne napadaju civilne ciljeve”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

 Uništena stambena zgrada u Odesi nakon ruskog raketiranja 11:35 Rusija: Zauzeli smo rafineriju, idemo ravno na Lisičansk

Ruske snage i separatistička milicija krenule su u ofanzivu na grad Lisičansk, a ukrajinska vojska na tom području trpi velike gubitke, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

“Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju svoju uspješnu ofanzivu u području Lisičanska. Tokom protekla tri dana zauzeli smo rafineriju nafte Lisičansk, rudnik Matroskaja, fabriku želatine i naselje Topolevka. Savezničke snage krenule su izravno u Lisičansk”, stoji u saopćenju.

Tvrde i da ukrajinska vojska na ovom području trpi velike gubitke. “Samo u selu Verhnekamenka neprijatelj je izgubio više od 120 ljudi u jednom danu, a u Verhnekamenskom – 70”, objavilo je rusko ministarstvo.

  Izvješće ruskog ministarstva obrane

Izvješće ruskog ministarstva obrane   11:30 Dionice Gazproma su jutros nakon početka trgovanja na Moskovskoj burzi pale za više od 9% i došle do najniže vrijednosti od početka ruske invazije 24. februara.

Od 10 sati su dionice kompanije izgubile 9.14% vrijednosti, spustivši se na 188.09 rubalja po dionici (oko 3.33 eura). Do 10:25 sati cijena dionice je usporila pad na 5.34% i nalazi se na razini od 195,94 rublja (oko 3.74 eura), javlja ruski Tass.

11:25 Rusija: Osvojili smo rafineriju u Lisičansku

Rusija je zauzela rafineriju u Lisičansku, objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

11:24 Ukrajina: Ubili smo 35.750 ruskih vojnika, srušili 217 aviona, potopili 15 brodova

Ukrajinska vojska objavila je nove podatke o ruskim gubicima. Tvrde da je od početka invazije ubijeno 35.750 ruskih vojnika i uništeno 1577 tenkova.

 11:00 Samoproglašena Narodna Republika Donjeck objavila je svoje vojno izvješće. 

“Trenutačno su trupe NRD-a i Luhanske Narodne Republike, uz vatrenu potporu oružanih snaga Ruske Federacije, oslobodile 240 naselja”, piše u izvješću.

Tvrde da su ukrajinske snage granatirale 16 naselja koja su pod okupacijom NRD-a. Kažu da je sedam osoba ozlijeđeno. Oštećena su 34 stambena objekta i 11 objekata civilne infrastrukture, navode.

  10:34 Von der Leyen Ukrajincima: Bit ćemo uz vas na dugom putu prema članstvu

Ukrajina sada ima vrlo jasnu europsku perspektivu, ali put do članstva u Europskoj Uniji traži vrijeme i veliki napor, rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obraćajući se ukrajinskom parlamentu.

10:30 Objavljena snimka raketirane zgrade u Odesi 

  Uništena stambena zgrada u Odesi nakon ruskog raketiranja  10:29 U ukrajinski parlament postavljena zastava EU

Danas je u plenarnoj dvorani parlamenta prvi put postavljena zastava Europske unije, nakon što je Ukrajina postala kandidat za pridruživanje bloku.

  U ukrajinski parlament postavljena zastava EUU ukrajinski parlament postavljena zastava EU 10:05 Institut za rat objavio novu kartu: “Kadirov je najavio osnivanje novih bataljuna”

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. Prenosimo dijelove.

alt

10.00 Ruski okupatori su u Ukrajini već ubili 343 djece, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

09.45 Snimka ukrajinske 35. zasebne brigade marinaca koja napada ruski MBT s ATGM Stugna-P u Hersonskoj oblasti.

08.00 Satelitske snimke koje je objavio Reuters pokazuju da se jučer sa Zmijskog otoka uzdizao oblak dima. Podsjetimo, jučer je objavljeno da su se ruske snage povukle sa Zmijskog otoka. Ukrajina tvrdi da su se Rusi povukli zbog napada ukrajinske vojske, a Rusi tvrde da je povlačenje “gesta dobre volje”.

07.00 Ukrajinsko ministarstvo za hitne situacije je objavilo snimku odmarališta u regiji Odesa kojeg je noćas pogodio projektil. Pišu da su poginule najmanje tri osobe, uključujući i dijete. Jedna osoba je ranjena. Dvije zgrade odmarališta su djelomično urušene. Jedna je imala 4 kata, druga 3.

06.00 Broj poginulih od ruskih projektila koji su rano jutros pogodili devetorokatnu stambenu zgradu i zgradu odmarališta u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese porastao je na 17, dok su deseci građana ranjeni, priopćile su ukrajinske vlasti.

Jedan projektil pogodio je zgradu u gradu Bilhorod-Dnistrovskyi usmrtivši 14 ljudi, ranio ih je 30, a izazvao je i požar u trgovini do zgrade, navedeno je priopćenju ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

Glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk izjavio je za ukrajinsku državnu televiziju da je operacija spašavanja u tijeku jer su neki ljudi ostali zatrpani ispod ruševina zgrade. Još jedan projektil pogodio je odmaralište, rekao je Bratčuk, ubivši najmanje tri osobe, uključujući i dijete, te ranivši još jednu osobu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Aplicirajte za povoljna sredstva za rast privrednih aktivnosti u BBI banci 

Aplicirajte za povoljna sredstva za rast privrednih aktivnosti u BBI banci 

Lejla Ramović izgovorila sudbonosno Da, sestra Džejla zapjevala! – Senzacija

Lejla Ramović izgovorila sudbonosno Da, sestra Džejla zapjevala! – Senzacija