in

Zašto jezik ponekad svrbi nakon nekog voća iako niste alergični

Zašto jezik ponekad svrbi nakon nekog voća iako niste alergični
Slatka-Tajna.Eu

Svima nama se barem jednom dogodilo da smo zagrizli jabuku, kivi ili malinu i osjetili da nas jezik ili područje oko usta svrbi, iako ste sigurni da niste alergični na voće koje ste pojeli.

Zašto se to događa?

Stručnjaci taj fenomen nazivaju oralni alergijski sindrom. Ova pojava je prilično uobičajena i rezultat je unakrsne reakcije.

Jednostavno rečeno: vaše tijelo prepoznaje proteine u svježem voću koje ste konzumirali, slične onima koji se nalaze u polenu, na koji ste zapravo alergični, kako piše HuffPost, prenosi 24sedam.

Šta je oralni alergijski sindrom?

Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju, radi se o obliku kontaktne alergijske reakcije koja se javlja nakon kontakta usta i grla sa sirovim voćem i povrćem. Najčešći simptomi, koji se obično javljaju odmah nakon gutanja, su svrb ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla.

“To je obično reakcija na svježe voće, orašaste plodove ili povrće koja se razvija kod pacijenata koji imaju polensku groznicu, kao što je alergija na polen drveća ili trave”, objasnila je alergološkinja dr Svetlana Krigel.

“Oko 15 odsto pacijenata ima reakciju na svježe voće i povrće jer imunološki sistem zamijeni protein voća sa bjelančevinom polena”, objasnila je.

Vaše tijelo doslovno misli da ste upravo unijeli onu vrstu polena na koju ste alergični.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Što se tiče ‘pravih’ alergija na hranu, poznato je da ih uzrokuje preko 180 namirnica, a neke od njih su voće i orašasti plodovi”, objasnila je dr Kejti Marks-Kogan.

Šta su unakrsni reaktori?

Uopšteno govoreći, postoje četiri kategorije alergena iz našeg okruženja koji unakrsno reaguju sa vrstama voća, povrća i orašastih plodova koje uzrokuju reakcije slične alergijama.

Kao što su određeni voćni plodovi u sezoni u određeno doba godine, neke vrste polena su izraženije tokom određenih meseci. To znači da se reakcija koju mnogi ljudi povezuju s nekim voćem ne odnosi na to godišnje doba, već jednostavno ukazuje na osjetljivost na jednu vrstu polena.

S obzirom na to da ovo nisu “prave alergije na hranu” kao što su primijetili stručnjaci, simptomi obično nestaju sami od sebe za nekoliko minuta.

Sve u svemu, ljekari preporučuju da nakon što otkrijete koje vrste voća, povrća i orašastih plodova izazivaju reakciju, razmislite o testiranju kože kako biste saznali na koji polen ste zapravo alergični.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VELIKA BRITANIJA: BH DOPUNSKA ŠKOLA LONDON ISPRATILA 29-TU GENERACIJU

VELIKA BRITANIJA: BH DOPUNSKA ŠKOLA LONDON ISPRATILA 29-TU GENERACIJU

Filijala UniCredit Bank Banja Luka u Trebinju od sada na novoj lokaciji

Filijala UniCredit Bank Banja Luka u Trebinju od sada na novoj lokaciji