in

Napravljeni su vidljivi iskoraci za Slavoniju

Napravljeni su vidljivi iskoraci za Slavoniju
Slatka-Tajna.Eu
Napravljeni su vidljivi iskoraci za Slavoniju

Premijer u Osijeku

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Na istoku zemlje trenutačno se izvode ili su ugovoreni projekti vrijedni ukupno više od 7 i pol milijardi kuna, za što je novac većinom osiguran iz europskih fondova. Uskoro će biti završena dionica autoceste do Belog Manastira, a i Osijek je ove godine veliko gradilište. Sve bi to trebalo pridonijeti boljim uvjetima za život i ostanku mladih u Slavoniji.

Radi se po najvećim vrućinama – podvožnjak na najfrekventnijem ulazu u grad, spaja se najduža šetnica uz Dravu, dovršava Regionalni distribucijski centar, Gospodarski centar sa sajamskim prostorom, a u tijeku je i obnova barokne osječke Tvrđe.

– Trenutačno su na području Osijeka investicije u vrijednosti preko milijardu kuna. Veliki infrastrukturni projekti, najveća ulaganja, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

U Tvrđi zamjena kanalizacije, vodovoda, uvođenje toplovoda u taj dio grada, a nakon toga i popločivanje trebalo bi biti završeno iduće godine. A sve kako bi se i taj dio Hrvatske ravnomjerno razvijao.

– Sve to govori da smo u proteklom razdoblju, zaista u jednoj sinergiji od nacionalne razine, županijske, gradske, općinske kroz okvir Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i korištenjem europskih sredstava i dobrom suradnjom s javnim poduzećima napravili zaista vidljive iskorake, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

I to zahvaljujući novcu iz europskih fondova.

– Više od 7,6 milijardi kuna na području Osječko-baranjske županije, a 3 milijarde kuna na području grada Osijeka ugovoreno europskih strukturnih i investicijskih fondova u posljednjih 6 godina, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Bolji uvjeti razlog su za ostanak ili povratak onih koji su Slavoniju napustili prije deset i više godina.

– Koji se danas i polako vraćaju ovdje, koji pokušavaju sa svojim znanjem, sredstvima, svojim iskustvima naravno započeti svoj život u poduzetništvu, obrtništvu, OPG-u, turizam koji se razvija i sve ono stiže, rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Osijek je i studentski grad jer u njemu studira oko 18 tisuća mladih, stoga su važna ulaganja i u njihov smještaj. Premijer je obišao novootvoreni studentski dom u Campusu, koji može primiti 800 studenata, moderno zdanje izgrađeno u skladu sa zelenim tehnologijama.

Plenković u Vinkovcima posjetio tvrtku Dilj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u petak u Vinkovcima, u prigodi obilježavanja 100 godina postojanja, tvornicu crijepa Dilj koja posluje u sastavu našičke Nexe Grupe te je čestitao Upravi Nexe Grupe što poslovanjem doprinosi hrvatskom izvozu i gospodarstvu. 

– Impresivno je vidjeti da tradicija koja traje sto godina zadnjih 20 godina u okviru Nexe grupe nastavlja s visokom zaposlenošću, 250 ljudi ovdje u Vinkovcima, kvalitetna proizvodnja, izvozno orijentirana kompanija i na taj način stvara dodanu vrijednost. Isto tako, s prosječnom plaćom u okviru grupe 7000 neto, što je po meni dobra vijest u ovim okolnostima, i siguran sam da će ovako agilnim upravljanjem i racionalnom prilagodbom na obnovljive izvore energije tvornica Dilj i cijela Nexe grupa pridonositi hrvatskom izvozu i hrvatskom gospodarstvu, rekao je Plenković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjednik Uprave Nexe d.d. Ivan Ergović kazao je kako iznimno ponosan što je tvornica Dilj u sastavu Nexe Grupe već punih 20 godina.

– Ponosan sam na to što smo u tih 20 godina u Vinkovcima napravili svjetsku tvornicu koja izvozi više od 60 posto svojih proizvoda. Premijera i njegove suradnike informirali smo o našim planovima u cijelom sastavu naše Nexe grupe. Naša glavna tema danas bila je energetska učinkovitost u investicije koje su podržane od europskih fondova, rekao je Ivan Ergović, predsjednik uprave NEXE d.d.

Plenković posjetio tvrtku Dilj

Foto: Ines Milanković / HRT

U pratnji su bili ministar obrane i predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Mario Banožić i član Uprave Nexe d.d. i direktor Dilja d.o.o., Dražen Ivezić.

Vinkovačka tvornica crijepa Dilj osnovana je 1922. godine. Od 2002. godine posluje u sastavu NEXE Grupe – regionalnog proizvođača građevinskog materijala. Njegovu snagu danas čini i 330 zaposlenika u dvjema tvornicama crijepa u Vinkovcima i tvornici opeke u Našicama. Asortiman Dilja čine crjepovi velikog i malog formata, specijalni elementi i žljebnjaci, a u tvornici cigle u Našicama proizvodi se klasični i termo blok.

U 2021. godini Dilj je ostvario ukupni poslovni prihod od 178 milijuna kuna, što je 22 posto više u odnosu na 2020. godinu. Investicijska ulaganja u posljednjih 20 godina dosegnula su iznos od 385 milijuna kuna. Dilj ima uspostavljen Sustav upravljanja kvalitetom po normi ISO 9001 i Sustav upravljanja energijom po normi ISO 50001.

U povodu 100 godina postojanja Dilja, u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima tijekom održana je i svečana akademija.

Prije nego je došao u Dilj, predsjednik Vlade Andrej Plenković popio je kavu u središtu Vinkovaca s članovima županijske i vinkovačke organizacije HDZ-a.

Premijer će večeras u Đakovu prisustvovati svečanom otvorenju 56. Đakovačkih vezova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ðoković u osmini finala Vimbldona, ubjedljiv protiv Kecmanovića

Ðoković u osmini finala Vimbldona, ubjedljiv protiv Kecmanovića

FS Italije kaznio četiri igrača Milana, najgore prošao Rade Krunić

FS Italije kaznio četiri igrača Milana, najgore prošao Rade Krunić