in

U Mostaru je održan memorijalni karate turnir u znak sjećanja na Harisa Čamparu / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održavanjem okruglog stola u mostarskom Centru za kulturu, u subotu je otvorena dvodnevna manifestacija Memorijalni karate turnir u čast Harisa Čampare, inače rođenog u Gacku. Memorijalni karate turnir organizirali su HARA Karate Academy Mostar, te Karate klub Blagaj.

O tome su na okruglom stolu govorili profesorica Jasmina Demirović, profesor Safet Kapo iz Sarajeva, Zlata Mustafić iz Karate kluba Blagaj, Almir Čampara, Harisov brat, te dr. Senad Sarić, osnivač i prvi trener HARA Karate Academy.

Dr. Sarić je podsjetio da je Haris Čampara bio kadetski prvak bivše Jugoslavije, dva puta juniorski prvak Jugoslavije, a 1989. godine je osvojio brončanu medalju na Europskom prvenstvu za juniore u teškoj kategoriji u Parizu.

Foto: PR / U Mostaru je održan memorijalni karate turnir u znak sjećanja na Harisa Čamparu

Bio je pripadnik 111. brdske brigade Armije Republike BiH u Sarajevu. Poginuo je u obrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine 8. lipnja na brdu Žuč. Ubrzo mu je poginuo i otac. Njegov brat Almir je kao izbjeglica završio u Švedskoj. Bio je pet puta prvak Švedske u teškoj kategoriji.

”Osnivanjem Karate kluba Terma 1983. godine, napravio sam fantastičnu ekipu, uz podršku grada i termoelektrane Gacko, tako da su naša djeca širom bivše Jugoslavije i internacionalno osvajali medalje”, naglasio je dr. Sarić, dodajući da je on, zajedno sa Zlatom Mustafić iz Karate kluba Blagaj, ponovno pokrenuo Memorijalni karate turnir Haris Čampara.

Skupu u čast rahmetli Harisa Čampare u Centru za kulturu Mostar sudjelovale su neke od istaknutijih osoba javnog života u BiH, među kojima je bio i nekadašnji kapetan nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Emir Spahić.

Foto: PR / U Mostaru je održan memorijalni karate turnir u znak sjećanja na Harisa Čamparu

Drugi dan Memorijala Haris Čampara 1992. – 2022. održano je natjecanje za mlade gdje je učešće uzelo 20 klubova iz 3 zemlje sa 274 prijava.

Nagradu za najatraktivnijeg natjecatelja dobio je Gurzaković Armin (KK Rei Ulcinj).

Najuspješniji natjecatelji bili su Sivro Kemal (KK Ipon Vitez), Adžem Admir (KK Bugojno Bugojno) sa tri osvojene zlatne medalje i Nejla Maksumić (KK Mostar).

Najuspješniji klub je SKK Student Mostar, a specijalnu nagradu za najuspješniju natjecateljicu dobila je Emina Sipović koja je osvojila srebrnu medalju na EP u Pragu i svojim prisustvom uveličala ovo natjecanje.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ruske snage gađaju ukrajinske gradove; Zelenski: Strateška pobjeda na Zmijskom otoku

U FORMI: Gile skinuo suvišne kilograme